Mobiele telefoons zijn geen speelgoed voor kinderen

Mobiele telefoons zijn geen speelgoed voor kinderen en het gebruik ervan kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Let daarom goed op en zoek een oplossing of alternatief.
Mobiele telefoons zijn geen speelgoed voor kinderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig hebben steeds meer kinderen van tien tot vijftien jaar een mobiele telefoon. Ouders mogen echter niet vergeten dat mobiele telefoons geen speelgoed voor kinderen zijn. In feite is dit apparaat ‘een behoefte’ geworden, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Bovendien vragen kinderen hun ouders al op zeer jonge leeftijd om mobiele telefoons voor hen te kopen. En het ergste is dat ze ermee instemmen. Kinderen krijgen mobiele telefoons alsof het slechts speelgoed is om mee te spelen. Dit is waarom je voorzichtig moet zijn. Ook al lijken ze een goede bron van vermaak, een telefoon is geen speelgoed.

Dus, wat zijn de risico’s van het geven van mobiele telefoons aan kinderen? Waarom mogen ze niet als speelgoed voor kinderen worden beschouwd? Wil je hier meer over weten, lees dan verder.

Mobiele telefoons zijn geen speelgoed voor kinderen, maar dat weten ze niet

Kinderen denken dat alles waar ze zich mee kunnen vermaken, speelgoed is. Maar ook al beseffen ze het niet, mobiele telefoons zijn geen speelgoed om mee te spelen.

Meisje met mobiele telefoon.

“Speelgoed is een voorwerp dat kinderen gebruiken om te spelen en om verschillende vaardigheden te ontwikkelen”.
-Koninklijke Spaanse Academie-

Volgens deze definitie kan alles wat kinderen gebruiken om zichzelf te vermaken speelgoed zijn. In het echte leven is dit echter niet waar. Speelgoed is namelijk speciaal ontworpen om kinderen te vermaken en te amuseren.

Ook al geven ouders hun kinderen soms hun telefoons, smartphones zijn daar niet voor ontworpen. Kinderen zijn nog niet volwassen genoeg om te begrijpen hoe een telefoon werkt en welke risico’s ze nemen als ze ermee spelen.

Risico’s die kinderen nemen bij het spelen met mobiele telefoons

Bij het spelen met mobiele telefoons nemen kinderen veel risico’s. In feite zijn deze apparaten een hulpmiddel geworden voor pestkoppen en kinderstalkers. Dit is de reden waarom sociale mediaplatforms en sms-apps erg gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen.

Soms gebruiken ouders ouderlijk toezicht om het gebruik van hun kinderen te beperken, maar dit is niet genoeg. Hier volgen enkele problemen waarmee kinderen op jonge leeftijd te maken kunnen krijgen bij het gebruik van mobiele telefoons:

  • Geheugenproblemen.
  • Leervertraging.
  • Aandachtsproblemen.
  • Gebrek aan zelfbeheersing.
  • Impulsiviteit.
  • Gedragsproblemen.
  • Verslaving aan technologie.
  • Risicofactor voor middelenmisbruik tijdens de adolescentie.
  • Risico op obesitas.
  • Slaapproblemen.
  • Zichtproblemen.

Ze kunnen traditioneel speelgoed niet vervangen

Mobiele telefoons kunnen traditioneel speelgoed niet vervangen, zoals auto’s, poppen, ballen, blokken of ander speelgoed dat hen kan helpen hun verbeeldingskracht en leervaardigheden te ontwikkelen. Bovendien moeten kleintjes bijvoorbeeld rollenspellen spelen met andere kinderen, hun ouders of huisdieren.

We bedoelen natuurlijk niet dat ze niet af en toe een mobiele telefoon mogen aanraken. Maar als ze het doen, moeten hun ouders hen in de gaten houden en ouderlijk toezicht toepassen. Dit vermindert de mogelijke risico’s die ze kunnen tegenkomen wanneer ze mobiele telefoons gebruiken.

Iets anders dat ouders moeten doen dat heel belangrijk is, is de schermtijd van hun kinderen beperken. Bovendien zouden ze educatieve apps kunnen downloaden om hun kinderen te helpen hun verschillende vaardigheden te ontwikkelen.

Zijn mobiele telefoons essentiële hulpmiddelen voor kinderen?

Elke dag vragen steeds meer kinderen hun ouders om een mobiele telefoon voor hen te kopen. Als hun ouders vragen waarvoor ze de mobiele telefoon willen, antwoorden ze meestal: “Omdat mijn vriend er een heeft, dus ik wil er ook een!” “Omdat ik er een wil!” ‘Zodat ik met mijn vrienden kan praten!’ Dit zijn slechts enkele van de antwoorden die we horen.

Uiteindelijk wordt het een vicieuze cirkel onder kinderen. Daarnaast hebben veel ouders zich waarschijnlijk afgevraagd of hun kinderen wel volwassen genoeg zijn om een mobiele telefoon goed te gebruiken. Wij denken dat ze dat niet zijn.

Waarom zou een zevenjarig kind een mobiele telefoon nodig hebben? Als ze er een hebben, kunnen ze berichten ontvangen die hun ouders niet zouden kunnen controleren, omdat ouders niet 24 uur per dag toezicht kunnen houden op het telefoongebruik. In dit geval zouden kinderen de controle hebben en op die leeftijd hebben ze nog geen zelfbeheersing.

Wat kunnen ouders doen als hun kinderen om een mobiele telefoon vragen?

Als kinderen om een mobiele telefoon vragen, moet je ze vertellen dat het geen speelgoed voor kinderen is, en je kunt ze ook een voorbeeld geven: Als de buurman een betere auto heeft dan de onze, betekent dat niet dat hij beter is dan wij! Dus, als je vriendje een mobiele telefoon heeft, betekent dit niet dat hij beter is dan jij.

Kind met een mobiele telefoon.

Soms zijn trends niet positief en leiden ze tot bepaalde problemen. Dit is waarom je hun telefoongebruik moet beperken en het nooit in een opwelling aan hen moet geven.

Sommige ouders kopen een mobiele telefoon voor hun kinderen omdat ze ziek zijn of in geval van nood. Andere ouders leren hun kinderen dat ze geen telefoon nodig hebben om hun leven te leiden, en ze leggen uit dat ze er een zullen hebben als ze oud genoeg zijn.

Elke ouder heeft het recht om hun kinderen op te voeden op de manier die zij denken dat het beste is. Bovendien kunnen ze kopen wat ze willen voor hun kinderen. Het is echter belangrijk om de risico’s te begrijpen die verbonden kunnen zijn aan het gebruik van mobiele telefoons.

Mobiele telefoons zijn geen speelgoed voor kinderen

Vaak gebruiken ouders mobiele telefoons als hulpmiddel om hun kinderen te kalmeren. Ze moeten zich echter realiseren dat het maar voor even werkt, want mobiele telefoons zijn geen speelgoed.

Tot slot is het duidelijk dat elke ouder moet beslissen of hun kinderen al dan niet een mobiele telefoon moeten hebben. Maar we denken dat het beter is om te wachten tot kinderen volwassen en verantwoordelijk genoeg zijn om het op de juiste manier te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mera Barros, M. E. (2018). EL abuso de los Gadgets tecnológicos y su influencia en la miopía de los niños de 6 a 10 años, cantón Puebloviejo, Provincia Los Ríos primer semestre 2018 (Bachelor’s thesis, BABAHOYO, UTB 2018).
  • Rodríguez, I. (2006). Infancia y nuevas tecnologías: un análisis del discurso sobre la sociedad de la información y los niños. Política y Sociedad, 43(1), 139-157.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.