De gevolgen van de afwezigheid van een ouder

Kinderen profiteren van een goede relatie met beide ouders. Sommige situaties maken dit echter onmogelijk. Overlijden, een scheiding of een andere onprettige gebeurtenis kan ervoor zorgen dat een kind achterblijft zonder een ouder.
De gevolgen van de afwezigheid van een ouder
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 maart, 2019

Kinderen profiteren van een goede relatie met beide ouders. Sommige situaties maken dit echter onmogelijk. In dit artikel zullen we uitleggen welke gevolgen afwezigheid van een ouder heeft voor een kind.

Overlijden, een scheiding of een andere onprettige gebeurtenis kan ervoor zorgen dat een kind achterblijft zonder een ouder. Als dit gebeurt is het belangrijk om te weten hoe je omgaat met de emotionele effecten die afwezigheid van een ouder op de lange termijn kan veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van afwezigheid van een ouder voor kinderen?

Ouders zijn een bron van troost en warmte voor hun kinderen. Wanneer één of beide ouders afwezig zijn kunnen kinderen een tekort aan aandacht hebben.

Wanneer de vader of moeder thuis niet aanwezig is, kan het kind lijden en het gevoel hebben dat hij niet de steun heeft die hij of zij nodig heeft.

Om deze kwetsbaarheid te verbergen en het mogelijk tegen te gaan kunnen sommige kinderen, naast andere dingen, agressief worden. Zij kunnen de intentie hebben om anderen te intimideren zodat zij zelf niet het slachtoffer worden. Maar, niet alle kinderen lijden op dezelfde manier wanneer een ouder afwezig is.

Problemen gerelateerd aan de afwezigheid van een ouder

Afwezigheid van een ouder kan erg moeilijk zijn voor kinderen. Daarom kunnen bijvoorbeeld deze problemen zich opdoen:

1. Problematische relaties

Wanneer een puber een ouder verliest, heeft dit indirecte invloed op zijn of haar relaties met anderen. Dit zorgt vaak voor het ontstaan van problematische relaties. De adolescent kan een slecht zelfbeeld creëren en meer woede gaan dragen. Daarnaast worden ze bang voor een groter verlies.

Problemen gerelateerd aan de afwezigheid van een ouder

2. Cognitieve gevolgen

In een gezin met één ouder komt het vaker voor dat een puber slechtere cognitieve vaardigheden heeft, volgens een study van The Journal of Human Resources.

Eén van de factoren hiervoor is minder deelname van volwassenen aan de educatie van de puber. Een manier om dit te voorkomen is door steun te vinden door middel van participatie van de familie of omgeving.

3. Agressie

Een puber waarvan een ouder afwezig is kan te maken hebben met wrok, wat zich kan uiten in agressie. De invloed van ouders op jonge leeftijd leert kinderen om op de juiste manier te handelen wanneer ze boos zijn.

Wanneer er een ouder afwezig is kunnen deze lessen vergeten worden. Wanneer een kind in de pubertijd komt heeft het kind dan meer kans om niet op de juiste manier met zijn agressie om te kunnen gaan.

In een gezin met één ouder komt het vaker voor dat een puber slechtere cognitieve vaardigheden heeft.

4. Angst

Een kind kan gevoeliger zijn voor angstaanvallen. Dat komt doordat een kind die een ouder mist niet de intimiteit en zekerheid heeft meegemaakt die bij een gezonde relatie met beide ouders komt kijken.

Naast hyperactiviteit kunnen angstproblemen zich voordoen die te maken hebben met het verlaten van een vader of moeder. Bij pubers kan dit zorgen voor problemen op school.

5. Academische prestaties

Een normale gezinsstructuur heeft positieve invloed op de academische prestaties van een puber. Ouders moedigen hun kinderen aan om beter hun best te doen op school en pubers blijven gemotiveerd omdat ze hun ouders graag trots willen maken.

Wanneer een ouder afwezig is verliezen pubers hun motivatie en maken zich daarom niet echt zorgen over de cijfers die ze halen op school.

Een verdrietig meisje met haar beer

6. Gebruik van alcohol en drugs door de afwezigheid van een ouder

Pubers waarvan een ouder afwezig is hebben meer kans om drugsverslaafde te worden of alcohol te consumeren voordat ze de legale leeftijd bereiken. Omdat ze niet iemand hebben die op hun let, zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen vrijheid. Als gevolg wordt dit niet altijd op de juiste manier gebruikt.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de afwezigheid van een ouder de kans verhoogt dat kinderen drinken en roken voordat ze tiener zijn.

Als laatste, onthoud dat de afwezigheid van een ouder een grotere invloed op kleine kinderen kan hebben. Dit heeft echter niet voor elk kind dezelfde gevolgen, omdat niet alle kinderen hetzelfde zijn. In deze gevallen is het belangrijk om op ze te letten en ze aandacht te geven. Daarnaast moet je er altijd voor ze zijn en naar hun problemen luisteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.