Virtueel onderwijs: wat je moet weten

In dit artikel bieden we een overzicht van wat je moet weten over het aanmelden van je kind voor virtueel onderwijs.
Virtueel onderwijs: wat je moet weten

Laatste update: 18 mei, 2020

Kiezen voor virtueel onderwijs in plaats van traditionele scholen is een groeiende trend. Steeds meer ouders kiezen voor een  instelling die werkt met technologische middelen, vanwege de voordelen die ze bieden. Een gezin dat moet verhuizen bijvoorbeeld, kiest liever voor een instelling die niet eist dat hun kinderen ergens opnieuw moeten beginnen.

“Een invloedrijke factor in het afstandsonderwijs is informatie-en communicatietechnologie. Communicatie op afstand wordt bereikt met technologische middelen. De leerlingen ontwikkelen een groter gevoel van onafhankelijkheid, zelfregulering, discipline en studiegewoonten, omdat ze verantwoordelijk zijn om het meeste uit hun opleiding te halen.”
-Ferroni en Velasquez (geciteerd door Cesar Augusto Sierra)

Als je kiest voor virtueel onderwijs moet je scholen vinden die zijn goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs van desbetreffende land. De studieplannen moeten namelijk door de overheid worden goedgekeurd. Zo ben je er zeker van dat ze voldoen aan de normen en eisen die zijn vastgesteld voor traditionele openbare en particuliere scholen.

Voordelen van virtueel onderwijs

1. Flexabiliteit

Met virtueel onderwijs hebben leerlingen en hun families de kans om de meest geschikte schema’s te kiezen. De schooljaren hebben meestal dezelfde lengte en kalenders als de traditionele scholen. Maar de lesroosters kunnen variëren. Er is vaak ook de mogelijkheid om een onderwijzer te raadplegen of toegang te krijgen tot de klasopnames.

2. Vrije tijd.

Op traditionele scholen besteden kinderen ongeveer acht uur van hun dag aan schoolactiviteiten. Met name lessen, pauze, woon-werkverkeer en buitenschoolse activiteiten nemen het overgrote deel van hun tijd in beslag.

Meisje krijgt virtueel onderwijs

Er zijn met virtuele klaslokalen echter slechts ongeveer vijf tot zes lessen per dag. Daarbij is er de mogelijkheid om vooruit te komen in vakken waar de leerling goed in presteert.

3. De kosten van virtueel onderwijs

In tegenstelling tot wat velen denken, is virtueel onderwijs in veel opzichten ook goedkoper. Gezinnen kunnen namelijk besparen op de reiskosten en op bepaalde aspecten van traditioneel onderwijs. Je moet een eerste investering doen in een goede computer of laptop, koptelefoon, een microfoon en het relevante lesmateriaal.

4. Multimedia-bronnen

Het is geen geheim dat de kinderen van vandaag een speciale affiniteit met technologie hebben. De mogelijkheid om toegang te krijgen tot interactieve leermiddelen, animaties en leerruimtes zijn te vergelijken met sociale netwerken. Dit kan daarom een bron van grote motivatie zijn.

5. Ontwikkeling van onafhankelijkheid

Als kinderen meer betrokken raken bij en verantwoordelijk worden voor hun eigen onderwijs, ontwikkelen ze kwaliteiten als discipline en onafhankelijkheid. Ze kunnen ook meer tijd besteden aan de onderwerpen die ze uitdagend vinden. Aan de onderwerpen die ze gemakkelijker vinden besteden ze minder tijd. Op deze manier kunnen leerlingen in hun eigen tempo leren.

Nadelen van virtueel onderwijs

  • Personen die tegen deze vorm van onderwijs zijn, zeggen dat er geen sociale contacten zijn. Er worden via platformen groepsactiviteiten gehouden, maar menselijk contact speelt niet zo’n grote rol.
  • Technologische storingen kunnen de lessen in de virtuele omgeving hinderen. Juist als je geen toegang hebt tot een goede computer of een snelle internetverbinding zal het moeilijk zijn om de lessen te volgens.
  • Alle leerlingen zijn anders. Sommige leerlingen hebben meer ondersteuning en motivatie nodig van hun leraren en leeftijdsgenoten. Bovendien zullen leerlingen die moeite hebben met concentreren snel afgeleid zijn. Ook het indelen van tijd kan moeilijk zijn.
  • Er zijn veel virtuele instellingen die niet wettelijk erkend worden door onderwijs-organisaties. Als je voor een van deze scholen kiest, kunnen er problemen zijn bij het beoordelen van een diploma dat de leerling heeft behaald.
Leerling volgt virtueel onderwijs

Virtueel onderwijs speelt in op een vraag vanuit de huidige samenleving. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor dit onderwijsmodel.

Ondanks de vele voordelen is het echter niet voor iedereen. Voordat  je voor je deze vorm van scholing kiest, moet je goed kijken welke manier van lesgeven het meest effectief is voor jouw kind.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.