De body positivity beweging: wat is het en waarom zouden we het onze kinderen leren?

Body positive moedigt kinderen en jongeren aan om hun lichaam te accepteren zoals het is. We vertellen je over de voordelen ervan en waarom je het je kinderen zou moeten leren.
De body positivity beweging: wat is het en waarom zouden we het onze kinderen leren?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 25 mei, 2024

De kindertijd zou een gelukkige en zorgeloze tijd moeten zijn. Het laatste waar een kind zich in deze jaren zorgen over zou moeten maken is hoe ze eruit zien en of hun lichaam wel voldoet aan de schoonheidsidealen. Deze bezorgdheid verschijnt echter op steeds jongere leeftijd en neemt toe tijdens de adolescentie. Dit is de oorsprong van body positivity, een beweging die mensen aanmoedigt om van hun lichaamsbouw te houden en deze te accepteren.

Dit is een internationaal probleem, want naar schatting is meer dan 45% van de adolescenten ontevreden over hun lichaamsbeeld. Dit staat in een rapport van UNICEF (Spaanse link), dat er ook voor waarschuwt dat dit ‘negatieve lichaamsbeeld’ ertoe leidt dat jongeren lijden aan depressie, angst en een laag zelfbeeld.

We kunnen kinderen thuis beschermen tegen deze neigingen, door ze waarden bij te brengen en ze de juiste houding ten opzichte van hun eigen lichaam bij te brengen. En daarvoor is body positivity een geweldig alternatief.

Wat is de body positivity beweging?

Body positivity, of lichaamspositiviteit, is een sociale en culturele beweging die al tientallen jaren bestaat, maar de laatste jaren aan kracht heeft gewonnen. Het belangrijkste doel is om de diversiteit van de lichamen die er zijn te normaliseren en mensen aan te moedigen om ze te accepteren, zonder oordeel of afwijzing.

Vanuit deze benadering zijn alle lichamen geldig en het waard om gerespecteerd te worden, ongeacht hun grootte, vorm, kleur, ras of mate van handicap. Daarom worden de heersende schoonheidsnormen in twijfel getrokken en wordt de manier waarop de maatschappij het lichaam analyseert en beoordeelt in twijfel getrokken.

Kinderen worden van jongs af aan blootgesteld aan deze normen. Het gezin, de media, sociale netwerken en de culturele context om hen heen kunnen hen het idee bijbrengen dat hun waarde als persoon afhangt van de mate waarin ze aantrekkelijk zijn of een beeld hebben dat door de maatschappij wordt geaccepteerd.

Daarom moedigt body positivity hen aan om van hun lichaam te houden, het te waarderen en te respecteren (hun eigen lichaam en dat van anderen), ongeacht hun fysieke kenmerken. En dit geldt niet alleen voor mensen met overgewicht (zoals mensen denken), het richt zich op alle mensen in het algemeen.

In het bijzonder kan het jonge mensen helpen die het gevoel hebben dat ze meer spiermassa moeten ontwikkelen om valide te zijn, mensen die een complex hebben over hun neus of de vorm van hun benen, of mensen die zich schamen voor hun puistjes of lichaamsbeharing. In de maatschappij kan alles wat buiten de norm valt, alles wat niet ‘in het plaatje past’, een voorwerp van spot en schaamte worden.

De body positivity beweging
Soms kan overmatige make-up bij tienermeisjes een teken zijn dat ze zichzelf niet accepteren zoals ze zijn en op iemand anders willen lijken.

Waarom is het belangrijk om dit aan onze kinderen te leren?

Lichaamspositiviteit en de overtuigingen die het uitdraagt kunnen kinderen en adolescenten helpen beschermen tegen deze neiging om zichzelf met anderen te vergelijken, maar ook om hun imago te devalueren en zich ontoereikend of ongeldig te voelen. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen.

