Hoe mama's en papa's zich aanpassen aan het ouderschap
De geboorte van een baby is iets waar ieder familielid blij om is. Echter, het zorgen voor een pasgeborene vraagt veel tijd en energie. Vele ouders in spe voelen zich in zekere mate onzeker bij het aanpassen aan het ouderschap. Hoe je hiermee omgaat, komt iedereen ten goede.
Wanneer er een nieuwe baby in het leven van een koppel komt, is dit een tijd van immens geluk. Maar het aanpassen aan het ouderschap is voor beide ouders ook een nieuwe en onbekende ervaring. Hiervoor hebben ze zoveel mogelijk geduld, maar ook een heleboel liefde voor nodig.
Het is het begin van een periode van grote verantwoordelijkheid. De nieuwe mama en papa moeten goed voorbereid zijn om de komende uitdagingen tegemoet te treden. Zodoende leren ze de beste wijze waarop ze kunnen zorgen voor hun kleine schat.
Het is belangrijk dat beide ouders begrijpen hoezeer hun leven zal veranderen. Dit is een groei-en leerproces dat hen beide betere ouders zal maken én betere mensen.
Hoe een nieuwe baby je gewoontes verandert
Als je ouder wordt zet dat je huishouden op zijn kop. Daarnaast kan het ook een bevredigende en verrijkende ervaring zijn. Met wat planning en kennis vooraf kunnen ouders zich beter aanpassen aan het ouderschap.
Moeders en vaders zijn vaak overweldigd door de constante zorg en aandacht die hun pasgeborene nodig heeft. Het is belangrijk om hierop goed voorbereid te zijn en bepaalde strategieën achter de hand te hebben. Zo kunnen jullie je beter en sneller aanpassen aan de veranderingen die een nieuw familielid met zich meebrengt.
Probeer activiteiten in te plannen die je helpen om te ontspannen en die plezierig zijn. Dit zal beide ouders helpen om hun stress te verlagen en om te gaan met de onzekerheden en veranderingen.
Enkele tips over hoe ouders zich aanpassen aan het ouderschap
Het aanpassen aan het ouderschap na de geboorte van je baby zou geen strijd vol angst en onzekerheid mogen zijn. Met de juiste kennis kunnen we onze gevoelens beheersen en begrijpen. Immers, een kind is het grootste geschenk dat het leven ons kan bieden.
Hieronder zijn enkele tips voor het aanpassen aan het ouderschap
- Zorg dat thuis alles klaar is vóór je bent uitgerekend. Zorg dat je voldoende voorraad hebt. Dit zijn niet slechts babyspullen, maar ook voedsel, drank en toiletartikelen voor mama en papa. Evenals voor de gasten die de nieuwe aanwinst van de familie komen bewonderen.
- Zorg voor een goed evenwicht. Blijf voldoen aan de behoeftes van jezelf en je partner.
- Plan je dagelijkse taken samen met je partner. Gebruik een lijstje of agenda om alles bij te houden. Op die manier komt het zorgen voor je baby niet in de weg van je alledaagse leven.
- Aanvaard hulp van familie en vrienden. Daardoor krijgen ze de kans om tijd door te brengen met je kind en deel uit te maken van hun opvoeding. Intussen kun jij tijd doorbrengen met je partner of wat boodschappen doen.
- Richt een kamer voor je baby in. Het is soms geen goed idee om lange tijd een kamer te delen met zijn allen: zowel kinderen als ouders hebben privacy nodig.
- Geef je baby veel liefde en genegenheid. Dit versterkt de band met je kind en verbetert het humeur en de eigenwaarde van je gezinsleden.
- Werkaangelegenheden kunnen je rol als ouder thuis belemmeren. Zoek naar het juiste evenwicht zodat beiden niet worden verwaarloosd.
Aanpassen aan het ouderschap zet je leven op zijn kop
De komst van een baby is iets geweldig en zal blijdschap brengen in je thuis. Maar aanpassen aan het ouderschap en alle veranderingen die het teweeg brengt in je leven kan leiden tot emotionele problemen. Afhankelijk van hoe erg deze zijn, willen nieuwe ouders misschien professionele hulp en advies inwinnen. Uiteraard met de bedoeling om de last voor de nieuwe ouders te verlichten.
Nieuwe ouders moeten het beste van zichzelf geven bij het opvoeden van een nieuw familielid. Onderschat baby’s niet: ze zijn misschien klein, maar ze zijn slim en levendig. Voor je het weet, beheerst je baby het hele huishouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133