8 tips om de gevolgen van pesten te overwinnen

Pesten laat slachtoffers vaak in intense emotionele nood achter. Vandaag geven we je wat advies om kinderen te helpen de gevolgen van pesten te overwinnen, hoewel dit nooit de hulp van een professional in de geestelijke gezondheidszorg vervangt.
8 tips om de gevolgen van pesten te overwinnen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel kinderen en tieners worden helaas op school gepest, zowel fysiek als psychisch. Dit pesten veroorzaakt bij de slachtoffers aanzienlijk emotioneel leed dat moet worden aangepakt. In dit nu komende artikel gaan we wat advies bekijken om de gevolgen van pesten te overwinnen.

Het is belangrijk dat deze situaties worden gemeld. Zodra de situatie is opgelost, is het essentieel dat professionele hulp wordt gezocht om de psychologische gevolgen van de intimidatie te behandelen.

Vandaag willen we enkele tips delen over hoe je dit kunt aanpakken. Houd er echter rekening mee dat het onderstaande advies nooit de hulp van een professional mag vervangen.

Gevolgen van pesten: definitie en analyse van het fenomeen

Als we het hebben over pesten, bedoelen we de fysieke of psychologische intimidatie of mishandeling van een slachtoffer door een of meer agressors. Helaas komt het steeds vaker voor bij kinderen en adolescenten. Bovendien is het traumatisch voor de persoon in kwestie.

tips om de gevolgen van pesten te overwinnen

Het slachtoffer lijdt niet alleen tijdens het pesten, maar ook daarna door de psychologische gevolgen die het pesten meestal achterlaat. Deze kunnen zich uiten door middel van angst, nachtmerries, onzekerheid, depressie, posttraumatische stressstoornis, somatisatie, enz.

Het belangrijkste om een einde te maken aan pesten, is naast het behandelen van het slachtoffer voor de geleden schade, ook het behandelen van de agressors zodat ze het niet meer doen. Pesters zijn zelf vaak onzekere mensen die zich superieur willen voelen door degenen die zij als minderwaardig beschouwen, te vernederen.

Tips om de gevolgen van pesten te overwinnen

Het zou helpen als je met beide partijen (slachtoffer en agressor) samen kan werken. We concentreren ons nu echter op het slachtoffer en bieden enkele sleutels om de gevolgen van pesten te overwinnen.

Vraag om psychologische hulp

Het eerste dat we moeten doen, is professionele hulp vragen als het kind of de adolescent daar behoefte aan heeft. Soms zijn deze situaties namelijk erg traumatisch en hebben ze de hulp nodig van een specialist in de gezondheidszorg om de angsten, ongerustheid en, in het algemeen, de emotionele nasleep van dit pesten te overwinnen.

Het kan heel moeilijk zijn om het probleem zelf zonder hulp op te lossen, aangezien je hiervoor niet over de benodigde tools beschikt. We kunnen de hulp inroepen van de professional die we in ons geval nodig hebben, of het nu medisch, psychiatrisch, psychologisch, enz. is.

Wees duidelijk dat het niet de schuld van het slachtoffer is

Kinderen en adolescenten die het slachtoffer zijn van pesten, voelen zich vaak schuldig, maar dit is natuurlijk niet waar. De schuld voor het lijden aan pesten ligt nooit bij het slachtoffer, ook al denken ze van wel.

Om deze reden moeten we onze kinderen helpen in te zien dat de schuld altijd bij de persoon ligt die hen aanvalt en dat deze schuldgevoelens hen alleen maar pijn doet.

Het aanvaarden van wat er is gebeurd

Om de gevolgen van pesten te overwinnen, is het belangrijk om de situatie en wat er is gebeurd te accepteren. Dit betekent niet dat we moeten vergeten wat er is gebeurd, maar het betekent wel dat we moeten accepteren dat het is gebeurd en dat de situatie in het verleden ligt en niet opnieuw hoeft te gebeuren.

