Koppels die angst voor het huwelijk hebben

Angst voor het huwelijk is iets dat koppels vaak overkomt wanneer de huwelijksdatum nadert en het gedoe van het plannen van een bruiloft je begint te benauwen. Maar dat is niet de enige reden. Je huidige situatie, of opmerkingen van de mensen om je heen, zijn andere factoren die van invloed kunnen zijn.
Koppels die angst voor het huwelijk hebben
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Angst voor het huwelijk komt vaker voor bij koppels dan je denkt. Alle voorbereidingen treffen en een bruiloft plannen kan stressvol en overweldigend worden. Soms wil je misschien zelfs de hele zaak annuleren omdat er zoveel verschillende dingen zijn om op te letten.

Maar in dit artikel hebben we het niet over dit soort normale angst, die elk verloofd stel kan hebben als hun trouwdatum nadert. We willen praten over angst voor het huwelijk die bij sommige koppels zonder aanwijsbare reden opkomt, gewoon wanneer ze er alleen maar over beginnen na te denken.

Hoewel het feit dat trouwen op zichzelf niets meer is dan een juridische verbintenis, wordt de angst in veel gevallen veroorzaakt omdat het huwelijk ook een loyale verbintenis inhoudt.

De invloed van je omgeving

Vaak wordt de angst voor een huwelijk beïnvloed door je sociale contacten. Met ander woorden, je wordt mogelijk beïnvloed door de mensen om je heen en de angsten die zij opleggen.

Hoe vaak heb je iemand niet horen zeggen: “Als je eenmaal getrouwd bent, zal je hele leven anders zijn”. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt die zin vaak gevolgd door: “en je zult er spijt van krijgen”. Dit is gewoon een manier om de gedachte van het verloofde koppel negatief te beïnvloeden. Ze zullen daardoor misschien bang worden dat ze bepaalde delen van hun huidige leven kwijt zullen raken.

Het belangrijkste is om te voorkomen dat je op dit soort opmerkingen let. Er zijn koppels die om verschillende redenen na het huwelijk besloten te scheiden. Maar er zijn vele anderen die hebben vastgesteld dat hun relatie na het trouwen juist sterker is geworden.

Je kunt niet denken dat alles slecht zal aflopen, al helemaal niet vanwege wat de mensen om je heen zeggen. Trouwen is echter vaak een reden geweest voor ‘grappen en gelach’ van vrienden.

Getrouwd koppel

Angst voor het huwelijk: gamofobie

Dit type huwelijksangst bij koppels kan zich uiten in de vorm van een fobie die gamofobie wordt genoemd. Gamofobie komt van twee Griekse woorden: het Griekse woord gamos, wat huwelijk betekent, en het Griekse woord fobos, wat angst of fobie betekent.

Wanneer deze angst tot uitdrukking komt in de vorm van een fobie, dan moet je je zorgen maken. Soms is hulp van buitenaf dan nodig om het te overwinnen als het de mentale gezondheid van een persoon aantast. Angst, obsessie en impulsieve acties zijn veelvoorkomende symptomen die het gevolg kunnen zijn van dit type fobie.

Het spel van emoties en angst voor het huwelijk

Psychologie en gedachten spelen een fundamentele rol bij het overwinnen van deze angst. Op deze twee factoren zullen we terugkomen bij het bespreken van de angst voor het huwelijk in relatie tot de emoties.

Huidige situatie

In de eerste plaats spelen de huidige omstandigheden van je leven een rol – bijvoorbeeld als je geen financiële of baangarantie hebt, een huurovereenkomst hebt voor een appartement, enzovoort.

Al deze factoren kunnen er toe leiden dat je gaat denken dat de ander persoon dit soort leven niet wil. Of misschien denk je dat je leven zo’n ‘ramp’ is, dat je het liever niet met de ander deelt.

Je moet je echter realiseren en begrijpen dat je partner bij je is, omdat hij of zij elke onzekerheid accepteert waarvan jij denkt dat je die in je leven hebt. Het belangrijkste voor een koppel is om vanaf het begin te praten en alle problemen te bespreken om toekomstige problemen te voorkomen.

Gevoelens

In de tweede plaats spelen ook gevoelens een rol, zoals door situaties uit het verleden die een persoon kunnen schaden. Er zijn verschillende gevallen waarin een relatie uit het verleden iemand heeft gekwetst waardoor hij of zij bang is om zich opnieuw te binden. Er is angst dat er op dezelfde manier weer geleden zal worden.

Koppel praat met elkaar over angst voor het huwelijk

Dit soort angst komt veel vaker voor dan je zou denken. Het is misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van angst voor het huwelijk. De oplossing, hoewel het in veel gevallen ingewikkelder is dan je denkt, is door gewoon te denken dat een relatie niet altijd slecht afloopt, maar dat eerder het tegenovergestelde gebeurt.

Vaak plaatst het leven soms gewoon obstakels op ons pad, zodat we echt kunnen leren waarderen wat we in het heden hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Riso, Walter. (2014). Enamorados o esclavizados: manifiesto de liberación afectiva. Editorial Planeta.
  • APA American Psychological Association. (2020). Nine psychological tasks for a good marriage. https://www.apa.org/helpcenter/marriage
  • Sosa Castilla, C., & Capafons, J. (2007). Tratando… fobias específicas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.