Zoekt je kind zijn of haar eerste baan? 5 nuttige tips

Vandaag delen we de vijf belangrijkste aanbevelingen om je kind te helpen dat op zoek is naar zijn of haar eerste baan. Let op!
Zoekt je kind zijn of haar eerste baan? 5 nuttige tips

Laatste update: 10 april, 2024

Tijdens het proces van het zoeken naar een eerste baan kan je kind zich verloren voelen. Sollicitaties, sollicitatiegesprekken, arbeidsomstandigheden, bazen… dit alles is nieuw voor ze. De opwinding om hun eerste inkomen te hebben (en ervan te kunnen genieten) wordt afgewisseld met de stress die het selectieproces met zich meebrengt.

Om hen te helpen hun eerste ervaring op de arbeidsmarkt op te doen, zonder overweldigd te worden door het proces, is het belangrijk dat je vertrouwen uitstraalt en bereidheid toont als ze om steun vragen. Het gaat er echter niet om dat je alle problemen oplost die zich voordoen, maar eerder dat je ze hulpmiddelen aanreikt zodat ze het zelf kunnen doen.

Aanbevelingen om je kind te helpen bij het zoeken naar zijn of haar eerste baan

Veel tieners maken gebruik van weekenden en schoolvakanties om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt, wat belangrijke voordelen met zich meebrengt. Over het algemeen richten ze zich op tijdelijke banen zoals zomerkampassistent of medewerker in de kinderopvang. Maar in andere gevallen zijn ze geïnteresseerd in een baan voor de lange termijn, waardoor ze wat persoonlijke uitgaven kunnen dekken, kunnen gaan sparen of onafhankelijker kunnen worden.

Hoe dan ook, het zoekproces is nieuw voor ze, dus het kan stressvol zijn. We delen daarom de beste vijf tips met je om je kind aan zijn of haar eerste werkervaring te helpen. Lees verder!

1. Luister naar hun zorgen

Beginnen op de arbeidsmarkt kan gepaard gaan met een aantal angsten die samenhangen met verschillende uitdagingen. Nieuwe verantwoordelijkheden op zich nemen, zichzelf moeten presenteren aan potentiële bazen of beginnen met het ontvangen van eigen geld kan ertoe leiden dat je kind zich zorgen maakt.

Ook kunnen ze gefrustreerd raken als ze niet de gewenste resultaten krijgen wanneer ze die verwachten. In dit verband is het essentieel dat je emotionele steun biedt, naar ze luistert zonder te oordelen en hun emoties bevestigt.

Opmerkingen als “het is normaal dat je je zenuwachtig voelt voor een sollicitatiegesprek of “ik begrijp dat je je gefrustreerd voelt als het zoekproces langer duurt dan je had gedacht”, zijn een grote hulp voor hen om zich begrepen en begeleid te voelen. Je kunt ze er ook aan herinneren dat een afwijzing niet moet worden opgevat als een beoordeling van hun persoonlijke waarde.

Zoekt je kind zijn of haar eerste baan?
Bij het solliciteren kan je kind zich onzeker voelen. Daarom moet je luisteren en steunen.

2. Vier hun prestaties, hoe klein ze ook zijn

Ook al is het uiteindelijke doel van je kind om zijn of haar eerste baan te krijgen, er zullen veel prestaties aan voorafgaan. Of het nu gaat om het afmaken van een cv, het krijgen van een nieuw sollicitatiegesprek of bijvoorbeeld de moed om langs te gaan bij restaurants en cafés in de buurt om hun netwerk te vergroten.

Al deze gebeurtenissen verdienen het om erkend te worden als kleine prestaties in het zoekproces naar een baan. Laat de kans niet voorbijgaan om je kind te feliciteren als hij of zij dit doet!

3. Bied hulp bij hun sollicitatiebrief

Het maken van een cv of het schrijven van een sollicitatiebrief zijn twee van de meest stressvolle taken voor jongeren die op zoek zijn naar hun eerste ervaring op het gebied van werk. Er ontstaan veel twijfels en onzekerheden bij het bepalen wat er wel en niet in dit soort documentatie moet staan.

Wat dacht je ervan om ze te helpen bij het maken van een complete, duidelijke en beknopte cv? Overweeg het advies van Mariangela Rústico in haar boek“El currículum que triunfa( Het cv dat slaagt – Spaanse link):

  • Vermeld professionele en persoonlijke informatie op een gestructureerde en volledige manier.
  • Vermijd ingewikkelde woorden om eenvoudig en vlot te kunnen lezen.
  • Vat de relevante gegevens samen en laat de details over voor de sollicitatiegesprekken.
  • Vermijd leugens, overdrijvingen en overdadige informatie.

4. Begeleid ze bij de voorbereiding van de interviews

Interviews kunnen veel angst opwekken. Er zijn verschillende aspecten die meespelen, zoals de druk om de baan te willen krijgen, de wens om zelfverzekerd te zijn of de paniek van een onverwachte vraag.

Sollicitatiegesprekken plaatsen mensen op zich al in een kwetsbare situatie, omdat ze doorslaggevend zijn voor het selectieproces.

In verband hiermee is het te verwachten dat je kind zich zenuwachtig voelt of twijfels heeft. Hen aanmoedigen om onderzoek te doen naar de site of het bedrijf en om hun presentatie te oefenen kan meer dan handig zijn om vertrouwen te krijgen. Als je ze wilt begeleiden bij de voorbereiding, is het essentieel dat je geduld en warmte bewaart.

Een moeder helpt haar zoon met zijn cv
Door jouw ervaring kun je je kind begeleiden om een baan te vinden die hij of zij leuk vindt.

5. Respecteer hun beslissingen, zelfs als je het niet met ze eens bent

Respecteer tot slot de keuzes van je kind. Hoewel het waardevol is om hen aanbevelingen te doen op basis van jouw werkervaring en volwassen kennis, is het belangrijk dat je jouw standpunt niet aan hen oplegt.

Het is duidelijk dat je het beste wilt voor je kind. Maar het is belangrijk dat je hen vrij laat kiezen. Als ze fouten maken, zullen ze daarvan leren. Het proces van het zoeken naar een eerste baan is een moeilijke tijd, maar het is een teken van groei en het verlangen om vooruit te komen. Is er iets mooiers dan dat?

Klaar om je kind te helpen bij het vinden van zijn of haar eerste baan?

Een kind helpen bij het vinden van zijn eerste baan kan een uitdagende taak zijn, maar het is een verrijkende ervaring voor jullie allebei. De tips in dit artikel kunnen nuttig zijn om je kind te begeleiden bij het zetten van de eerste stappen op weg naar financiële en professionele onafhankelijkheid.

Onthoud dat de eerste baan van je kind niet alleen het eerste inkomen is, maar ook een kans om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Moedig je kind aan om met toewijding en inzet op zoek te gaan naar een baan en onthoud dat dit nog maar het begin is van zijn of haar carrièrepad.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Horbath-Corredor, J, E. (2004). Primer empleo de los jóvenes en México. Papeles de población, 10(42), 199-248. Recuperado en 10 de mayo de 2023, de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-74252004000400008
  • Puchol-Moreno, L. (2017). El libro de la entrevista de trabajo: Cómo superar las entrevistas y conseguir el trabajo que deseas. Ediciones Díaz de Santos.
  • Rústico, M. (2022). El currículum que triunfa. Parkstone International.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.