Body positivity bevordert een positief zelfbeeld

Soms denken we dat alleen iemand met een ‘normatief’ lichaam, dat wil zeggen iemand die voldoet aan de schoonheidsnormen van de maatschappij, het recht heeft om geaccepteerd te worden en een positief beeld te hebben van zijn of haar imago. Maar de waarheid is dat dit binnen ieders bereik ligt en positieve gevolgen kan hebben.

Zo is er een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Eetgedrag (Engelse link) dat ontdekte dat zwaarlijvige mensen die hun gewicht en figuur accepteren minder last hebben van stigma en discriminatie. Anderen zien hen met meer sympathie en schrijven hen een groter gevoel van eigenwaarde en minder psychologische problemen toe dan degenen die hun gewicht niet accepteren.

Lichaamspositiviteit kan kinderen helpen om van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren zoals ze zijn, waardoor ze zichzelf tot op zekere hoogte beschermen tegen sociale afwijzing en stigmatisering.

Verbetert het gevoel van eigenwaarde

Eigenwaarde is essentieel voor een goede psychologische gezondheid, het aangaan van positieve relaties met anderen en het bereiken van persoonlijk succes. Maar in tegenstelling tot wat we geneigd zijn te geloven, hangt het gevoel van eigenwaarde van een kind niet af van de grootte of vorm van hun lichaam, maar van de acceptatie die ze ervoor voelen.

Deze realiteit is bijvoorbeeld waargenomen in een systematische review gepubliceerd in het tijdschrift Appetite (Engelse link). Het suggereert dat zelfs zonder af te vallen, mensen die een interventie volgen die gericht is op een verandering van perspectief en lichaamsacceptatie een toename in zelfvertrouwen en een groter psychologisch welzijn ervaren.

Body positivity bevordert een betere lichamelijke gezondheid

Zoals we al hebben gezegd, kan het houden van en accepteren van je lichaam kinderen en jongeren helpen om een betere psychologische gezondheid te hebben. Maar het kan ook hun lichamelijke gezondheid bevorderen.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health (Engelse link) bleek dat jongeren die ontevreden zijn over hun imago paradoxaal genoeg minder bewegen en minder fruit en groenten eten; ze hebben ook een hoger risico om te roken.

Voorkomt het ontstaan van eetstoornissen

Daarnaast kan body positivity het ontstaan van eetstoornissen voorkomen. Een realiteit die steeds meer voorkomt onder jongeren. In het eerder genoemde onderzoek, uitgevoerd door het Journal of Adolescent Health, werd bijvoorbeeld ook vastgesteld dat lichaamsontevredenheid samengaat met een hoger niveau van diëten en ongezond gewichtsbeheersingsgedrag.

Ook een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Appetite (Engelse link), ontdekte dat afwijzing van het eigen lichaam een sterke voorspeller is van boulimisch gedrag. Daarom kan lichaamspositiviteit kinderen helpen weg te blijven van deze eetstoornissen die ernstige gevolgen kunnen hebben in hun leven.

Lichaamspositiviteit: hoe leer je kinderen van hun lichaam te houden?

Er zijn verschillende richtlijnen die je kunt implementeren om kinderen kennis te laten maken met de body positivity beweging en hen te helpen van hun lichaam te houden om een positief lichaamsbeeld te hebben.

Controleer je eigen overtuigingen en gedrag

Vaak bekritiseren we als moeders ons eigen lichaam in het bijzijn van onze kinderen of onderwerpen we onszelf aan strenge en ongezonde diëten voor hun ogen, waardoor we een negatief voorbeeld geven.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Gedragsonderzoek en Therapie (Engelse link) suggereert zelfs dat dit gedrag ertoe leidt dat kinderen een laag zelfbeeld hebben, zich meer zorgen maken over hun lichaam en een problematischer eetgedrag ontwikkelen.

Richt je op gezondheid, niet op uiterlijk

Richt je bij het begeleiden van de eetgewoonten van je kinderen op wat gezonder is en wat hen meer energie en betere voedingsstoffen kan geven, niet op wat hen dik of dun zal maken. Je moet ze leren dat het belangrijkste voor hen moet zijn om gezond te blijven.

