Wanneer mogen kinderen voorin de auto zitten?
Kinderen vinden het heerlijk om in de auto te rijden en vooral om ons te vergezellen. Maar het is belangrijk te weten wanneer ze voorin de auto mogen zitten. Dit om hun veiligheid niet in gevaar te brengen.
In de meeste landen bestaan hierover duidelijke regels die moeten voorkomen dat zuigelingen ernstig gewond raken bij verkeersongelukken.
Vervolgens leggen we uit wat die regels zeggen en aan welke parameters je moet voldoen om een veilige reis te hebben.
Wat zegt de wet over verkeersveiligheid en voorin de auto zitten?
Hoewel de auto-industrie zich ontwikkeld heeft op het gebied van veiligheidsmechanismen voor auto’s, hangt het juiste gebruik ervan af van de gebruikers.
Veiligheidsgordels, hoofdsteunen, speciale zitplaatsen en airbags zijn enkele van de elementen die de bescherming van de inzittenden ten goede komen. In het geval van kinderen moeten echter bepaalde extra voorzorgsmaatregelen genomen worden.
Daarom bepalen de verkeerswetten van veel landen hoe de kleintjes zich in de auto moeten bevinden. Evenzo welke kinderbeveiligingssystemen het meest geschikt zijn, hoe ze in de voertuigcabine moeten worden opgesteld en vanaf welk punt kinderen op de voorstoel mogen gaan zitten.
In het algemeen geven de huidige voorschriften aan dat kinderen die kleine zijn dan 1,35 meter de hele tijd achterin moeten zitten. Dit is meestal ongeveer tot de leeftijd van 12 of 13 jaar.
Wil je weten waarom met deze parameter rekening gehouden wordt? We vertellen het je hieronder.
De grootte van de kinderen is de bepalende factor voor hun veiligheid
Verschillende verkeersveiligheidsstudies hebben de ideale gemiddelde lengte en gewicht bepaald voor een kind om veilig voorin de auto te zitten.
Volgens wat gepubliceerd werd door het Stanford University Children’s Hospital (Engelse link), gebaseerd op een studie van Safe Kids, zijn autogordels doeltreffend bij kinderen vanaf 1,35 meter en 36 kg in gewicht. Dit betekent dat het kind, voor het deze afmetingen bereikt, speciale zitjes of aanvullingen moet gebruiken.
Deze maatregel is als referentiepunt genomen voor de uitwerking van de verschillende reisverzekeringsgidsen in auto’s.
Wanneer mogen kinderen voorin de auto meerijden?
Pas als kinderen de afmetingen bereikt hebben die door de voorschriften van elke plaats zijn vastgesteld, mogen ze op de voorstoel meerijden. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen.
In sommige gevallen, wanneer kinderen kleiner zijn dan de door de wet toegestane grootte, is reizen op de voorstoel alleen toegestaan in de volgende omstandigheden:
- Als de achterste zitplaatsen al bezet zijn door andere kinderen.
- In het geval van tweezits auto’s.
- Gebrek aan ruimte op de achterbank om de kinderzitjes te plaatsen.
Wanneer het kind naar de voorste stoel wordt overgebracht, is het in elk geval verplicht dat te doen in het voor zijn grootte en leeftijd geschikte zitje. Ook moet dit toestel achteruit gericht zijn en moet het airbagsysteem gedeactiveerd zijn. Ken ook de wetten van het gebied waar je reist. De politie kan je namelijk een bekeuring uitschrijven als je je niet aan de regels houdt.
De achterbank is de veiligste plaats voor kinderen
Volgens deskundigen van het Stanford University Hospital for Children is “de veiligste plaats voor jonge kinderen in voertuigen de achterbank, weg van de impact van frontale botsingen.”
Voed je kinderen op om de veiligheid te garanderen
Het is een goed idee om kinderen van jongs af aan te leren wat de regels zijn voor het reizen met de auto. Zo kunnen ze hun medewerking aan de veiligheid van de reizigers bevorderen.
Maak altijd duidelijk dat deze normen niet vrijblijvend zijn en dat ze nodig zijn om voor het leven en de integriteit van het hele gezin te zorgen.
In principe moet je ervoor zorgen dat je altijd aan de volgende eisen voldoet:
- De autogordel moet permanent gedragen worden, ongeacht de afstand van de reis.
- Kinderen mogen veiligheidsgordels niet delen. De gewoonte om twee kinderen met dezelfde gordel vast te houden is niet toegestaan en is onveilig.
- Kleintjes moeten tot de aanbevolen leeftijd (minstens 13) op de achterbank meerijden.
- In de auto is het belangrijk om kalm en geduldig te blijven. Kinderen mogen niet springen, schreeuwen of plotselinge bewegingen maken. Anders kunnen ze de bestuurder afleiden.
- De regels moeten in alle auto’s opgevolgd worden, ook als andere kinderen dat niet doen. In die zin moet je je kleintjes uitleggen dat ze niet moeten ingaan op de uitnodiging van een andere volwassene om voorin te zitten als ze nog niet voldoen aan de eisen om dat te doen.
Veiligheid is van het grootste belang als je met de auto reist. Als ouder ben je verantwoordelijk voor het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen om het leven van je kinderen te beschermen. Onthoud dat altijd!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría (2021) Viajes seguros: sistemas de retención infantil. En Familia. Disponible en: https://enfamilia.aeped.es/prevencion/nino-viaja-seguro-sistemas-retencion-infantil
- Gobierno de España Boletín Oficial del Estado (2015). Disponible en: https://www.boe.es/boe/dias/2015/07/18/pdfs/BOE-A-2015-8047.pdf
- Hospital de Niños de la Universidad de Stanford (s.f.). Seguridad Vehicular para Niños. Disponible en: https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=seguridadenelautomvil-85-P04135
- Zurich Seguros (2021) ¿Cuándo puede ir un niño en el asiento delantero del coche? Disponible en: https://www.zurich.es/blog/cuando-puede-ir-un-nino-en-el-asiento-delantero-del-coche