Hoe beïnvloedt een giftige relatie tussen ouders de kinderen?

Als ouders een giftige relatie hebben en daar niets aan doen, hebben de kinderen daar het meeste last van, zowel op de korte als op de lange termijn.
Hoe beïnvloedt een giftige relatie tussen ouders de kinderen?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 mei, 2024

Het is normaal dat ouders conflicten hebben, maar het probleem is wanneer deze problemen heel vaak voorkomen. Met andere woorden, als de confrontaties tussen de partners dagelijks zijn en de kinderen ze elke dag zien als iets gewoons thuis. Dit zal ongetwijfeld invloed op hen hebben. Daarom is het belangrijk dat ouders hierover nadenken. In dit artikel bespreken we hoe een giftige relatie tussen ouders hun kinderen beïnvloedt.

Veel ouders denken dat als ze conflicten verdoezelen, de kinderen er niets van merken. Kleintjes zijn echter heel bedreven in het detecteren van een vijandige thuisomgeving. In dit opzicht is het niet mogelijk om emotionele pijn aan het einde van een gespannen ruzie te verbergen, of er nu sprake is van fysiek of psychologisch geweld.

Hoe jong ze ook zijn, kinderen zijn in staat om aan te voelen of er emotionele spanning in de omgeving is. Bovendien, hoe jonger ze zijn, omdat ze zich in de egocentrische fase bevinden, voelen ze de pijn alsof het hun eigen pijn is. Ze kunnen zelfs denken dat als er thuis iets ergs gebeurt, het hun schuld is. En dit kan vreselijke gevolgen hebben voor hun ontwikkeling.

Hoe een giftige relatie tussen ouders hun kinderen beïnvloedt

Ouders zijn zich er misschien niet van bewust dat ze een giftige relatie hebben. Zelfs als ze het wel weten, zijn ze er misschien aan gewend geraakt en geloven of voelen ze dat er geen gezondere manieren zijn om met een partner om te gaan. Dit is heel ernstig voor kinderen, dus het is cruciaal om je bewust te zijn van hoe dit soort relaties hen beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt een giftige relatie tussen ouders de kinderen
Ouders met een giftige relatie leren ongelukkig te leven en leren hun kinderen dat liefde synoniem is aan lijden.

Ze zullen het moeilijk hebben om vertrouwensrelaties met anderen te onderhouden

Als kinderen geen fysieke of emotionele veiligheid van hun ouders voelen, zal het voor hen, als ze opgroeien, heel moeilijk zijn om vertrouwen in anderen te vinden. Hierdoor kunnen ze emotioneel afhankelijk worden. Ze kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken en geen vertrouwen hebben in zichzelf of in anderen.

Ze zullen zich verward voelen

Als kinderen altijd in de aanwezigheid zijn van de confrontaties van hun ouders, zullen ze denken dat dit voortdurende conflict normaal is. Zo zullen ze opgroeien en denken dat schreeuwen, beledigingen, slechte manieren en zelfs fysieke of verbale agressiviteit de normale manier is om met anderen om te gaan.

Ze zullen ook geloven dat liefde een voortdurend conflict is. Als volwassenen zullen ze dan waarschijnlijk ook geen stabiele partner vinden vanwege het type relatie dat ze onbewust zullen hebben.

Psychologische problemen

Het is niet gemakkelijk om dit toe te geven, maar als er een giftige relatie tussen ouders is, is het gebruikelijk dat de kinderen in de toekomst veel onzekerheden zullen hebben. Ook kunnen ze frustratie ervaren en zelfs lijden aan gevaarlijke psychische aandoeningen zoals depressie.

Agressiviteit als iets normaals

Geconfronteerd met de giftige relatie van hun ouders, zullen kinderen als ze opgroeien denken dat agressiviteit de normale manier is om conflicten op te lossen. Daarom kunnen ze hun toevlucht nemen tot schreeuwen, slaan of andere vormen van geweld.

Daarnaast zullen ze het heel moeilijk vinden om de meest intense emoties onder controle te houden en zullen ze waarschijnlijk problemen hebben met woedebeheersing. Dit alles kan ertoe leiden dat ze als volwassene agressief worden.

Ouders maken ruzie waar hun kind bij is
Conflicten thuis hebben een negatieve invloed op kinderen en zorgen ervoor dat ze niet goed kunnen opletten, waardoor hun schoolprestaties afnemen.

Problemen op schoolgebied

Een kind dat zich emotioneel niet goed voelt, zal moeite hebben om zich te concentreren. Daarom komt het vaak voor dat ze problemen hebben op school en dat hun schoolprestaties laag zijn. Dit kan zelfs verward worden met luiheid of aandachtstekort, terwijl het probleem in feite in hun emotionele gezondheid ligt.

Op school kunnen ze ook problemen hebben met hun klasgenoten en dit alles zal een zeer negatief effect hebben op hun gevoel van eigenwaarde. Het is cruciaal dat ze van jongs af aan leren om hun emoties te begrijpen en te beheersen.

We moeten ons ervan bewust zijn dat ze geen schuld hebben aan de relatie van hun ouders. Als je denkt dat je een giftige relatie hebt met je partner, neem dan contact op met een specialist zodat je kinderen in de toekomst niet lijden onder de gevolgen.

De schade voor kinderen kan onherstelbaar zijn

De invloed van ouders is essentieel voor de geestelijke gezondheid van kinderen. Als een relatie tussen volwassenen giftig of schadelijk wordt voor het kind, zullen de gevolgen vroeg of laat zichtbaar worden. Ouders kunnen dingen doen met de beste bedoelingen, maar zonder te beseffen dat ze hun kinderen schade toebrengen, omdat het kwetsbare wezens zijn die nog volop in ontwikkeling zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Canales, J.,L. (2014) Padres tóxicos. Editorial: Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.