De 14 taken van een goede ouder
De taken van een goede ouder beginnen vanaf het moment dat je erover denkt een baby te verwekken. Tijdens de opvoeding van je kinderen kun je voor veel moeilijkheden en stressvolle situaties komen te staan. Het zal het echter allemaal waard zijn, want je zult de meest oprechte liefde van de wereld voelen.
Er is geen instructieboek voor het vader of moeder zijn. Maar de tips die we je hieronder geven helpen je enkele basistaken voor ogen te houden waarmee je je kinderen veel zult helpen.
Wat zijn enkele van de taken van een goede ouder?
1. Waardeer de tijd met je kinderen
Je zult verbaasd zijn hoe snel de tijd voorbij gaat als je kind eenmaal geboren is. Bedenk dus dat de tijd die je met ze hebt kort is en dat je elke seconde moet waarderen. Breng zo veel mogelijk momenten met je kinderen door en blijf, als je dat doet, weg van dingen die je van hen afleiden.
2. Een goede ouder deelt verantwoordelijkheden met zijn/haar partner
Als het over de kinderen gaat, zijn er geen speciale taken voor hem of voor haar. De sleutel is dus dat het ouderschap een gedeelde ervaring wordt. Wees daarom overal bij betrokken om je kind de liefde en zorg te geven die het nodig heeft.
3. Toon hen je liefde
Hoewel het misschien een beetje voor de hand liggend advies is, behouden veel ouders zich dit sentiment voor en laten het niet merken. Geef ze bij elke gelegenheid die je krijgt, en ongeacht de omstandigheden, het gevoel dat ze geliefd zijn.
4. Leer ze beslissingen te nemen
Misschien is het gemakkelijker om te bepalen wat je voor hun leven wilt, maar hen leren hun eigen weg te kiezen is een vaardigheid die voor altijd zal blijven bestaan. Leid ze en stel grenzen, maar laat ze zelf beslissen.
5. Onthoud steeds het belang van geduld
Als ouder kunnen veel situaties je van je stuk brengen, maar je reacties beheersen is een deugd die zich met geduld ontwikkelt. Haal dus diep adem, ontspan en zet je leven voort om een toonbeeld van zelfbeheersing te zijn.
6. Een goede ouder heeft plezier
Een goed gevoel voor humor is een geschenk dat je aan je kinderen geeft. Wees daarom niet bang om gek te doen samen met je kinderen. Leuke momenten worden gekoesterd en voor altijd in je herinneringen opgeslagen; zoek de grappige kant in elke situatie.
7. Lees met ze en lees aan ze voor
Het maakt niet uit of deze gewoonte je al dan niet is ingeprent. Lezen is een geschenk dat je je kinderen voor het leven geeft en dat hen zal helpen hun cognitieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Neem daarom elke dag een paar minuten de tijd om een verhaal met ze te delen.
8. Laat ze genieten van spelen
Veel mensen onderschatten de waarde van spel zonder te weten dat het het moment is waarin kinderen zich in al hun dimensies ontwikkelen; vervang TV en videospelletjes daarom met een goede tijd met spelletjes en knutselen.
9. Stimuleer je verbeelding
Een ernstige fout die wij volwassenen maken is het verlammen van de creatieve vermogens van kinderen. Laat ze echter creëren met de elementen om hen heen, rollenspellen spelen, verhalen verzinnen, en hun fantasie de vrije loop laten.
10. Een goede ouder is streng bij het stellen van grenzen
De grootste blijk van liefde die je je kinderen kunt geven is hen de waarde van respect en de vorming van waarden bij te brengen. Als ouder moet je regels stellen en die handhaven, zodat ze als ze opgroeien opgeleide en nuttige volwassenen voor de maatschappij zijn.
11. Wees een rolmodel voor de deugden waar je het over hebt
Kinderen leren altijd van het voorbeeld dat je geeft; Omdat je hun rolmodel bent, moet je dus nadenken over welk gedrag je van je kinderen verwacht en dat in praktijk gaan brengen. Denk na over wat je wilt dat je kinderen zien en zijn als ze opgroeien.
12. Behandel elk lid van je gezin met respect
Mishandelend gedrag en schreeuwen zijn gedragingen die je kleintjes zullen imiteren. Respectloosheid schept onzekerheden en emotionele problemen die een leven lang kunnen duren.
13. Een goede ouder leert ze hoe ze onafhankelijk kunnen zijn
Blijf aan hun zijde maar geef ze de vrijheid om dingen zelf te doen. Geef ze kleine verantwoordelijkheden en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad, zodat ze daarna voor zichzelf kunnen opkomen.
14. Laat ze zijn wat ze zijn
Persoonlijkheid is ook een aspect dat je niet moet proberen te veranderen om aan je verwachtingen te voldoen. Geef ze daarom de ruimte die ze nodig hebben om hun persoonlijke trekken naar voren te laten komen en te laten rijpen.