Een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan helpen bij dit proces door de juiste strategieën aan te reiken om met emoties om te gaan en om de pijn te laten evolueren.

De negatieve gedachten die je hebt overgehouden door de gevolgen van pesten achter je laten

Na deze situatie van pesten kunnen de slachtoffers herhalend negatieve gedachten (van onzekerheid, zelfvernietiging, angsten, enz.) presenteren. Als deze gedachten kinderen en adolescenten buiten werking stellen en aanzienlijk leed veroorzaken, is het belangrijk om met een professional samen te werken. Hij of zij is namelijk degene die middelen kan bieden om dit soort gedachten te blokkeren.

Uitdrukken wat je voelt

Het is erg belangrijk dat alle emoties die ze voelen (Engelse link), zowel positief als negatief, worden uitgedrukt. Dit is een manier om te begrijpen wat een kind heeft meegemaakt en hoe het hem of haar heeft beïnvloed. Als ze hun gevoelens en emoties analyseren, zullen ze steeds beter uitgerust zijn om verder te gaan en zich beter te voelen.

Neem afstand van bitterheid

Het komt vaak voor dat wanneer iemand ons schade berokkent, we wraakgevoelens en woede jegens die persoon ervaren. Maar deze gevoelens versterken het ervaren leed alleen maar. Daarom is het belangrijk om afstand te nemen van de woede en de situatie te accepteren. Hierdoor kan het kind of de adolescent vooruitgang boeken in hun herstelproces.

Empowerment

Het moet de slachtoffers duidelijk gemaakt worden dat ze belangrijke, bijzondere en waardige mensen zijn, en dat ze al het goede dat het leven te bieden heeft, verdienen. Ze moeten verder weten dat hoewel ze zo’n traumatische ervaring hebben meegemaakt, ze op zichzelf moeten vertrouwen en dat ze met inspanning en zelfvertrouwen alles kunnen bereiken wat ze willen doen.

Hoe kun je slachtoffers van pesten helpen

De pijn transformeren

Pijn is een emotie die lijden veroorzaakt maar het heeft ook zijn positieve kant. Het kan ons namelijk laten vechten en ernaar streven om de dingen die die schade veroorzaken te veranderen.

We kunnen deze pijn bijvoorbeeld omzetten in kunst (schilderkunst, poëzie, beeldhouwkunst, enz.). Het belangrijkste is om je te concentreren op iets waardoor je je goed voelt, niet op de pijn.

Over de gevolgen van pesten

Het advies dat we hebben gegeven over hoe je de gevolgen van pesten kunt overwinnen, kan een grote hulp zijn bij het omgaan met de traumatische situatie die een kind of adolescent heeft meegemaakt. Het kan echter nooit de begeleiding vervangen die een professional kan bieden.

Het is belangrijk om ons kind te observeren en alert te zijn op de signalen die zijn of haar gedrag ons kan geven, en dus om te beslissen welk pad te kiezen. Het is vooral van fundamenteel belang dat we ze onze steun, liefde, genegenheid en gezelschap geven. Dit zal hen helpen bij hun herstel. Wellicht ook interessant voor jou

De blik van mijn kind bevat de goedheid van de wereld
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De blik van mijn kind bevat de goedheid van de wereld

Hoop en vriendelijkheid liggen in de blik van elk kind, die de goedheid van de wereld zien. Worden kindern geboren met deze natuurlijke goedheid?  • Irurtia, M.J., Avilés, J.M., Arias, V. y Arias, B. (2009). El tratamiento de las víctimas en la resolución de los casos de bullying. AMAzônica, 2(1): pp. 76 – 99.
  • Saiz, E. T. (2019). Las víctimas del “bullying”: el antes y el después del impacto agresivo. Indivisa: Boletín de estudios e investigación, (19), 113-133.
  • Díaz, A. D. C. R., & Moreu, Y. K. M. (2012). Bullying: un fenómeno por transformar. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud, 9(1), 98-104.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.