Heeft mijn kindje logopedie nodig?

Veel ouders van jonge kinderen vragen zich af of hun kinderen logopedie nodig hebben. In dit artikel leggen we uit wat 'normaal' is en wat niet.
Heeft mijn kindje logopedie nodig?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer een kind een mijlpaal niet op tijd bereikt, kunnen hun ouders ongerust worden en zich zorgen maken dat het kind zich niet ontwikkelt zoals ze zouden moeten. Hoewel kinderen zich in verschillende snelheden ontwikkelen, kan het toch zorgwekkend zijn als jouw kindje niet begint te praten, zoals de meeste kinderen dat doen. Heeft je kind logopedie nodig?

Hoewel logopedie geschikt is voor sommige kinderen, is het ook normaal dat ze nog niet zo ver zijn om te praten. Maar hoe weet je dat? En als je kind logopedie nodig heeft, hoe ga je dan verder?

Dit probleem kan voor ouders zorgwekkend zijn, daarom is het belangrijk om met bepaalde aspecten rekening te houden om te weten of logopedie een goed idee is voor je kind. Daarnaast geven we je ook enkele tips en ideeën die van pas zullen komen.

Wat is ‘normaal’ in termen van taal?

Hieronder gaan we enkele mijlpalen uitleggen die experts als ‘normaal’ beschouwen in taalontwikkeling bij jonge kinderen. Als je de lijst gelezen hebt, moet je bedenken dat elk kind zich met een ander tempo ontwikkelt. Ook het feit dat ze op een bepaalde leeftijd geen mijlpaal hebben bereikt, betekent niet dat ze een toekomstig ontwikkelingsprobleem zullen hebben.

Baby met een mobiele telefoon

Houd rekening met het volgende:

  • Jonger dan een jaar. Verbale interactie met de omgeving door geluiden te maken. Deze geluiden zijn de voorlopers van spraak.
  • Van 12 tot 15 maanden. Baby’s beginnen de klanken van hun moedertaal te imiteren en beginnen losse woorden te zeggen. Ze kunnen eenvoudige instructies van één stap volgen.
  • Van 18 maanden tot 2 jaar. Gedurende deze tijd breiden jonge kinderen hun vocabulaire uit en beginnen ze twee woorden samen te voegen, zoals ‘ronde bal’.
  • Tussen 2 en 3 jaar. Kinderen van deze leeftijd beginnen te praten. Hun vocabulaire en begrip nemen toe. Als het kind bijvoorbeeld drie jaar oud is en slechts twee woorden bij elkaar voegt, kan het een vertraging hebben die therapie vereist.

Een combinatie van factoren

Alleen spraakvertraging is niet per se een reden om je zorgen te maken. Spraakvertraging die gepaard gaat met andere problemen kan echter ernstiger zijn. Als je kind bijvoorbeeld een spraakachterstand heeft en ander ongewoon gedrag vertoont, kan dit betekenen dat het tijd is om therapie te zoeken.

Ongebruikelijke gedrag is bijvoorbeeld:

  • Gebrek aan non-verbale communicatie, zoals oogcontact, glimlachen, gebabbel en ander pro-sociaal gedrag.
  • Onvermogen om instructies op te volgen of er zelfs maar naar te luisteren.
  • Slecht geheugen, vooral kortetermijngeheugen.
  • Extreme frustratie als ze proberen te praten.

Is het nodig om logopedie te zoeken?

Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je kind, kun je het beste met je kinderarts praten. Zij kan je een professionele mening geven over het al dan niet overwegen van logopedie. Daarnaast kan zij indien nodig een logopedist aanbevelen.

Moeder leert baby praten

Het is ook geen slecht idee om een ​​tweede of zelfs een derde opinie van een andere dokter te krijgen en misschien wil je met andere therapeuten praten naast degene die je kinderarts aanbeveelt. Als het gaat om je kind de hulp te geven die hij nodig heeft, loont het om een ​​beetje veeleisend te zijn.

Als je zelf een keuze hebt qua logopedist, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Vind je het gedrag van de therapeut fijn? Denk je dat je samen kunt werken?
  • Voelt je kind zich op zijn gemak bij de therapeut?
  • Welke aanpak gebruikt de logopedist?
  • Hebben ze goede referenties?
  • Denk je ongeacht hun ervaring en kennis dat ze op een persoonlijke manier met je kind kunnen werken?

Als je je niet op je gemak voelt bij de logopedist van je kind, kun je dit veranderen. Het maakt niet uit of ze echt een goede professional zijn. Als er iets aan hen is dat je niet aanstaat of dat je niet overtuigt, kun je beter proberen een ander te vinden waar je je wel prettig bij voelt.

Als je kind nog jong is en nog niet is begonnen met praten, onthoud dan dat elk kind zijn eigen leerritme heeft en dat je misschien eerder dan je denkt, verrast zult zijn over de vooruitgang die hij zal boeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.