Wat is bewuste discipline en hoe pas je het toe?
Bewuste discipline is geen modieuze discipline, maar het is een soort discipline die nodig is voor goed ouderschap. Als ouders willen we onze kinderen de middelen geven die ze nodig hebben om een gelukkig en gezond leven te leiden.
Het ouderschap is veranderd sinds onze eigen kindertijd. We hebben toegang tot meer opvoedingsbronnen en informatie dan onze ouders hadden toen ze ons opvoedden. Een filosofie en hulpmiddel voor ouders die een enorm positieve invloed heeft op zowel kinderen als de volwassenen die hen ondersteunen, noemt men bewuste discipline.
Wat is bewuste discipline?
Het wordt erkend als een van de beste sociaal-emotionele programma’s (Engelse link) die beschikbaar zijn voor zowel scholen als ouders. Bewuste discipline is een programma dat kinderen leert emoties te reguleren en te beheersen om veilige en gezonde keuzes te maken.
De eerste focus ligt echter op de ouders. Met andere woorden, om onze kinderen met deze aanpak zo goed mogelijk te helpen, moeten we het proces eerst op onszelf en op onze eigen emoties toepassen. Alleen op deze manier kunnen we de kracht krijgen om kinderen te helpen hun emoties te voelen en er doorheen te werken.
Bewuste discipline versus traditionele discipline
Bewuste discipline heeft een heel andere benadering van de discipline die we misschien in onze eigen jeugd hebben ervaren. Het heeft meer met verbondenheid te maken dan met straf.
Als we nadenken over hoe ouders traditioneel hebben gereageerd op het grote scala aan emoties die kinderen voelen en vertonen, zullen we ons zeker reacties herinneren die varieerden van extreme woede tot het verbergen van onze gevoelens en zorgen.
Bewuste discipline leert volwassenen om hun eigen emotionele reacties op hun kinderen te beheersen. Dit is zodat ze bij hun kind kunnen zijn, contact met hen kunnen maken en vervolgens kunnen samenwerken met de gevoelens van het kind.
Dr. Becky Bailey (Engelse link), auteur, opvoeder en bedenker van bewuste discipline, bespreekt hoe ouders discipline moeten heroverwegen en zichzelf moeten beheersen voordat ze met het gedrag van hun kinderen omgaan. Er is een verandering nodig in de manier waarop we denken over hoe we zijn opgevoed. Dit om discipline niet als straf te zien, maar om het te zien als een kans om verloren vaardigheden aan te leren.
Ouders gebruiken de hulpmiddelen om hun emoties onder controle te houden en op hun beurt die kalme gevoelens aan hun kinderen over te dragen. De vaardigheden die deze discipline leert zullen ervoor zorgen dat het kind verbonden blijft met de ouder terwijl de ouder het kind onderwijst en begeleidt.
Gebaseerd op onderzoek naar het menselijk brein en de ontwikkeling van kinderen, werd bewuste discipline ontworpen om eerst veranderingen in het leven van de volwassenen te brengen, en daarna van de kinderen. Daarom kan deze aanpak echt het hele gezin ten goede komen.
Waarom je thuis bewuste discipline moet gebruiken
Soms kan de discipline die in het ouderschap wordt gebruikt ons gefrustreerd of onbeheerst doen voelen. We kunnen zelfs het gevoel hebben dat we als ouders falen. Als een van deze situaties zich bij je thuis voordoet, is bewuste discipline nodig in je opvoeding:
- Machtsstrijd
- Ongehoorzaamheid
- Verbale aanvallen
- Pesten
- Fysieke agressie
- Moeite om de gedachten van je kind bij een taak te houden
Deze discipline kan de frustratie en gevoelens van hulpeloosheid uit deze alledaagse opvoedingsmomenten halen en ze veranderen in leermomenten.
Wat zijn de 7 disciplinevaardigheden?
Volgens bewuste discipline zijn er 7 vaardigheden die volwassenen nodig hebben om zich gesterkt te voelen door en zich bewust te worden van hun belang in het ouderschap:
- Kalmte
- Moed
- Assertiviteit
- Keuzes
- Empathie
- Positieve intentie
- Consequenties
Consequenties bij bewuste discipline
Bij traditionele discipline zijn er meestal consequenties, maar dit soort discipline heeft een andere benadering. Bewuste discipline geeft het kind in de eerste plaats een gevoel van veiligheid, compassie en verbinding. Wanneer we, als volwassenen, onze emoties onder controle houden en alle zeven vaardigheden gebruiken, dan zullen we de vaardigheden die we hopen aan te leren modelleren.
Niet alleen kunnen volwassenen en kinderen zich beter voelen en van elkaar leren in deze tijden van onderwijzen. We kunnen onze kinderen ook een basis geven om als mensen op een ander niveau te leren en te groeien. Een kind met sociaal-emotionele vaardigheden kan alles leren.
Daarom zal het gebruik van de hulpmiddelen van bewuste discipline je kind niet alleen helpen emotionele intelligentie te verwerven. Het zal hem of haar ook voorbereiden op succes in een schoolomgeving.
Een veilige plek creëren
Het creëren van een veilige plek voor je kind is een belangrijk onderdeel van bewuste discipline. Een veilige plek betekend geen time-out. In plaats daarvan is het een aangewezen plek waar je met je kind naartoe gaat om hem te helpen zijn innerlijke toestand te veranderen van geïrriteerd of boos naar kalm en evenwichtig.
Deze plek kan iets zijn als een gezellige hoek, een balstoel of een zachte mat. Hier kun je je kind motiveren om rustig te ademen of een ontspannend hulpmiddel te gebruiken. Dit is een plek waar ze kunnen oefenen om hun grote emoties te beheersen. Het is ook een plek waar je je kind kunt aanmoedigen om heen te gaan wanneer hij of zij zich verdrietig, boos of gefrustreerd voelt.
Strategieën voor bewuste discipline
Wat zijn enkele strategieën voor bewuste discipline die ouders meteen kunnen proberen? Hier zijn enkele ideeën:
- Modelleer het gedrag dat je bij je kind zou willen zien. Toon zelfbeheersing in moeilijke tijden of wanneer het gedrag van je kind je provoceert.
- Neem de tijd om de ontwikkelingsfase van je kind te begrijpen, zodat je de dingen vanuit hun perspectief kunt zien.
- Vertel kinderen wat je van hen verwacht in plaats van hen te vertellen wat ze niet moeten doen.
- Wanneer kinderen bazig of wreed zijn tegen anderen, let dan altijd eerst op het slachtoffer. Empower die persoon en leer vervolgens hoe met de situatie om te gaan. Praat daarna met het kind dat zich wreed gedraagt en help hem of haar om duidelijke grenzen te oefenen en nuttiger te communiceren.
- Als kinderen je niet lijken te horen, schreeuw dan niet tegen ze om hun aandacht te trekken. Spreek ze aan en maak oogcontact om een verbinding tot stand te brengen.
Wanneer je je kind helpt om sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen door middel van bewuste discipline, rust je hen uit met hulpmiddelen die hen kunnen helpen gedijen en te leren. Met deze discipline wordt je huis een veel harmonieuzere plek en zullen jullie je goed voelen bij elkaar.