10 sleutels voor het baden van je baby in de winter

Je baby in bad doen in de winter en voorkomen dat hij het koud krijgt, vergt enige zorgvuldigheid. We tonen je enkele sleutels om dit te bereiken.
10 sleutels voor het baden van je baby in de winter
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 23 april, 2024

Je baby baden in de winter en voorkomen dat hij het koud krijgt is een van de grootste uitdagingen voor ouders. Er zijn veel voorzorgsmaatregelen nodig om de ervaring geschikt, veilig en aangenaam te maken voor je kleintje.

Baden op deze leeftijd is veel meer dan verzorging, want het biedt de baby een reeks zintuiglijke prikkels die belangrijk zijn voor zijn fysieke en emotionele ontwikkeling. Het opnemen van deze gewoonte in de routine helpt baby’s te ontspannen en te genieten van een aangenaam moment samen met hun verzorgers.

Hier zijn enkele sleutels om deze belangrijke dagelijkse ervaring te optimaliseren. Mis het niet!

Sleutels voor het baden van je baby in de winter

Baby’s genieten meestal van baden en het is zelfs een moment van ontspanning aan het eind van een drukke dag. Dit moet zowel in de zomer als in de winter even plezierig zijn. Maar in de koude maanden is de uitdaging om een aangename omgeving te creëren wat groter. De angst dat je baby het koud krijgt belemmert vaak het juiste handelen van de ouders en het hele tafereel wordt uiteindelijk stressvol.

Let op de volgende aanbevelingen om de harmonie in de badkamer te bewaren, ongeacht hoe koud het buiten is.

1. Baad het kind niet elke dag

Overmatig baden bij zuigelingen kan de hoeveelheid bacteriën die de natuurlijke microbiota van de huid vormen verminderen. Daardoor wordt de huid vatbaarder voor infecties of oppervlakkige uitslag.

Drie baden per week (Engelse link) gedurende het eerste jaar van een baby is meestal voldoende om de reinheid te waarborgen zonder het risico op schade te vergroten.

2. Zorg ervoor dat de temperatuur van de omgeving voldoende is

De temperatuur in de badkamer moet worden geconditioneerd voordat je je baby in de winter baadt. Verder moeten ramen en deuren gesloten worden gehouden om tocht te beperken.

Een paar minuten van tevoren een verwarming aanzetten is een goede optie om de omgeving op te warmen.

Sleutels voor het baden van je baby in de winter
Waterthermometers zijn een uitstekend hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het water voldoende is. Hiermee kun je voorkomen dat je kind het koud krijgt of brandwonden oploopt door te heet water.

3. Regel de temperatuur van het water voordat je je baby onderdompelt

Een ander punt om rekening mee te houden als je je baby in de winter (of welke tijd van het jaar dan ook) in bad doet, is het regelen van de temperatuur van het water in het bad. Je kunt die regelen met de rug van je hand, met je elleboog, of met een thermometer die daarvoor ontworpen is.

De ideale watertemperatuur moet rond de 35ºC  liggen, zodat er niet te veel contrast is met de omgeving.

4. Het baden van je baby moet op de warmste momenten van de dag

Er zijn momenten overdag waarop de temperatuur van de omgeving gunstiger is voor het baden van baby’s. Je kunt het beste die momenten kiezen en vermijden dat je je baby blootstelt aan extreem weer, zoals bij zonsopgang of zonsondergang.

5. Bied korte baden aan

Baden moeten kort en snel zijn, want het langdurig in het water blijven is niet gunstig voor de huid van de baby. Bovendien verliest een natte huid sneller warmte en dat kan de baby ongemakkelijk maken.

6. Verwarm je handen voor het baden van je baby

Een groot deel van het baden van baby’s omvat lichaamsmassages of huid-op-huid contact. Daarom is het belangrijk om je handen te verwarmen voordat je begint. Je kunt je handpalmen tegen elkaar wrijven of je handen onderdompelen in warm water en, zodra ze warm zijn, je baby pakken en doorgaan met het verwijderen van zijn kleren.

Je moet dit moment zelfs benutten om je handen te ontsmetten voordat je de blote huid van je baby aanraakt.

7. Leg de kleren die later gebruikt zullen worden van tevoren klaar

Het gebeurt vaak dat ouders zich aan het eind van het bad realiseren dat ze bepaalde elementen niet bij de hand hebben, zoals handdoeken, dekens of kleren.

Om deze situatie te voorkomen en te voorkomen dat je baby het koud krijgt, probeer je alles te organiseren voordat je je kleintje in bad doet, inclusief toiletartikelen, kleren, enz.

8. Kies voor zepen of gels die geschikt zijn voor de babyhuid

Extreme klimaten hebben de neiging de huid uit te drogen of deze conditie te verergeren, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor irritatie of de ontwikkeling van dermatitis. Daarom is het goed zeep te kiezen die het huidoppervlak hydrateert en het niet beschadigt.

De meest aanbevolen reinigingsproducten voor zuigelingen zijn die met een pH die overeenkomt met die van het huidoppervlak, zoals romige zepen (zonder detergenten) of syndet zepen (zonder detergenten – Engelse link).

9. Het baden van je baby in de winter doe je in etappes

Het hoofd van kleintjes is een grote bron van warmte en, zoals we al eerder zeiden, verliest een natte huid deze energie sneller dan een droge.

Daarom is een goede strategie bij het baden van een baby, vooral een pasgeborene, om het in delen te doen. Dompel je baby eerst onder in het bad en was zijn romp en ledematen. Wikkel hem dan in een handdoek en droog hem af. Als je merkt dat ze rustig en warm zijn, ga dan verder met het wassen van hun hoofdje, zonder dat het te lang duurt. Droog tenslotte hun haar af met een droge handdoek, zonder krachtig op de fontanel te drukken of te wrijven.

Was het hoofd van je baby het laatst
Tijdens de koude maanden kun je je baby het beste in delen baden en het hoofdje altijd voor het einde laten staan. In ieder geval moet het wassen van deze regio niet zo vaak gebeuren als bij volwassenen.

10. Hydrateer de huid van je baby na het baden in de winter

Zonder twijfel is hydrateren (Engelse link) na het baden van je baby in de winter een essentiële gewoonte. Het is zelfs de meest gebruikelijke tijd om baby’s vochtinbrengende crèmes of oliën aan te brengen en ze zelfs enkele massages aan te bieden. Deze praktijken versterken de ouderlijke band en verlichten de spanningen van de baby.

Waar moet je rekening mee houden wat betreft de huid van je baby?

De huid van je baby is kwetsbaarder en gevoeliger dan die van een volwassene, omdat deze nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen bij de reiniging en bij de keuze van de te gebruiken producten.

Het belangrijkste is om de natuurlijke beschermende barrière van de huid intact te houden. Dat doe je door goed te hydrateren en door direct contact met kou in de omgeving te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Johnson E, Hunt R. Infant skin care: updates and recommendations. Curr Opin Pediatr. 2019 Aug;31(4):476-481. doi: 10.1097/MOP.0000000000000791. PMID: 31188166.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016 May-Jun;92(3):290-5. doi: 10.1016/j.jped.2015.08.009. Epub 2016 Feb 1. PMID: 26844391.
  • Telofski LS, Morello AP 3rd, Mack Correa MC, Stamatas GN. The infant skin barrier: can we preserve, protect, and enhance the barrier? Dermatol Res Pract. 2012;2012:198789. doi: 10.1155/2012/198789. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22988452; PMCID: PMC3439947.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.