Het belang van toewijding in relaties
Liefde, respect en toewijding zijn in relaties fundamenteel. Dit laatste blijft echter vaak onopgemerkt of wordt om verschillende redenen als vanzelfsprekend beschouwd. Over het algemeen denken de meeste mensen vaak dat hun ring of bruiloft is wat echte toewijding betekent.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, garandeert een verlovingsring niets. Ja, het is een heel mooi symbool. Het is echter belangrijk om een veilige en stevige basis te hebben. Je kunt een relatie niet tot een eenvoudig object en een lege belofte reduceren.
Concept en belang van toewijding in relaties
Toewijding in relaties betekent niet dat je jezelf verliest of dat je minder van jezelf houdt. Om goed te zijn voor anderen, is het namelijk belangrijk om goed voor jezelf te zijn.
Om een stabiele relatie op te bouwen, heb je een verbintenis nodig die teamwerk omvat, evenals goede, duidelijke communicatie.
Toewijding is niet het einde van iemands vrijheid. Bovendien weerhoudt het individuen er niet van om hun doelen te bereiken.
Tegenwoordig is toewijding in relaties ingewikkeld, omdat het niet iedereen lijkt te laten doen ‘wat ze willen.’ Mensen raken vaak verward over de ideeën van vrijheid, verantwoordelijkheid en andere dingen.
Voor een langdurige relatie is het belangrijk dat er toewijding is. Dit moet een overeenkomst van wederzijds begrip, eerlijkheid, respect en samenwerking zijn die altijd groeit. Vanuit dit oogpunt helpt deze verbintenis koppels om gelukkig te blijven, zelfs als er problemen zijn.
Toewijding in relaties betekent niet alleen maar een ring om doen, maar ook leren om als een team te werken. Bovendien gaat het om het handhaven van een gemeenschappelijke visie op de toekomst, zonder de individuele behoeften van elk persoon te vergeten.
Toewijding in relaties: meer dan alleen een ring
Zoals we al zeiden, gaat ware toewijding niet alleen over het uitwisselen van ringen en het hebben van een geweldige bruiloft. Geen van beide moet als het grote offer worden beschouwd om te bewijzen dat ‘de relatie werkt.’
Als de verbintenis alleen op verwachtingen of controle over de ander uitoefenen gebaseerd is, dan werkt de relatie niet. Aan de andere kant, als het een wederzijdse overeenkomst is, met een visie op de toekomst, respect, goede communicatie en trouw, dan helpt het de relatie gezond te laten groeien.
Eerlijkheid en respect zijn kernwaarden
Vaak nemen koppels waarden als respect en eerlijkheid als vanzelfsprekend aan in hun relatie. De waarheid is echter dat je er elke dag aan moet werken. Je kunt het bijvoorbeeld oefenen door vol vertrouwen met je partner over alles te praten.
Blijf niet stil en ga niet boos naar bed, zelfs als het probleem klein is. Met andere woorden, wacht niet tot later om te praten over wat je nu dwarszit. Je kunt er altijd over praten om evenwicht in je relatie te bereiken (en te behouden). Het belangrijkste is om positief te blijven, te luisteren en altijd samen te werken.
Het is ook belangrijk om je gevoelens niet voor jezelf te houden. Uit je gevoelens hardop en praat er face to face over.
Denk nooit, onder geen enkele omstandigheid, dat jouw mening of die van je partner er niet toe doet. Geen enkel koppel moet dit vergeten of ze nu pas getrouwd zijn of al tientallen jaren samen zijn.
De waarheid vertellen, geen problemen vermijden, oplossingen vinden en gevoelens niet verbergen, dit alles toont een goede verbintenis. Bovendien toont het liefde.
Toewijding in relaties gaat verder dan beloften en sociale verwachtingen. Het is een belangrijk onderdeel waaraan je als koppel elke dag moet werken. Het hoeft niet alleen een ideaal te zijn. Jullie kunnen dit laten gebeuren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez, Edith. (2017). ”¿Hasta qué punto el compromiso de pareja nos resta libertad?”. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/punto-compromiso-de-pareja-nos-resta-libertad/
- Sabater, Valeria. (2018). ”Una relación necesita más compromiso y menos sacrificios”. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/una-relacion-necesita-mas-compromiso-y-menos-sacrificios/
- NELDOR. (2015). El matrimonio hace a las personas más felices. Portafolio.
- Val, A. I. del. (2004). El futuro de la familia: la familia. Iglesia Viva: Revista de Pensamiento Cristiano.
- Melendo, T., & Granados, T. M. (2003). Matrimonio y felicidad(Vol. 736). Palabra.
- Ceballos, G. C. (2006). CONFIDENCIAS DE CASADOS, FAMOSOS Y FELICES: Claves para crecer como matrimonio. Editorial AMAT.
- Castillo, G. (2005). La camisa del casado feliz: el secreto de los matrimonios que funcionan. Amat Editorial.
- Alarcón, R. (2017). Funcionamiento familiar y sus relaciones con la felicidad. Revista peruana de Psicología y trabajo social, 3(1), 61-74.
- Núñez, B. (2007). Los secretos para un feliz matrimonio. Género y sexualidad en la segunda mitad del siglo XIX. Estudios de historia moderna y contemporánea de México, (33), 5-32. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0185-26202007000100005&script=sci_abstract&tlng=en
- Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. http://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
- Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167