3 spelletjes om te werken aan emoties van kinderen

Om de emotionele intelligentie van kinderen te verbeteren, is het belangrijk om aan emoties te werken, en er is niets beter dan dat te doen met spelletjes!
3 spelletjes om te werken aan emoties van kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 20 februari, 2024

Emoties zijn noodzakelijk in het leven van mensen. Hoewel we ze van nature hebben, weten we niet hoe we ermee om moeten gaan als ons niets wordt geleerd over emoties. In dit opzicht is begrijpen wat we op elk moment voelen essentieel om welzijn te bereiken. Daarom gaan we een aantal spelletjes uitleggen om met de emoties van kinderen te werken.

Emoties moeten van jongs af aan worden aangeleerd. Alleen zo kunnen ze op de juiste manier worden beheerd in het volwassen leven. Als het ons lukt om ze te begrijpen, kunnen we ze herkennen en er op een assertieve manier over communiceren. Voor een goede emotionele opvoeding is het echter een goed idee om wat spelletjes te doen, want kinderen leren door motivatie en plezier.

Het moeten het liefst eenvoudige spelletjes zijn, zodat kinderen ze zonder problemen kunnen uitvoeren en begrijpen. Op deze manier kunnen ze hun eigen emoties en die van anderen herkennen. En, het beste van alles, ze zullen in staat zijn om ze uit te drukken en te herkennen wanneer dat nodig is. Dit is een geweldige manier om intern werk uit te voeren en kinderen te helpen empathie te internaliseren.

Schrijf deze spelletjes op om aan de emoties van kinderen te werken

Hier zijn wat tips over hoe je spelenderwijs aan de emoties van kinderen kunt werken. Mis geen detail en schrijf op welke jij het beste vindt om je kinderen te leren.

Kinderen in een klas klappen en hebben plezier
Emotionele opvoeding is essentieel in het leven van kinderen en volwassenen. Een goede manier voor kinderen om dit te leren is door te spelen met het herkennen van emoties in de gezichten van andere mensen.

1. De emotiedetective

Bij dit spel moet je een emotiedetective worden. Je moet bijvoorbeeld emoties herkennen in verschillende bronnen, zoals in de gezichten van andere klasgenoten, op kaarten, in tijdschriften, in verhalen of in mensen die op televisie verschijnen. Het doel is om te identificeren of te raden wat er gebeurt in die uitdrukkingen en om te weten welke emotie wordt uitgedrukt.

Als je het goed hebt, moet je proberen om die uitdrukking te imiteren en vervolgens een situatie uitleggen waardoor je je ooit zo hebt gevoeld. Als het een herinnering of situatie is waardoor je je slecht voelt, bedenk dan wat je zou doen om je beter te voelen als het weer zou gebeuren.

Met de gevonden emoties kun je ook een woordenboek van emoties maken! Op deze manier kun je het raadplegen wanneer je je moet herinneren wat een bepaalde emotie was. Zo kunnen ze die veel beter internaliseren.

2. Schrijf emoties op

Het schrijven van een dagboek is een fantastisch hulpmiddel om aan emoties te werken en ze te identificeren. Op deze manier kunnen we ons bewust worden van deze emoties en wat ze op ons overbrengen. Natuurlijk moet je voor jongere kinderen het soort dagboek aanpassen, bijvoorbeeld met tekeningen.

In ieder geval is het belangrijk om emoties te uiten door te schrijven. Op deze manier beginnen kinderen te begrijpen hoe belangrijk het is om te communiceren wat er met ons gebeurt, ook al is het in een schrift dat niemand anders kan lezen tenzij wij anders beslissen.

Emoties van kinderen uitdrukken in tekeningen
Schrijven en tekenen zijn de sleutel tot het beter weergeven en begrijpen van emoties. Het is belangrijk dat kinderen altijd papier en kleuren bij de hand hebben, zodat ze deze bron kunnen gebruiken wanneer dat nodig is.

3. Teken de emoties van kinderen

Deze activiteit is persoonlijker en de moeite waard om te doen zodat kinderen hun eigen emoties beter kunnen internaliseren en begrijpen. Het is een ideaal hulpmiddel om de meest intense sensaties die ze ervaren te kunnen uitdrukken door ze te tekenen. Bovendien is het een manier om tegelijkertijd contact te maken met de emotionele en rationele geest.

Op deze manier ontladen kleintjes hun emoties en kunnen ze ze tegelijkertijd uiten, zodat het later gemakkelijker wordt om oplossingen te zoeken voor wat hen een slecht gevoel geeft.

Als ze dat willen, kunnen ze de tekening ook verscheuren als ze klaar zijn, als ze zich daar beter door voelen. Wat belangrijk is, is dat ze genieten en die emotie kunnen ontladen om het te begrijpen. Je kunt ze begeleiden bij deze activiteit en je kunt ze versterken met positieve woorden.

Het belang van emotionele opvoeding

Emotionele opvoeding is fundamenteel in het leven van mensen om meer succes te behalen op persoonlijk en professioneel vlak. Hoewel we geboren worden met emoties, worden we niet geboren met emotionele opvoeding.

Daarom is het belangrijk om kinderen dit aspect bij te brengen, zodat alles gemakkelijker voor ze wordt. Zelfs volwassenen leren nog steeds om te gaan met emoties, afhankelijk van de omstandigheden waarin we leven.

Hoewel emotionele opvoeding gedurende het hele leven plaatsvindt, is het vanaf de geboorte tot 6 jaar essentieel om kinderen te integreren in de wereld van emoties om hun ontwikkeling te bevorderen.

Hiervoor is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de volwassene het grootste voorbeeld en de gids is voor kinderen. Daarom moeten we altijd aanwezig zijn en hen begeleiden bij het spelen en leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • La letra, (2018) Adivina las emociones: Un juego de inteligencia emocional. Editorial: Quid+

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.