Jij bent jouw baby's thuis

Jij bent jouw baby's thuis

Laatste update: 25 augustus, 2018

Jij bent jouw baby’s thuis, zijn klein en magisch universum. Zijn bron van voeding, zijn toevluchtsoord, zijn oneindige voorraad liefde. Je bent alles voor je kind.

Daar staat tegenover dat, dankzij jouw kind, jouw leven wordt overspoeld met blijdschap, hoop, dromen en emoties die je nog nooit hebt gevoeld.

Volgens een artikel gepubliceerd door het wetenschappelijk magazine ‘Live Science’ is het moederschap uniek en uitzonderlijk om verscheidene redenen.

Zodanig zelfs dat we vaak niet beseffen hoeveel veranderingen we van binnen ondergaan wanneer we moeder worden. Ons lichaam, onze hersenen en zelfs onze kijk op de wereld verandert.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een ouder worden ook een speciale tijd is voor mannen. Vaders worden vaak gevoeliger tijdens hun partner’s zwangerschap wetende dat ze binnen afzienbare tijd een nieuw leven in hun armen zullen houden.

Al deze gebeurtenissen, hoe gek het ook mag klinken, brengen niet altijd het plezier en het geluk mee dat men zou verwachten.

Mary Kimmel, directrice van de Perinatale Psychiatrische Klinische Eenheid van de Universiteit van Noord-Carolina van de Chapel Hill faculteit Geneeskunde en psychologie-docente aan hetzelfde instituut, kaart dit onderwerp aan.

Zij beweert dat vele vrouwen angst ervaren tijdens de zwangerschap. Ze vragen zichzelf af hoe ze dit allemaal gaan aanpakken. Ze vrezen bovendien voor hun persoonlijke en economische stabiliteit.

Soms maken ze zich zelfs zorgen of de relatie met de vader zal blijven bestaan of niet. Een moeder vraagt zich soms af of zij en haar baby zullen kunnen rekenen op de steun van familie en vrienden.

Het feit dat we alles betekenen voor onze kleintjes vervult ons soms met vreugde en verbazing. Daarnaast teistert diezelfde gedachte ons met stress en angst. Weet dat dit heel normaal, logisch en waarschijnlijk zelfs standaard is.

Een kind hebben is niet slechts verantwoordelijkheid, het houdt ook dapperheid in. Het betekent dat je het leven het hoofd moet bieden, zelfs in zeer moeilijke momenten. Omdat jij jouw baby’s thuis bent, zijn schuilplaats en zijn verbinding met de wereld. 

Ik ben jouw baby, ik werd binnen in jou gevormd, ik voel wat jij voelt…wees dus niet bang

Jij bent jouw baby's thuis

Wees niet bang. Je hoeft niet bang te zijn om wat de toekomst brengt. Je heden, het hier en nu, is overladen met geluk en hoop.

Laat je angst en onzekerheden niet te zwaar op je hart drukken. De stress die we soms ervaren als moeder, bereikt ook de serene omgeving van de baarmoeder. Het cortisol in ons bloed impregneert het vruchtwater dat onze ontwikkelende baby’s omhult.

Dus onthoud mama, jouw baby wil dat jij gelukkig bent. Hij wil dat je elke dag van jouw leven wakker wordt vol dromen, ideeën en hoop. Je baby wil dat je klaar en bereid bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Je kind weet wie jij bent: dat je dapper bent en in staat bent om alles aan te pakken wat op je weg komt. Al wat hij ziet is een mooie vrouw die weet wat ze wil en niet wil voor haar dierbare kind.

Verlies nooit het belang om iedere dag voor jezelf te zorgen uit het oog. Vergeet niet om te zorgen voor jouw eigen gevoelens en psychologisch welzijn. Hieruit volgt dat als je goed voor jezelf zorgt, je ook het beste van jezelf zult kunnen geven aan je kinderen.

Je zult altijd jouw baby’s thuis zijn

Tekening van jouw baby's thuis

Er wordt vaak gezegd dat we onze kinderen 9 maanden dragen in onze baarmoeder, 3 jaar in onze armen en voor altijd in ons hart.

Jij bent jouw baby’s thuis. Vroeger was dat al zo en het blijft waar tot de dag van vandaag. Die mentaliteit maakt je niet overbezorgd noch maakt het de moeder-kind band giftig.

De meest wijze thuis is het huis waar de deur altijd open staat. Het is een thuis waarin iedereen vrij is om te komen en gaan wanneer ze maar willen. Daarnaast zijn ze altijd welkom om terug te keren.

Hoe dan ook, iets wat we moeten onthouden als ouders is dat het thuis het belangrijkste is wanneer onze kinderen klein zijn. Het is tijdens die vroege jaren dat de banden moeten worden gesmeed. 

De eerste fase van het leven van je kind wordt ook wel  ‘exo-zwangerschap’ genoemd, wat zich uitstrekt over verschillende jaren na de geboorte.

Baby’s hebben onze lichamelijke nabijheid meer dan ooit nodig tijdens deze periode in hun leven. Onze huid, onze aanrakingen en onze woorden creëren een onzichtbare baarmoeder. Jij bent jouw baby’s thuis terwijl hij verder groeit.

En wanneer de tijd rijp is, zullen onze kinderen naar buiten treden in vrijheid, zelfstandigheid en beweging.

Vergeet dit nooit: zelfs als je kind het niet kan uitdrukken in woorden, je bent alles voor hem. Je bent zijn bron van voeding, zijn warmte. Jij bent de schoot waarop hij in slaap valt en de basis waarop hij zal groeien en volwassen zal worden.

Kortom, maak voor jezelf zorgen een prioriteit. Wees gelukkig, wees dapper en wordt het soort persoon waarvan jouw kind houdt en die hij verdient. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.