Het vertrouwen van een tiener, hoe win je dat?
De puberteit kan een moeilijke periode zijn in het leven van een kind. Bovendien zullen de ouders ongetwijfeld op de proef worden gesteld. Er zijn echter enkele richtlijnen die ouders kunnen helpen om het vertrouwen van een tiener te winnen.
De meeste ouders stellen zichzelf de vraag: “hoe kan ik het vertrouwen van mijn tiener winnen?”. Veel ouders geloven onterecht dat vervreemding deel uitmaakt van deze periode van rebellie. Alle gevallen verschillen echter van elkaar.
De relatie tussen ouder en kind hoeft niet altijd slechter te worden tijdens de puberteit. Deze relatie hangt in feite af van allerlei factoren zoals de verenigbaarheid van de karakters en de interne processen van de tiener.
De relatie tussen ouder en kind wordt vanaf de kindertijd opgebouwd. Alle vroegere ervaringen hebben de macht om het te beïnvloeden.
Het klopt dat het verleden niet kan worden veranderd. Maar is het wel mogelijk om tijdens de puberteit meer naar onze kinderen toe te groeien?
Er zijn veel deskundigen die menen dat dit inderdaad mogelijk is. Er zijn wel allerlei factoren om rekening mee te houden. Een belangrijk aspect is de houding van de ouders wanneer ze met deze levensfase geconfronteerd worden.
Het moment van de waarheid is aangebroken
Tijdens de jeugd zijn kinderen vaak een weerspiegeling van hun ouders. Wat we soms niet begrijpen is dat deze relatie verandert naarmate een kind ouder wordt.
Als ze zich eenmaal ‘groot’ en onafhankelijk voelen, zullen kinderen de dingen beginnen te bekijken vanuit hun eigen standpunt.
Hoe ze hun ouders zien zal eveneens veranderen tijdens deze periode. De puberteit is een complexe fase waarin ouders en hun autoriteit op de proef zullen worden gesteld.
Adolescentie zal de waarden, eerlijkheid, geduld, openheid en begrip van de ouders testen.
Het klopt dat rebellie een dominante rol speelt, want pubers testen hun ouders uit om te zien of ze zullen krijgen wat ze willen.
Het vertrouwen van een tiener winnen: controle of vertrouwen?
Dit is een van de aspecten die ouders en tieners bij elkaar kunnen brengen of uit elkaar kunnen drijven. Tijdens hun emotionele emancipatie zullen jonge mensen vertrouwen heel erg op prijs stellen. Het laatste wat ze willen is om als kinderen te worden behandeld.
Er zijn veel situaties waarin ouders zullen moeten kiezen tussen vertrouwen of controle.
Bepaalde situaties zullen de ouders dwingen om te controleren, te straffen of de activiteiten van hun tieners aan banden te leggen.
Houd echter in gedachten dat er altijd alternatieven zijn om met een situatie om te gaan. En er zijn uiteraard talloze situaties waarin je als ouder simpelweg je tiener moet vertrouwen.
De mate waarin we als ouders zaken toelaten zal voortdurend schommelen tussen controle en vertrouwen.
Dit is de reden waarom ouders moeten uitkijken om zich niet irrationeel of subjectief te gedragen. Positief advies geven en bemoedigende woorden spreken zal je veel verder helpen dan steeds maar bevelen te roepen en zaken te verbieden.
“Als ze zich eenmaal ‘groot’ en onafhankelijk voelen, zullen kinderen de dingen beginnen te bekijken vanuit hun eigen standpunt.”
Grenzen stellen is beter dan bevelen geven
Een tiener is bijna een volwassene. Daarom is het logisch dat ze soms niet begrijpen waarom ze zoveel bevelen naar het hoofd geslingerd krijgen. Ouders zouden hen progressief meer vrijheid moeten geven terwijl ze bepaalde grenzen stellen.
Daarom is het handig om bevelen achterwege te laten en in plaats daarvoor te kiezen voor bepaalde marges. Marges zoals tijdslimieten en de plaatsen waar ze heen mogen.
Uiteraard moeten we als ouders zaken verbieden die een risico vormen voor hun veiligheid. Maar het is belangrijk om altijd uit te leggen waarom je hen iets verbiedt.
Wanneer we onze tieners toelaten om dingen te doen dan zijn we met iets heel belangrijks bezig. Toestemming geven toont namelijk aan dat we hen vertrouwen en hun opinie en persoonlijkheid respecteren. Vroeger of later zal de tiener immers voor zichzelf moeten leren op te komen.
Doeltreffende communicatie
Misschien heb je jezelf reeds de vraag gesteld: “hoe kan ik het vertrouwen van een tiener winnen?”. Een goed antwoord hierop is: “door goede communicatie”. Communicatie hoeft echter niet altijd vanuit het autoritaire standpunt te gebeuren.
Het is cruciaal dat ouders doeltreffende manieren vinden om met hun tieners te communiceren. Ook van zeer groot belang hierbij zijn:
- Het bespreken van belangrijke onderwerpen.
- De juiste intonatie.
- Het correcte taalgebruik.
Mogelijk moeten ouders zichzelf een beetje heruitvinden in de ogen van hun tieners. Het zal niet altijd een gemakkelijke taak zijn. Tieners zullen zich niet altijd bloot willen geven over hun emotionele leven.
Zelfs tieners die hun ouders adoreren zullen hier moeite mee hebben. Het is belangrijk dat ouders de privacy van hun kinderen respecteren.
Hoe kan ik het vertrouwen van een tiener winnen?
Het belangrijkste is dat je begrijpt dat je kind nu groot geworden is en binnenkort zelf volwassen zal zijn. Ouders moeten ook begrijpen dat het vertrouwen van een tiener het gevolg is van een relatie die reeds vanaf de kindertijd wordt opgebouwd.
Alles wijst erop dat manipulatie en het projecteren van de angsten van de ouders op de tiener in de toekomst voor problemen zal zorgen. Een kind dat zich altijd vrij en begrepen voelt zal geen behoefte voelen om te vechten voor zijn of haar vrijheid.