5 essentiële zinnen over onderwijs

Mis deze 5 zinnen over onderwijs niet die je aan het denken zetten over hoe het begrepen moet worden in de maatschappij.
5 essentiële zinnen over onderwijs
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 31 augustus, 2023

Onderwijs is een recht voor alle mensen, zonder enig verschil. Het is essentieel omdat het ons de nodige kennis geeft om onze capaciteiten te ontwikkelen. Bovendien stelt het ons in staat om kritisch en reflectief te denken om succesvolle mensen te worden en ons aan te passen aan de veranderende omstandigheden van het leven en de maatschappij. Daarom gaan we je een aantal essentiële zinnen over onderwijs vertellen.

Goed onderwijs

Een samenleving die investeert in onderwijs zal aanzienlijke voordelen hebben. Bijvoorbeeld minder kindersterfte, infecties en ziekten, minder vervuiling, meer tolerantie, betere acceptatie van diversiteit en sociale integratie en respect tussen mensen. Het lijkt een sociale droom die uitkomt, maar dit wordt bereikt met onderwijs.

De zinnen die we hieronder gaan bespreken zijn een eerbetoon aan dit onderwijs dat zo belangrijk is voor ieder van ons. Want zonder zouden we niets zijn en het zou de erkenning en waarde moeten krijgen die het verdient. Zowel aan het onderricht zelf als aan alle professionals die zich inzetten voor deze maatschappelijk belangrijke sector.

Ontdek deze essentiële zinnen over onderwijs

Onderwijs is verantwoordelijk voor het in staat stellen van mensen om deel te nemen aan een vrije samenleving. Het bevordert tolerantie, begrip en vriendschap tussen alle delen van de wereld. Goede scholing zou zelfs de vrede in de toekomst kunnen bewaren. Elk land ter wereld zou moeten zorgen voor onderricht voor al zijn burgers en zou daarvoor de nodige middelen moeten hebben. Hieronder zullen we 5 essentiële zinnen over onderwijs met je delen.

1. De opvoeder

Deze zinnen zijn essentieel, niet alleen vanwege de kracht die ze stuk voor stuk uitstralen, maar ook omdat het belangrijk is dat zowel jong als oud ze leren en internaliseren, zodat ze beseffen welke waarde ze hebben en dat ze deze waarde van generatie op generatie kunnen doorgeven.

“De taak van de moderne opvoeder is niet om jungles te kappen, maar om woestijnen van water te voorzien.”
– Clive Staples Lewis –

Een gelukkig kind
Onderricht wordt niet alleen bereikt door passief leren van inhoud, maar het is door emotionele intelligentie waar echt goede resultaten worden behaald. In dit opzicht is geluk een fundamenteel aspect.

2. Geluk

Onderwijs verandert en bestaat niet langer uit het indoctrineren van mensen, maar heeft te maken met het openen van hun geest voor de wereld. Empathie, assertiviteit en goed werk zijn fundamenteel om vooruitgang te boeken in echt onderwijs.

“De beste manier om kinderen goed te maken is door ze gelukkig te maken.”
– Oscar Wilde -.

3. Onderwijs

Een ongelukkig kind zal geen concepten van welke aard dan ook leren en zal zich ook niet voorbereid voelen om van onderwijs te kunnen genieten in welk deel van zijn leven dan ook. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen gelukkig zijn voordat ze goede leerlingen zijn. Een gelukkig kind zal beter in staat zijn om met zijn emoties en academische concepten om te gaan.

Onderwijs is de sleutel om de gouden deur van de vrijheid te openen.”
– G. Washington Carver –

4. Vrijheid van geest

Zonder onderwijs is er geen vrijheid, want dan leef je in de gevangenis van onwetendheid. Vrijheid begint met kennis en waarheid. Dat is wat je echt vrij maakt. Als je kinderen onderwijst, moet je niet alleen academische inhoud geven, maar ook kritisch denken en vrijheid van geest aanmoedigen.

“Het doel van onderwijs is om een lege geest te vervangen door een open geest.”
– Malcolm Forbes -.

Essentiële zinnen over onderwijs
Verbeeldingskracht en creativiteit moeten worden gestimuleerd bij kinderen en adolescenten om een toekomst te creëren met succesvolle volwassenen en een meer samenhangende samenleving.

5. Leren

Een lege geest is een geest met onwetendheid die gemakkelijk te manipuleren is door de media of iemand met slechte bedoelingen. Aan de andere kant, als de geest geopend is, breidt hij zich uit en is hij in staat om zelf na te denken. Er is geen goed onderwijs zonder verbeelding of creativiteit.

“Vertel het me en ik vergeet. Leer het me en ik onthoud het. Betrek me erbij en ik leer.”
– Benjamin Franklin –

Onderwijs is een recht

Onderwijs is veel meer dan naar school gaan en academische inhoud leren. Het is overal. Het is thuis, op school, in de supermarkt, in workshops en in buitenschoolse lessen. Onderwijs is een fundamenteel cultureel recht (Engelse link) en we zouden er allemaal toegang toe moeten hebben. Deze zinnen zijn fundamenteel om te begrijpen hoe je moet leren. Houd ze in gedachten en leer ze je kinderen om ze een betere toekomst te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, A. (2017) Otra educación ya es posible: Una introducción a las pedagogías alternativas. Editorial: Litera

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.