Wat te doen wanneer je kinderen steeds ruzie hebben

Het is normaal dat kinderen ruzie hebben. Soms kan je de situatie onder controle houden. Andere momenten kan de ruzie uit de hand lopen. 
Wat te doen wanneer je kinderen steeds ruzie hebben
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 augustus, 2019

Onthoud dat wanneer je kinderen regelmatig ruzie hebben, het vaak een manier is om hun identiteit te ontdekken. Daarnaast proberen ze ook je aandacht te trekken en je grenzen te testen.

Het is normaal dat kinderen ruzie hebben, vooral als ze veel tijd met elkaar spenderen en ze niet alleen hun speelgoed moeten delen, maar ook de aandacht van hun ouders.

Ouders moeten grenzen stellen en beslissen op welk punt de ruzie tussen de kinderen moet stoppen. Waarom is het zo belangrijk om limieten te stellen? Zodat deze gewoontes hen niet bij blijven wanneer ze volwassen zijn.

Over het algemeen komen ruzies vooral voor wanneer de kinderen 5 of 6 jaar oud zijn. Ze maken ruzie en worden boos om veel verschillende redenen. Of ze zijn jaloers, of ze vinden het moeilijk om te delen.

Naarmate ze ouder worden veranderen de redenen voor de ruzies echter. Ze blijven vaak wel ruzie maken om extra aandacht van hun ouders te krijgen.

Een boos kind

Hoe kan je voorkomen dat je kinderen steeds ruzie hebben?

Zoek niet naar de reden

  • Het is belangrijk om jezelf net zo te observeren als je kinderen. Dit kan je namelijk veel aanwijzingen geven voor de fouten die je maakt en zorgt ervoor dat je niet zwart of wit denkt.
  • Er is geen goed of fout kind. Soms begint het ene kind de ruzie, soms het andere kind.
  • Voorkom dat je je gaat bemoeien met de oorzaak van de ruzie of vraagt wie er begonnen is. Zo word je geen onderdeel van de ruzie.

Haal ze uit elkaar wanneer ze over de grens gaan

Haal ze uit elkaar wanneer ze beginnen:

Zeg ze dat ze geen ruzie meer mogen maken.

Je wilt niet weten wat er is gebeurt en je gaat ze gewoon even uit elkaar halen. Waarom? Omdat ze hebben laten zien dat ze niet weten hoe ze met elkaar om moeten gaan.

De tijd dat je ze uit elkaar houdt is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Bij jonge kinderen is 5 minuten lang genoeg. Wanneer deze tijd voorbij is, mogen ze weer samen spelen. Dit geeft ze de kans om te laten zien dat ze wel met elkaar om kunnen gaan en dat ze zich kunnen gedragen.

Kinderen die ruzie hebben

Moet je je kinderen straffen wanneer ze ruzie hebben?

Als je kijkt naar het gedrag en het motief van je kinderen, zal je zien dat je kinderen eigenlijk om aandacht vragen. Hoewel dit niet de goede manier is om het te krijgen, willen ze dat je stopt met wat je aan het doen bent en ze aandacht geeft.

In deze gevallen kan je het best op positieve manier een eind aan dit gedrag maken. Dit betekent het erkennen van hun goede gedrag, niet met materiële dingen, maar met jouw aandacht als vader of moeder.

Je moet leren om het goede gedrag van je kinderen aan te moedigen, bijvoorbeeld wanneer ze geen ruzie maken. Je moet bij ze zijn en ze elke keer dat ze lief met elkaar spelen, hun speelgoed delen en zich goed gedragen belonen.

Het is erg belangrijk dat je kinderen een goede relatie met elkaar hebben voor een kalme en harmonieuze familiesfeer. Het beste wat je kunt doen is vrede tussen de kinderen op de meest liefdevolle manier aan te moedigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.