Een handleiding voor nieuwe ouders

Wanneer je voor het eerste ouders wordt, kan dat een hoop vragen met zich meebrengen. Om je van je twijfel te verlossen, geven we jou een handleiding voor nieuwe ouders. 
Een handleiding voor nieuwe ouders

Laatste update: 17 juni, 2019

Om je te helpen en je zenuwen wat te bedaren, zal deze kleine handleiding voor nieuwe ouders je wat dingen vertellen die je als eerste moet weten.

Het krijgen van je eerste kind is een ervaring die je maar een keer in je leven meemaakt. Een gebeurtenis vol hoop en vreugde.

De komst van een nieuwe baby betekent echter ook dat ouders te maken krijgen met onbekende situaties. Het verschonen van luiers, uitstapjes, badderen en de keuze voor een wiegje. Het zijn allemaal onderdelen van een tot nog toe onontdekte wereld.

Deze basistips zullen je helpen bij de voorbereiding op de komst van je baby.

Op die manier zal deze handleiding voor nieuwe ouders je richtlijnen verstrekken die je duidelijk maken hoe je goed kan zorgen voor je eerste kind. Lees het thuis eens rustig door.

Handleiding voor nieuwe ouders

1. Het verschonen van de luiers

Het is geen geheim dat baby’s vaak een schone luier nodig hebben. Sommige baby’s hebben een erg gevoelige huid en dan is het noodzakelijk om ze meteen te verschonen wanneer ze nat zijn geworden. Doe je dit niet, dan gaat hun huidje irriteren en wordt deze rood.

Andere baby’s kunnen wel even wachten. Deze kan je met wat meer regelmatige tussenpozen verschonen. Bijvoorbeeld net voor of na elke voeding.

In ieder geval is het het beste om je baby zo snel mogelijk te verschonen wanneer deze gepoept heeft. Dit zal luieruitslag helpen voorkomen.

2. Het wassen en baden van je baby

Als het gaat om het wassen van je baby, raden we je aan om een moment van de dag te kiezen waarop hij wakker en blij is. Zorg ook voor een warme kamer en dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt.

Je hebt nodig:

  • een emmer of badje met warm water
  • een handdoek
  • katoenen watjes
  • een schone luier
  • schone kleding
Handleiding voor nieuwe ouders

3. Het knippen van de nagels

Met betrekking tot het knippen van de nagels van je baby heb je verschillende opties. Wanneer je gebruik maakt van een nagelknipper, zorg er dan voor dat de lage kant dan onder de nagel van je baby zit. 

Je kind moet stillen zitten wanneer je dit doet. Soms is het handig om dit uit te proberen wanneer hij slaapt. Je kan ook iemand vragen om je te helpen bij het vasthouden van je baby’s vingers.

Onthoud dat de nagels van je baby zachter zijn na het nemen van een bad. Dit zorgt er voor dat je ze gemakkelijker kan knippen. Wanneer je per ongeluk de huid van de baby raakt, oefen dan druk uit op de wond met een steriel gaasje om het bloeden te stoppen.

“Je voedt geen helden op, maar zonen. Wanneer je hen behandelt als zonen, worden ze vanzelf helden. Als is het maar in jouw eigen ogen.”
–Walter M. Schirra–

4. Het kiezen van een wiegje

Het vierde advies dat we graag mee willen geven in deze handleiding voor nieuwe ouders is de keuze voor een wiegje.

Het is niet nodig om een bedje te kopen met allerlei overbodige accessoires om je baby veilig te laten slapen. Het enige wat je nodig hebt is een stevig vlak matras, dat samen met een leuk laken goed past in het wiegje. 

Wanneer je van plan bent om een mobiel met speelgoed boven het bedje te hangen, zorg er dan voor dat dit niet binnen de handbereik van je baby hangt. Hang absoluut niets in het wiegje zelf, met het oog op gevaar voor wurging.

Sterker nog, alleen al een extra kleedje over het wiegje hangen is gevaarlijk omdat dit boven op je baby kan vallen. Met de uitzondering van een speen, zouden er geen andere voorwerpen in het wiegje moeten liggen.

Dit betekent geen dekens, geen bovenlakens, geen speelgoed, geen knuffels en geen stootkussens, etc. Onthoud dat je baby nog niet de kracht heeft om voorwerpen van zijn gezicht te halen en zichzelf ook niet ergens uit kan worstelen.

Plaats ook het wiegje niet bij het raam, omdat er een kans is dat je kind valt of letsel oploopt met gordijnen of trekkoorden.

5. Kinderstoelen

Het kiezen van de juiste kinderstoel is belangrijk om het risico op vallen te vermijden. Wij raden hiervoor het volgende aan, zodat je de juiste keuze kan maken:

  • Zoek naar een hoge stoel met een wijde basis, zodat omvallen vermeden wordt.
  • Zorg ervoor dat je kind veilig ingesnoerd kan worden. 
  • Controleer of de stoel de juiste is voor het gewicht en de lengte van je baby.
  • Sta broertjes of zusjes niet toe om aan de stoel te hangen, omdat dit vallen kan veroorzaken.

Wanneer alles je te veel wordt, is dit een beslissing die je nog even voor je uit kan schuiven. Je kind heeft pas vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden een kinderstoel nodig. Dan begint hij met vast eten.

Sterker nog, het wordt niet aanbevolen om je kind eerder rechtop te zetten. Dus, voel je vrij om een paar maanden te wachten bij de keuze voor de juiste kinderstoel voor je baby.

6. Kinderwagen

Het is enorm leuk voor ouders om met hun baby een stukje te gaan wandelen. Wanneer je voor je pasgeboren kind een kinderwagen gaat kopen, let dan op het volgende:

  • Kies een robuuste kinderwagen die gemakkelijk te draaien is. Kijk uit naar een wagen met een wijde basis. 
  • Zoek naar een lichtgewicht kinderwagen wanneer je in de stad woont en gebruik gaat maken van het openbaar vervoer. Ook wil je er dan eentje die gemakkelijk in te klappen is.
  • Controleer of de remmen makkelijk te gebruiken zijn. 
  • Ga na wat je nodig hebt met betrekking tot extra benodigdheden, zoals een boodschappennetje of een houder voor een beker. Een net voor boodschappen zou zich aan de achterkant moeten bevinden.
Een handleiding voor nieuwe ouders

7. Speelgoed

Als laatste tip in deze handleiding voor nieuwe ouders, willen we aangeven dat het belangrijk is om de veiligheid in acht te nemen wanneer je speelgoed voor je kinderen koopt. Klein speelgoed met kleine onderdelen kan namelijk verstikkingsgevaar opleveren. Deze zijn niet geschikt voor kleine baby’s. 

Anders gezegd, er zijn instrumenten waarmee je kan testen of speelgoed groot genoeg is. De beste opties voor je baby zijn bijvoorbeeld: rammelaars, knuffels en zachte poppen.

Het is ook van belang om je baby weg te houden van batterijen en magneten. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn wanneer ze deze doorslikken. Dit geldt ook voor niet opgeblazen ballonnen. Deze kunnen zorgen voor verstikking bij kinderen onder de 8 jaar.

We hopen dat deze handleiding voor nieuwe ouders je zal helpen om te gaan bij de nieuwe uitdagingen die jullie te wachten staan. We wensen jullie veel succes! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.