5 Zinnen om liefde voor je kinderen uit te drukken

De volgende zinnen om liefde aan kinderen uit te drukken zullen je helpen om dat onvergelijkbare gevoel dat je kinderen opwekken onder woorden te brengen.
5 Zinnen om liefde voor je kinderen uit te drukken
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 18 februari, 2023

De liefde die je voor je kinderen voelt is onberekenbaar en onvergelijkbaar, daar bestaat geen twijfel over. Maar naast het koesteren van dit gevoel is het belangrijk om het door te geven aan je kinderen.

Kleintjes moeten opgroeien in de wetenschap dat ze geliefd, gewaardeerd en erkend worden door hun ouders. Dit helpt namelijk hun zelfvertrouwen op te bouwen en de band tussen ouders en kinderen te versterken. Daarom laten we je enkele zinnen zien om liefde voor je kinderen aan hen uit te drukken. Je kunt ze gebruiken in je dagelijkse interacties met hen.

Voor sommige volwassenen is het gemakkelijk om onder woorden te brengen wat ze voelen, maar voor anderen is dit niet het geval. Dit komt omdat iedereen een andere liefdestaal heeft. Misschien toon je liefde liever door lichamelijk contact of door quality time met je kinderen door te brengen.

Het is echter altijd belonend en troostend voor kinderen om van hun ouders te horen hoeveel ze van hen houden en hoe waardevol ze voor hen zijn. Daarom volgen hier enkele voorbeelden waarmee je de genegenheid die je voor hen voelt kunt uitdrukken.

5 zinnen om liefde voor je kinderen aan hen uit te drukken

A mother hugging her son and daughter.

Mijn leven is mooier sinds jij er bent

Voor kinderen is het soms ingewikkeld om te begrijpen dat hun ouders al bestonden voordat ze ouders werden, dat ze hun eigen weg en hun eigen ervaringen hadden.

Toch zullen ze altijd graag luisteren naar verhalen over hoe je voor ze zong toen ze in je baarmoeder zaten, hoe het was toen ze geboren werden, en hoe opgewonden je was toen ze je voor het eerst mama noemden. Door hen uit te leggen hoe hun aanwezigheid jouw leven heeft verrijkt, zullen ze zich geliefd en gewaardeerd voelen.

Ik breng graag tijd met je door

Het lijdt geen twijfel dat een moeder voor haar kind moet zorgen, het moet voeden, verzorgen of naar school brengen. Maar het is belangrijk voor het kind om te weten dat je, naast al deze verplichtingen, er echt van geniet om tijd met hen door te brengen.

Ze moeten weten dat je graag naar hen luistert om te vertellen hoe hun dag verlopen is, dat je geamuseerd bent door hun kwinkslagen, dat je hun ideeën waardeert en dat je graag met hen speelt. Als ze weten dat de belangrijkste persoon in hun wereld hun gezelschap echt waardeert, zal dat hun gevoel van eigenwaarde enorm vergroten.

Ik ben trots op je

Voor kleintjes is de mening van hun ouders uiterst belangrijk, want zij zijn hun belangrijkste referentiepunt. Daarom kunnen ze zich, als ze een fout maken, beschaamd of schuldig voelen omdat ze niet aan de verwachtingen van de volwassenen voldoen.

Je kind laten weten dat je trots op hem of haar bent, zal je kind geruststellen en vertrouwen geven. Maar vertel ze niet alleen dat je trots bent als ze iets belangrijks bereiken. Als ze het proberen en falen, zullen ze het ook waarderen te weten dat je hun inspanning nog steeds erkent en waardeert en dat hun moed en doorzettingsvermogen je ook trots maken, ongeacht het resultaat.

Niets doet me zoveel plezier als de persoon te zien die je aan het worden bent

Als kinderen opgroeien, kan het voor hen en hun ouders moeilijk zijn om de overgang van kindertijd naar volwassenheid te accepteren. Aarzel dus niet om hen te vertellen hoe blij je bent om hen te zien opgroeien en hoezeer je ervan geniet om bij hen te zijn in elke fase van hun leven.

De wetenschap dat ze je kleine kind niet meer hoeven te zijn, dat ze vrij kunnen opgroeien en hun eigen identiteit kunnen vinden zonder je genegenheid te verliezen, is een onbetaalbaar geschenk.

Ik zal er voor je zijn wanneer je me nodig hebt

A mother holding her toddler daughter and smiling.

Vroeg of laat wordt je kind volwassen en kun je het niet meer in je armen dragen. Hij of zij zal met vriendjes beginnen uit te gaan en steeds zelfstandiger worden. Laat ze echter weten dat ze in jou altijd hun thuis en toevlucht zullen vinden. Dat het niet uitmaakt hoe oud ze zijn of hoeveel fouten ze maken, dat je er altijd voor ze zult zijn als ze je nodig hebben.

Zinnen om liefde voor je kinderen uit te drukken moeten ondersteund worden door daden

Woorden zijn een prachtige manier om genegenheid over te brengen, omdat je daarmee duidelijk kunt uitdrukken wat je voelt en kinderen dat kunt laten weten. Zorg er echter voor dat wat je zegt ondersteund wordt door je daden.

Deze zinnen om liefde voor je kinderen uit te drukken kunnen je ook helpen om te bepalen welke aspecten van de relatie met je kind belangrijk voor je zijn, zodat je, terwijl je ze zegt, jezelf eraan herinnert dat je er elke dag aan moet werken. In elk geval zal je kind het fijn vinden om je woorden te horen en het zal hem of haar helpen met zijn eigen emotionele expressie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chapman, G. (2010). The 5 love languages of teenagers: The secret to loving teens effectively. Moody Publishers.
  • Dweck, C. (2015). Carol Dweck revisits the growth mindset. Education Week35(5), 20-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.