Mag je een baby in bad doen na het eten?

Is het echt nodig om 2 uur te wachten met het baden van een baby na het eten om te voorkomen dat ze spijsverteringsproblemen krijgen? Ontdek wat de deskundigen denken!
Mag je een baby in bad doen na het eten?
Silvia Zaragoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Geschreven door Silvia Zaragoza

Laatste update: 22 december, 2022

Herinner je je die middagen nog dat je na een maaltijd wachtte om in de zee of in het zwembad te gaan om te zwemmen? Op dezelfde manier is altijd gezegd dat als je niet minstens 2 uur wacht met een baby in bad te doen na het eten, hij of zij krampjes krijgt. Maar hoe waar is dit alles?

Onlangs heeft de Spaanse Vereniging van Kindergeneeskunde in de Eerstelijnszorg een persbericht geschreven. Daarin staat dat dit een mythe is (Spaanse link) en dat de redenen voor dit verschijnsel niets te maken hebben met het zich onderdompelen in water.

Waarom treedt kramp op?

Mag je een baby in bad doen na het eten?

Allereerst moeten we verduidelijken wat we bedoelen als we het over kramp of indigestie hebben. We hebben het over een complex en mogelijk ernstig verschijnsel. Het ontstaat door een plotselinge verandering in de lichaamstemperatuur, terwijl het spijsverteringskanaal in volle gang is.

Het proces van de spijsvertering gaat gepaard met een verhoogde bloedstroom naar de buik. Daardoor stijgt de temperatuur van dat deel van het lichaam. Als het badwater erg koud is, gaat die warmte snel via de huid verloren. Er kan dan een hydrocutie schok (Engelse link) optreden. Dit veroorzaakt een omleiding van het bloed naar de vitale organen. Vervolgens stopt de darm even met werken.

Dit is een kritieke situatie, die gepaard gaat met symptomen als onder andere:

  • hevige buikpijn
  • overgeven
  • veranderd bewustzijn
  • wazig zien
  • rillingen
  • zweten 
  • duizeligheid

In deze context is dringend ingrijpen nodig om de dood te voorkomen.

Welke stappen kun je nemen om je baby te helpen

Behalve het vermijden van plotselinge veranderingen in lichaamstemperatuur na het eten, kun je op warme dagen beter geen grote en overvloedige maaltijden aanbieden.

Probeer ook na het eten niet in de zon te blijven of een tijdlang intense lichamelijke activiteit te beoefenen. Bij beweging wordt het bloed naar de spieren geleid en dit beperkt ook de spijsvertering.

Daarom is het op zomerse dagen beter dat kinderen iets lichts eten en in de schaduw rusten voor ze weer energiek gaan spelen.

Wanneer is de beste tijd om een baby in bad te doen?

Je baby in bad doen is een dagelijkse activiteit die hem helpt te ontspannen en plezier te hebben terwijl hij in het water spettert.

Hoewel het niet uitmaakt hoe laat je het doet, is het toch belangrijk een gewoonte te scheppen en een vaste routine aan te houden met min of meer stabiele schema’s. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan, om de rust te bevorderen. Of ‘s morgens, als je baby de neiging heeft opgewonden te raken van activiteit.

In beide gevallen moet je ervoor zorgen dat de temperatuur van het water het lichaam van het kind niet te veel afkoelt, vooral als je ervoor kiest een baby na het eten te baden.

Tips voor als je een baby in bad doet na het eten

Blij kind is in bad geweest

Zoals we al zeiden, is er in principe geen probleem als je een baby na het eten in bad wilt doen, zolang het water maar een warme temperatuur heeft. Dat wil zeggen, gelijk aan die van je lichaam, die tussen 36,5 ºC en 37,5 °C ligt.

Daarom is het essentieel dat je een waterthermometer gebruikt om deze parameter te controleren en zowel afkoeling als toevallige verbranding te voorkomen.

Tot slot raden we aan het contact van de baby met water progressief te laten verlopen. Doe eerst de voetjes, dan de handjes, en als laatste de rest van het lichaam in bad. Zo zal je kleintje zelfvertrouwen krijgen en zijn eventuele angst voor water verliezen. Ook zal het je helpen om zijn of haar reactie te zien en om hulp te vragen als dat nodig is.

Met al deze tips kun je nu dus rustig van het bad genieten.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.