De komst van kinderen en de relatie tussen partners
Wat betekent de komst van een kind voor de relatie tussen partners? Hoe kunnen beginnende ouders zich aanpassen aan het hectische ritme van de eerste maanden, wanneer de pasgeborene al hun aandacht opeist. Wat kunnen de ouders doen om hun intimiteit niet te verwaarlozen? Hoe kunnen ze de meningsverschillen met betrekking tot de opvoeding tegemoet treden?
Laten we deze vraagstukken eens verder bekijken.
Alles draait om de baby
De moeder besteedt al haar tijd en aandacht aan de baby. Zij kan zich helemaal tevreden en voldaan voelen met de zorg voor het kleintje, maar haar man voelt zich waarschijnlijk in de steek gelaten.
Een begrijpende man zal echter liefde tonen aan zijn vrouw. Hij zal begrijpen wat de geboorte bij haar aan lichamelijke en psychische gevolgen teweeg brengt, zoals bijvoorbeeld de neiging om plotseling van humeur te veranderen. Wees geduldig en stel haar interesses even boven die van jezelf. Zo voorkomen jullie een conflict.
Anderzijds zal een verstandige vrouw haar echtgenoot aanmoedigen bij zijn nieuwe taken. Ze zal hem betrekken in de zorg voor de kleine door hem te laten zien hoe je luiers verschoont of een flesje klaarmaakt. Ze blijft daarbij geduldig, ook al doet hij het niet goed in het begin.
De relatie tussen partners hangt aan een zijden draadje
Veel beginnende ouders raken door het slaapgebrek en de onverwachte spanningen zo uitgeput dat ze de neiging hebben om van elkaar te vervreemden.
“In het begin was ik zo verdiept in mijn taak als moeder dat ik bijna de taak van echtgenote vergat”
-Vivianne, moeder van 2 kinderen-
Aan de andere kant realiseert de man zich misschien niet welke invloed de zwangerschap op zijn vrouw heeft gehad, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarbij komt dat de baby alle tijd en energie verbruikt die ze voorheen in de emotionele en seksuele relatie tussen de partners investeerde.
De vraag is dus hoe beginnende ouders ervoor kunnen zorgen dat hun hulpeloze en aanbiddelijke schepseltje hen niet uit elkaar zal drijven. Wat kan de man doen om de eenheid van het huwelijk te verstevigen?
- Zeg tegen je vrouw dat je van haar houdt en toon dat aan haar met daden van liefde.
- Doe al het mogelijke om iedere eventuele onzekerheid van haar teniet te doen.
- Het is begrijpelijk dat de komst van een baby de normale gang van de seksuele relatie verstoort. Daarom moeten beiden over hun behoeftes praten.
- Toon begrip en wees geduldig en duidelijk.
- De partners kunnen ook hun liefde verdiepen door dankbaar te zijn voor wat de ander doet.
Tips voor beide ouders
Moeders: Ga een dutje doen terwijl de baby even slaapt. Als je de ‘batterij weer oplaadt’ heb je ook meer energie over om aan je partner te besteden.
Vaders:
- Kom ook eens uit je bed ‘s nachts, verschoon de baby of geef hem te eten. Zo kan je vrouw blijven liggen en uitrusten.
- Bevestig je liefde door haar briefjes achter te laten, berichtjes te sturen of te bellen.
- Neem de tijd voor een gesprek. Praat over jullie zelf en niet alleen over de baby.
Behoudt jullie vriendschapsband. Zo zullen jullie beter voorbereid zijn op de uitdagingen van het ouderschap.
Verschil van mening
Communiceer en ondersteun
Ken je het standpunt van je partner ten opzichte van de opvoeding van kinderen? Als jullie hier niet over praten en wachten totdat de baby wordt geboren, loopt het misschien wel uit op een conflict in plaats van de krachten te bundelen om de uitdaging aan te kunnen.
Stel je bijvoorbeeld de vraag in welk van de volgende kwesties je het met elkaar eens bent:
- Hoe leer je een kind gezond eten en hoe breng je hem goede slaapgewoonten bij?
- Halen we hem altijd uit de wieg als hij huilt?
- Wanneer gaan we beginnen met de zindelijkheidstraining?
Natuurlijk neemt elk echtpaar zijn eigen beslissingen, maar als je van tevoren over deze thema’s praat voorkom je onenigheid.
Positieve veranderingen in de relatie tussen partners
Net zoals een beginnend paar schaatsers, die tijd en geduld nodig hebben om hun bewegingen op het ijs te synchroniseren, zo hebben beginnende ouders ook tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe rol. Beetje bij beetje zullen ze er meer vertrouwen in krijgen.
De opvoeding van de kinderen zal de eenheid van de partners op de proef stellen en hun relatie voor altijd veranderen. Het geeft hen echter ook de mogelijkheid om waardevolle kwaliteiten te ontwikkelen, zoals begrip, geduld enz.