Leer alles over de internationale week voor kunsteducatie

Vier de Internationale Week voor Kunsteducatie met je kinderen! Naar musea gaan of eropuit gaan om foto's te maken zijn slechts enkele van de opties die we in het artikel van vandaag zullen voorstellen.
Leer alles over de internationale week voor kunsteducatie

Laatste update: 12 mei, 2022

Wist je dat er een Internationale Week voor Kunsteducatie is? Dat klopt, en het vindt plaats in de vierde week van mei! Dit werd besloten door de Algemene Conferentie van UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in 2011 (Engelse link).

De bedoeling is als volgt: “De internationale gemeenschap bewust maken van het belang van kunsteducatie en tegelijkertijd culturele diversiteit, interculturele dialoog en sociale cohesie bevorderen.

Maar wat is kunsteducatie? Dit concept verwijst naar het onderwijzen en leren van verschillende kunstvormen, zoals bijvoorbeeld plastische en beeldende kunst, muziek, lichamelijke expressie en podiumkunsten. Ze hebben ook allemaal een grote betekenis voor de cultuur van een samenleving.

“Kunsteducatie is een sleutel tot het opleiden van generaties die in staat zijn om de wereld die ze hebben geërfd opnieuw uit te vinden. Het ondersteunt ook de vitaliteit van culturele identiteiten door hun banden met andere culturen te benadrukken en zo bij te dragen aan de opbouw van een gedeeld erfgoed.”
-UNESCO-

Leer alles over de internationale week voor kunsteducatie

Hoe vier je de Internationale Week voor Kunsteducatie als gezin?

Onderwijs in de kunsten is dus van fundamenteel belang voor de integrale ontwikkeling van kinderen. Helaas wordt het echter soms naar de achtergrond geduwd en krijgt het niet het belang dat het verdient. Om deze reden raden we je aan om de Internationale Week voor Kunsteducatie in stijl te vieren door een aantal kunstactiviteiten met je gezin te doen.

Bezoek het museum

Musea zijn plekken vol kunst en cultuur. Een museumbezoek kan daarom een ideaal plan zijn om uit te voeren tijdens de Internationale Week voor Kunteducatie.

We weten dat het om de een of andere reden voor sommige gezinnen een beetje ingewikkeld kan zijn om deze activiteit uit te voeren. Tegenwoordig zijn er echter veel musea over de hele wereld die je virtueel kunt bezoeken.

Familie choreografie

Deze activiteit bestaat uit het kiezen van een lied en het bedenken van een reeks stappen op het ritme van de muziek. Na een paar keer oefenen kun je jezelf opnemen en vervolgens kijken hoe de choreografie verloopt. Het hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is namelijk om samen plezier te hebben en plezier te hebben met dansen.

Je kunt dit ook doen door als gezin een toneelstuk op te voeren, wat erg gunstig is om te leren je uit te drukken met je lichaam.

Het reproduceren van een beroemd schilderij is een ander goed idee om de Internationale Week voor Kunsteducatie te vieren

In dit geval kun je op internet zoeken naar beroemde werken van schilders waarin je geïnteresseerd bent. Elk gezinslid kan dus een schilderij kiezen en proberen het te reproduceren.

Houd er rekening mee dat dit je eigen versies van het originele werk zijn. Je hoeft dus geen geweldige schildervaardigheden te hebben. Je moet gewoon bereid zijn en je creativiteit laten meeslepen. Deze creaties kun je daarna door het hele huis ophangen, alsof het een museum is.

Een ander alternatief voor dit idee is om live-recreaties te maken van mensen en scènes in een klassiek schilderij! Om je ‘levende schilderijen’ te maken, heb je rekwisieten, make-up en zelfgemaakte kostuums nodig.

Artistieke foto’s maken

Tegenwoordig omringen elektronische apparaten ons dag en nacht, en de meeste hebben ingebouwde camera’s. Dus, hoe zit het met het gebruik van die camera’s om artistieke foto’s te maken? Het is een plan waar de kleintjes in huis zeker dol op zullen zijn.

Of misschien heb je een oude digitale camera bij de hand of zelfs een die nog film gebruikt! Je kinderen zullen het geweldig vinden om te ontdekken hoe ze deze apparaten kunnen gebruiken.

Fotograferen is ook een vorm van kunst

Je kunt bijvoorbeeld foto’s maken van jezelf, de voorwerpen die je in huis hebt, de straten van je dorp of stad, de natuur, enz. Op deze manier heb je een mooie verzameling foto’s die een album of plakboek zouden kunnen vormen.

Het belang van de Internationale Week van Kunsteducatie

Het is belangrijk dat kinderen weten dat de vierde week van mei de Internationale Week van Kunsteducatie is en dat ze ervan kunnen genieten. Cultuur is een van de kostbaarste bezittingen die we als samenleving hebben. Kinderen moeten zich daarom bewust zijn van de fundamentele rol die muziek, dans, schilderen, enz. in ons leven spelen.

“Creativiteit bouwt de veerkracht op die we nodig hebben in tijden van crisis. Het moet vanaf de vroegste leeftijd worden gevoed om de verbeelding te ontsluiten, nieuwsgierigheid op te wekken en waardering te ontwikkelen voor de rijkdom van menselijk talent en diversiteit. Onderwijs is de plek waar dit begint.”
-Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO-

Bevorder creativiteit bij je kinderen, zodat ze mentaal gezond en gelukkig opgroeien en leer ze de bestaande cultuur in de hele wereld te waarderen. This might interest you...

Wat is het belang van toneelspel tijdens de kindertijd?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is het belang van toneelspel tijdens de kindertijd?

Tijdens toneelspel worden de grenzen van de werkelijkheid opgeheven en kunnen kinderen doen alsof ze iemand of iets anders zijn dan zijzelf.