Helpt schrijven met de hand kinderen bij het lezen?

Lees meer over de nieuwe studie die aantoont dat schrijven met de hand kinderen helpt om sneller te lezen en handschriftvaardigheden te leren.
Helpt schrijven met de hand kinderen bij het lezen?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 14 januari, 2023

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen van lezen te laten genieten. Ze hebben namelijk vaak weinig geduld en geven meestal de voorkeur aan meer dynamische of technologische activiteiten. Toch is het interessant om te weten dat de wetenschap opnieuw heeft aangetoond dat het handhaven van de gewoonte om met de hand te schrijven helpt bij het lezen.

We weten allemaal dat lezen en schrijven twee onmisbare elementen zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Deze hulpmiddelen zijn uiterst nuttig voor kinderen om zich goed te ontwikkelen en een groter vermogen te verwerven om informatie te verwerken.

En het is een feit dat kinderen, door met de hand te schrijven, hun vaardigheden om informatie vast te houden verbeteren. Op zijn beurt bevordert dit de leersnelheid en ook het begrip van letters en woorden.

De studie die beweert dat schrijven met de hand helpt bij het lezen

Onlangs werd een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) aan de prestigieuze John Hopkins Universiteit, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Dit onderzoek werd uitgevoerd op 42 mensen, zowel van de universiteit als van de plaatselijke gemeenschap, wier leeftijd varieerde van adolescentie tot dertigers. Alle deelnemers moesten Arabische letters leren schrijven (als tweede taal) gedurende zes instructiesessies.

De ingeschrevenen werden verdeeld in drie groepen volgens de leermethode. De eerste groep bekeek video’s, de tweede groep schreef met de hand, en de laatste groep kreeg de antwoorden gedrukt. Het doel was om de effectiviteit van de verschillende onderwijsstrategieën voor het leren van de nieuwe taal te evalueren.

Helpt schrijven met de hand kinderen bij het lezen

De resultaten

Nadat elke groep de informatie had ontvangen, moesten ze verschillende taken uitvoeren:

  • Degenen die met de hand schreven, moesten de letter met potlood op papier schrijven.
  • Degenen die de letter visualiseerden op een scherm moesten hem identificeren.
  • Ten slotte moesten degenen die gedrukte antwoorden kregen de bijbehorende letter op een toetsenbord vinden.

Zo stelde men vast dat degenen die uit de vrije hand schreven de informatie beter en sneller leerden, ten opzichte van de andere groepen. Blijkbaar hielp dit schrijven hen om de informatieverwerking te optimaliseren. Dit suggereert dat het handschrift de meest bekwame lesmethode is.

In hun conclusies verduidelijkten de onderzoekers dat deze resultaten geen directe correlatie hebben met jonge kinderen en schoolkinderen. Het experiment was namelijk gericht op jonge volwassenen die een tweede taal leren.

Dat gezegd hebbende, is er een eerdere studie (Engelse link) die enige correlatie suggereert tussen deze lesmethode en het leren van geletterdheid bij kinderen. Dit verband is echter niet volledig bewezen. Er zijn dus meer studies in deze populatie nodig om het te bevestigen.

Schrijven met de hand is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Kortom, de studie die we hebben gedeeld laat zien dat de motorische handeling van het schrijven een zeer positief effect heeft op het leren van leesvaardigheid. In dit verband is het een goed idee voor kinderen om met de hand te leren schrijven, met potloden en pennen, in plaats van met computertoetsenborden of mobiele telefoons.

Op zijn beurt activeert deze motorische vaardigheid een aantal hersendomeinen, waarbij geheugen, taal, motoriek en denken betrokken zijn.

Zo leren leerlingen de verschillende letters dus autonomer waarnemen. En vervolgens vergroten ze ook het vermogen om ze te onthouden. Dit vergemakkelijkt het leren en verbeteren van de leesvaardigheid op alle gebieden.

We moeten in gedachten houden dat schrijven met de hand een vrij complexe activiteit is, nog meer dan lezen. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar manieren om het schrijven te verbeteren en die te elimineren die een negatieve invloed hebben op dat leren.

Een kind denkt na

Schrijven met de hand, een fantastische activiteit voor de hersenen

Bij het schrijven met de hand genereren onze hersenen herinneringen. Scans van dit belangrijke orgaan tonen een hoge activiteit tijdens het visualiseren en tekenen van letters. Dit verhoogt op zijn beurt de synchroniciteit van de hersenen.

Zoals deze studie heeft aangetoond, is er een motorische component bij het leren lezen (schrijven) die het verwerven van woorden vergemakkelijkt. En deze factor is vooral gunstig als het met de hand gebeurt. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven

Vandaag de dag kunnen we profiteren van technologie en verschillende apparaten om onze kinderen te helpen leren schrijven.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.