De privacy van een moeder komt door sommige wetten in het gedrang

Het krijgen van een kind gaat niet altijd gepaard met een romantische relatie, soms willen de moeders om verschillende redenen niet onthullen wie de vader is.
De privacy van een moeder komt door sommige wetten in het gedrang

Laatste update: 13 februari, 2019

Zoals we allemaal wel weten is de privacy van een moeder een basisrecht. Maar in sommige gevallen zijn er bepaalde wetten die dit recht tegenspreken.

In bepaalde gevallen is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de identiteit van de vader wordt onthuld. Hoewel dit legaal is, vormt het een inbreuk op de privacy van de moeder.

Soms willen we of kunnen we niet openlijk over onze relatie praten. Maar soms worden we wettelijk verplicht om een vaderschapstest te laten uitvoeren.

Er bestaan wetten die dit opleggen als een manier om het kind te beschermen wanneer er bijvoorbeeld gegronde twijfels zijn.

In Duitsland bijvoorbeeld is het doel van deze wetten om een man te beschermen tegen het betalen van alimentatiegeld wanneer hij meent dat hij niet de vader is van het kind.

Deze maatregel houdt ook in dat het reeds betaalde geld wordt teruggegeven wanneer bewezen wordt dat het zijn kind niet is.

Het moederschap kent een aantal wettelijke voorschriften die we vaak vergeten. Een kind krijgen is op wettelijke wijze vastgelegd in de maatschappij waarin we leven.

Uiteraard moet we ons focussen op het ouderschap en op de fantastische momenten die we met onze kinderen kunnen delen. Toch moet je weten dat het moederschap ook enkele minder aangename aspecten kan hebben.

Zijn dit wetten die de privacy van een moeder in gevaar brengen?

Er is een spreekwoord dat zegt dat het juiste niet altijd goed is. In dit geval zou dit wel eens kunnen kloppen.

Niet weten wie de echte vader van een kind is kan allerlei negatieve gevolgen hebben. Mogelijk moet het kind op een dag een medisch onderzoek ondergaan om de genetische identiteit vast te stellen.

De privacy van een moeder

Het is ook mogelijk dat twee volwassen broers of zussen elkaar later in het leven tegenkomen zonder dat ze dit weten.

In sommige gemeenschappen bestaat er geen privacy van een moeder. Vaak worden vrouwen daar als objecten behandeld en worden er precies daarom extreme wetten goedgekeurd.

Het blijft echter zo dat veel vrouwen zwanger worden door iemand waar ze liever niet over willen praten.

Daarom schrijft een Duitse wet voor dat een man geen financiële verplichtingen kan hebben ten opzichte van een kind dat niet van hem is.

Bij twijfel heeft de man dus het recht om een vaderschapstest aan te vragen. Zo kan men immers vaststellen of hij al dan niet de biologische vader is.

Als blijkt dat de man niet de vader is dan kan hij al het alimentatiegeld terugeisen van de echte vader.

De moeder zal daarom gedwongen worden om de identiteit van de vader of van iemand die mogelijk de vader zou kunnen zijn te onthullen.

In Spanje bijvoorbeeld hoeft de moeder echter niet te zeggen wie de vader is. Daar zijn moeders wel verplicht om een DNA-test uit te laten voeren.

Het probleem is niet de vaderschapstest

De privacy van een moeder in het gedrang

Tegenwoordig worden er steeds meer vaderschapstesten uitgevoerd. Dit komt omdat het proces veel gemakkelijker is geworden. Deze tests kunnen zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte worden uitgevoerd.

Vaderschapstesten zijn niet gebruikelijk vanaf een jaar na de geboorte. Gewoonlijk gebeurt dit namelijk wanneer een vader twijfelt of wanneer een moeder de link moet bewijzen.

Waar alle vrouwen zich echter zorgen over zouden moeten maken is het idee om te moeten zeggen wie de vader van het kind is. Er zijn namelijk bepaalde situaties waar de waarheid ernstige gevolgen kan hebben voor zowel de baby als de moeder.

Het meest verontrustende deel is dat onze privacy op ‘legale wijze’ geschonden wordt.

We maken ons geen zorgen over het feit dat vaderschapstesten bestaan of dat ze wettelijk opgelegd kunnen worden. We weten dat het resultaat van deze test zowel trouw als ontrouw kan bewijzen.

Waar we ons wel zorgen over maken is dat we verplicht kunnen worden om over ons privéleven te praten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.