Het leven romantiseren: een interessant voorstel voor tieners

Het leven romantiseren is een interessant idee dat de gevolgen van haastig en onbewust leven wil verzachten. Lees verder.
Het leven romantiseren: een interessant voorstel voor tieners

Laatste update: 19 februari, 2024

Het leven romantiseren betekent het mooier maken met wat je hebt en met wie je bent. En het zijn tieners en jongvolwassenen die centraal staan in deze groeiende trend die voorstelt om iets moois toe te voegen aan routine.

Via hun sociale netwerken laten ze zien hoe ze mindfulness toepassen in het dagelijks leven, waarvoor ze dankbaarheid en zelfzorg gebruiken. Dit perspectief stelt voor om onze neiging om op de automatische piloot te leven tegen te gaan en de effecten ervan te verminderen: Hyper-vereisten, angst, stress en moeite met het bereiken van geluk.

Wat is het leven romantiseren?

Een zonsondergang, de geur van koffie, een bos bloemen of een afspeellijst met vrolijke muziek op weg naar je werk. We hebben het over alle mogelijke bronnen van welzijn en plezier, hoewel ze vaak onopgemerkt blijven. Daarom betekent het romantiseren van je leven dat je een positieve betekenis geeft aan de kleine dingen. Of in ieder geval de neiging om dat te doen.

Het betekent niet dat je onaangename emoties moet ontkennen, jezelf moet verbieden om een slechte dag te hebben of langetermijndoelen moet vergeten. Het gaat er eerder om dat je het vergrootglas legt op de kleine details van vandaag en ze benadert met een nieuwsgierig en vriendelijk oog. Het betekent afstand nemen van constant klagen en overdreven bezig zijn met het verleden of de toekomst.

Het leven romantiseren is een trend die je vooral bij tieners ziet
We zouden kunnen zeggen dat “het leven romantiseren” een praktijk is die ons eraan herinnert dat we gelukkig kunnen zijn, zelfs met hangende verlangens en zonder perfectie na te streven.

Belangrijkste voordelen

Deze beweging heeft zijn wortels in de positieve psychologie en mindfulness. Deze benaderingen nodigen ons uit om aanwezig te zijn in het hier en nu en om de goede kanten van dingen op te merken, hoe alledaags of eenvoudig ze ook zijn. Het is een trend die veel tieners toepassen en waar ze veel baat bij hebben. Van de belangrijkste voordelen willen we de volgende noemen:

 • De ervaring van aangename emoties, zoals kalmte, vreugde en dankbaarheid.
 • Verlaagde stressniveaus.
 • Verhoogd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
 • Het behoud van gezonde gewoonten.
 • De verbetering van sociale vaardigheden en interpersoonlijke banden.

Eenvoudige ideeën om het leven te romantiseren

Om het leven te romantiseren hebben we niet veel geld of tijd nodig. We hoeven alleen maar met andere ogen naar onze dagen te kijken en deze opzettelijk te verfraaien. Hier zijn wat ideeën om je op weg te helpen in deze beweging:

 • Train jezelf in mindfulness.
 • Zorg voor de details van de ruimtes waar je woont en richt ze in naar jouw smaak.
 • Genereer elke dag momenten van plezier en rust in je huis.
 • Maak elke dag je bed op.
 • Maak er een gewoonte van om je leven muzikaal in te richten.
 • Kies ervoor om niet gehaast te eten. Beoefen bewust eten en kies mooi servies.
 • Waardeer de natuurelementen alsof je ze voor het eerst ziet.
 • Maak afspraakjes met jezelf.
 • Vind inspiratie in kunst.
Een tiener geniet en luistert naar muziek
Dit perspectief bevordert een brede, positieve houding die waardering van wat je hebt vergemakkelijkt, of het nu gaat om voorwerpen, gehechtheden, omstandigheden of vaardigheden. Het versterkt ook het idee dat je je eigen leven kunt vormgeven.

Niet alles ziet er mooi uit, en dat is oké

Een punt om in gedachten te houden als je begint met het mooier maken van het leven is dat niet alles er mooi uit hoeft te zien. Hoewel het waar is dat deze trend wordt geassocieerd met mooie details, moeten we accepteren dat het echte leven niet zo esthetisch mooi is als het lijkt op Instagram of TikTok.

In dit opzicht is het essentieel om niet te vervallen in de overdreven eisen om een mooi leven te hebben. Want, paradoxaal genoeg, kan de poging om het leven te romantiseren een extreme druk worden die, in plaats van welzijn te bieden, stress en frustratie zal opwekken.

Iemand die vanuit deze optimistische visie leeft, moet zichzelf ook toestaan om zich verdrietig te voelen, donkere dagen door te maken of een saai weekend te hebben. Onthoud dat het idee hierachter niet is om op welke manier en tegen welke prijs dan ook gelukkig te zijn, maar om de werkelijkheid te accepteren zoals die is om te kunnen genieten van de eenvoud van het leven .


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alfaro Sánchez, R. (2019). Atención plena como herramienta de gestión emocional en adolescentes.
 • Soriano, J. G., del Carmen Pérez-Fuentes, M., del Mar Molero-Jurado, M., Gázquez, J. J., Tortosa, B. M., & González, A. (2020). Beneficios de las intervenciones basadas en la atención plena para el tratamiento de síntomas ansiosos en niños y adolescentes: Metaanálisis. Revista iberoamericana de psicologia y salud.11(1), 42-53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.