Moeder en dochter samen aan het sporten
Moedig je kinderen aan om te sporten en gezond te eten, want dat is waar het om draait bij het houden van hun lichaam en het verzorgen ervan.

Gebruik alledaagse situaties om positieve waarden bij te brengen

Als je verschillende lichamen ziet, in het echte leven, films, sociale media of tijdschriften, praat er dan op een natuurlijke manier over, zonder oordeel of kritiek. Maak geen kwetsende opmerkingen; herinner hen eraan dat de wereld divers is en dat mensen er in alle vormen en maten zijn, en dat definieert hen niet als mensen.

Verhalen en films zijn ook een goede manier om lichaamsacceptatie bij te brengen. Kies hiervoor titels met een positieve boodschap over lichaamsbeeld en deel ze met je kinderen.

Zoek ook professionele begeleiding als je denkt dat je zoon of dochter zich te veel zorgen maakt over zijn of haar uiterlijk, een laag zelfbeeld heeft of een risicovolle houding of gedrag begint te vertonen.

Leer ze om van hun lichaam te houden en ervoor te zorgen

Tot slot willen we benadrukken dat body positivity niet betekent dat je kinderen aanmoedigt om niet meer goed voor zichzelf te zorgen. Integendeel, het is belangrijk om gewoonten en een gezonde levensstijl in stand te houden, maar omdat ze van hun lichaam houden en ervoor willen zorgen, niet omdat ze het afwijzen en koste wat het kost willen dat het verandert.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het accepteren van hun lichaam niet betekent dat ze het altijd als perfect zien. Als we lichaamspositiviteit tot het uiterste doorvoeren, kunnen kinderen zich onder druk gezet voelen om er altijd goed uit te zien, en dat is niet natuurlijk. Ze zullen dagen hebben waarop hun ‘gebreken’ hen meer opvallen en andere dagen waarop ze bepaalde delen van hun lichaam niet zo mooi vinden.

Het belangrijkste is om jezelf altijd te respecteren en te accepteren en te begrijpen dat een lichaamsbouw niet je waarde bepaalt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Handford, C. M., Rapee, R. M., & Fardouly, J. (2018). The influence of maternal modeling on body image concerns and eating disturbances in preadolescent girls. Behaviour Research and Therapy100, 17-23.
  • Jimenez Boraita, R., Arriscado Alsina, D., Dalmau Torres, J. M., & Gargallo Ibort, E. (2021). Determinantes de la satisfacción corporal en adolescentes de La Rioja. Revista Española de Salud Pública95(1), e1-e12.
  • Lasikiewicz, N., Myrissa, K., Hoyland, A., & Lawton, C. L. (2014). Psychological benefits of weight loss following behavioural and/or dietary weight loss interventions. A systematic research review. Appetite72, 123-137.
  • Murakami, J. M., & Latner, J. D. (2015). Weight acceptance versus body dissatisfaction: Effects on stigma, perceived self-esteem, and perceived psychopathology. Eating Behaviors19, 163-167.
  • Neumark-Sztainer, D., Paxton, S. J., Hannan, P. J., Haines, J., & Story, M. (2006). Does body satisfaction matter? Five-year longitudinal associations between body satisfaction and health behaviors in adolescent females and males. Journal of adolescent health39(2), 244-251.
  • UNICEF (2020). Mundos de Influencia:¿ Cuáles son los determinantes del bienestar infantil en los países ricos? (Report card nº 16). https://www.unicef-irc.org/publications/pdf/Report-Card-16-Mundos-de-Influencia-bienestar-infantil-en-los-paises-ricos_RC16_ES.pdf
  • Ricciardelli, L. A., Tate, D., & Williams, R. J. (1997). Body dissatisfaction as a mediator of the relationship between dietary restraint and bulimic eating patterns. Appetite29(1), 43-54.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.