Waarom de oma van vaderskant zo belangrijk is
Een oma van vaderskant is een belangrijk persoon in het leven van een kind en ze is een unieke bron van wijsheid en begeleiding.
Veel ouders wenden zich tot grootouders voor hulp bij het opvoeden van hun kinderen. Lange werkuren, vermoeidheid, verantwoordelijkheden thuis of een periode van ziekte zijn slechts een paar redenen waarom grootmoeders en grootvaders een handje kunnen helpen bij het opvoeden van hun kleinkinderen.
In veel families is het echter de moeder van de moeder die deze belangrijke rol vervuld. Hoe zit het dan met de oma van vaderskant?
De rol van een oma van vaderskant in je familie
Om een bepaalde reden is de rol van de oma aan vaderskant ondergeschikt geworden in veel families. Ze is de moeder van je man en je schoonmoeder. Maar kinderen missen vaak kansen om tijd door te brengen met deze oma.
Dit onderwerp heeft de interesse van onderzoekers gewekt. Sommige onderzoeken wijzen een verschillend effect uit wanneer een oma van vaderskant aanwezig is in het leven van kinderen, in vergelijking met hun oma van moederskant. Er is echter meer onderzoek nodig om deze hypotheses te bewijzen.
Maar buiten de onderzoeken is er geen twijfel dat zowel de moederlijke als vaderlijke grootmoeders een intense band hebben met hun kleinkinderen. Onthoud dit als je tijd met de grootouders aan het inplannen bent.
Conflict tussen grootmoeders van moeders- en vaderskant
De neiging om kinderen in de zorg van de moederlijke grootmoeder achter te laten kan leiden tot conflict en jaloezie aan de andere kant van de familie. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot problemen in de relatie tussen de ouders.
Als moeder moet je je bewust zijn van het feit dat de relatie met je schoonmoeder kan beïnvloeden hoe je kinderen zich voelen en denken over hun oma van vaderskant.
Als je niet al te goed met haar overweg kunt, kunnen je kinderen de moeder van je vader ook afwijzen. Jonge kinderen kunnen zelfs bang zijn van hun oma van vaderskant.
Een goede relatie houden met een oma van vaderskant
Het is belangrijk om deze kwestie op een redelijke manier te benaderen. Houd rekening met de volgende punten:
- Het is geen goed idee om je kinderen een relatie met een bepaalde grootouder op te dringen. Laat je kinderen op een natuurlijke manier genegenheid voor hun oma aan vaderskant ontwikkelen.
- Maak geen negatieve opmerkingen over je schoonmoeder waar je kinderen bij zijn.
- Laat je kinderen hun eigen grenzen stellen in relatie tot hun grootouders.
- Probeer als moeder en partner een open en positieve relatie te onderhouden met je schoonmoeder. Je kinderen zullen van jouw voorbeeld leren.
- Plan activiteiten met haar, zoals een uitstapje naar het park of een speciale maaltijd.
- Laat haar zo mogelijk helpen als ze dat wil. Misschien wil ze wel op de kinderen passen, of financieel bijdragen. Dit helpt haar om nuttig en geliefd voelen.
Het belang van een oma van vaderskant
Er is geen reden om de oma van vaderskant bij de opvoeding van je kinderen te weren. De band die kinderen vormen met hun grootouders kan hun ontwikkeling en de relaties die ze met anderen in de toekomst hebben vormen.
Tijd doorbrengen met deze oma is ook een goede manier om de relatie met hun vader te versterken.
Onthoud dat de liefde van een oma voor haar kleinkinderen erg veel lijkt op de gevoelens die ze heeft voor haar eigen zoon, die nu zelf een vader is met kinderen.
Als moeder begrijp je deze band en kun je bijdragen om het op de beste manier op te bouwen.
Moedig een hechte band aan, gebaseerd op een wederzijds respect tussen je kinderen en hun oma. Ze is niet alleen de moeder van je man. Ze is ook de grootmoeder van je kinderen.
De band tussen een kind en hun oma is niet zomaar een natuurlijk voorval. Soms moet je het helpen ontwikkelen. Oma’s zijn geen invalmoeders.
Maar zolang de ouders het ermee eens zijn is het goed voor grootmoeders om tijd door te brengen met hun kleinkinderen. Dit helpt hen om een relatie op te bouwen naast de genen die ze delen.
Ondertussen kunnen grootmoeders bijdragen aan een positieve relatie. Ze moeten proberen om de beslissingen van de ouders niet tegen te spreken, zelfs als ze het niet eens zijn met de manier van opvoeden.
Tenslotte, houd in gedachten dat iedere grootouder uniek en onvervangbaar is. Ouders moeten de moeite nemen om ervoor te zorgen dat hun kind met alle grootouders tijd doorbrengt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García, C. N., & Vega, C. V. (2013). Relaciones abuelos-nietos: una aproximación al rol del abuelo. Sociedad y Utopía. Revista de Ciencias Sociales, 41, 464-482. https://estaticos.qdq.com/swdata/files/619/619320697/relacionesabuelosnietos.pdf
- Planillo, A. H. (2004). Abuelos, abuelas, nietos y nietas. El punto de vista infantil. Indivisa: Boletín de estudios e investigación, (5), 35-42. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1043224.pdf
- Triadó Tur, C., & Villar Posada, F. (2000). El rol de abuelo: cómo perciben los abuelos las relaciones con sus nietos. Revista española de geriatría y gerontología, 35(S2), 30-36. https://www.infogerontologia.com/documents/gerontologia/articulos/ll_congreso_geront_geriat_cataluna/2000c_rol_de_abuelo.pdf