10 leuke technieken om kinderen te helpen ontspannen

Het kan een ingewikkelde missie zijn om kinderen te helpen ontspannen, maar er zijn een aantal technieken die leuk kunnen zijn. Lees meer in het artikel van vandaag.
10 leuke technieken om kinderen te helpen ontspannen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 01 februari, 2024

Soms is het nodig om kinderen te helpen ontspannen, zowel voor henzelf als voor hun ouders. Er zijn veel situaties die stress of angst bij kinderen kunnen opwekken, zoals een ruzie met een vriendje, examens of een mondelinge presentatie voor hun klasgenoten. Als we een aantal technieken kunnen leren die hen niet alleen ontspannen, maar die ook leuk zijn, dan zijn we in ons doel geslaagd.

Tijdens de kindertijd zijn er veel uitdagingen waar kinderen mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld situaties die hen bang maken, verlegenheid of een gebeurtenis die hen nerveus maakt. Kleintjes reageren meestal in de vorm van huilen of driftbuien, omdat dit hun manier is om de spanning los te laten die de angst die ze voelen teweegbrengt.

Vaak helpt alleen ademhalen kinderen niet om te ontspannen, en misschien werkt het ook niet bij jouw kind. Dus als je ziet dat ze moeten ontspannen, let dan op een paar van de technieken die we je hieronder geven.

Schrijf deze leuke technieken op om kinderen te helpen ontspannen

Om kinderen te helpen stress- of angstsituaties te overwinnen en zich rustiger te voelen, kunnen we ze deze technieken om te ontspannen op een eenvoudige en leuke manier leren. Probeer ze uit! Je kunt zelf kiezen welke je leuk of fijn vindt!

1. Visualiseer een rustige plek of een plek die rust uitstraalt

Visualisaties zijn een van de meest heilzame technieken om angst en stress te verminderen. We kunnen samen op een bed of op het tapijt gaan zitten en met gesloten ogen ons kind vragen om zich een rustige of stille plek voor te stellen.

We kunnen de plek beschrijven, hoe het ruikt, hoe de wind de bladeren beweegt en hoe we ons voelen als we daar zijn en hen begeleiden om dat beeld te creëren dat rust uitstraalt. Op deze manier brengen we een leuke tijd met elkaar door en zullen we bovendien heel ontspannen eindigen, wat het doel is.

Kinderen helpen ontspannen met bijvoorbeeld hardop zingen
Door hardop te zingen komen endorfines vrij, waardoor kinderen ontspannen en zich gelukkig voelen.

2. Hardop zingen

De meeste kinderen vinden het leuk om thuis een show op te voeren. Als ze hardop zingen, zelfs als ze vals zingen, maken ze endorfine vrij, een chemische stof die door de hersenen wordt aangemaakt en waardoor ze zich goed voelen.

3. Je tenen aanraken

Je tenen aanraken kan ontspannend zijn. Het hoofd onder het niveau van het hart brengen helpt ons te kalmeren. Deze houding kan zittend zijn met de benen recht. Deze inversie van het lichaam heeft een herstellend effect en normaliseert de stressrespons van ons lichaam.

4. Schilderen en tekenen

Schilderen en tekenen geven onze hersenen een doel om op te focussen en kalmeert zo stress. Dus als je kind nerveus of angstig is, kun je hem papier, kleuren en een potlood geven en zijn fantasie de vrije loop laten. We kunnen ook een boek met mandala’s voor ze kopen, zodat ze die naar believen kunnen inkleuren, wat ze zal helpen om zich rustig te voelen.

5. Doe de Neerwaartse Hond Houding

Deze yogahouding, bekend als de Neerwaartse Hond Houding, heeft grote voordelen, omdat het onze arm-, been- en kernspieren activeert. Deze stretch zorgt ervoor dat de spieren overtollig suiker in ons bloed gaan verbranden, dat beschikbaar is als een vlucht- of vechtreactie wanneer we ons angstig voelen. Doe de houding samen en ontspan terwijl je rekt!

6. Bellenblazen

Welk kind houdt er niet van om zeepbellen te blazen? Nou, bellenblazen en laten knallen helpt kleintjes om hun ademhaling onder controle te houden en daarmee ook hun mentale toestand.

7. Touwtje springen

We kunnen ons kind vragen om 2 minuten touwtje te springen op het ritme van een liedje dat ze leuk vinden, terwijl jij de tijd bijhoudt. Na deze activiteit hebben ze overtollige energie verbrand, dus ze zullen zich moe en meer ontspannen voelen.

Four children jumping rope in a field.
Touwtje springen genereert overtollige energie, dus na de activiteit zal het kind zich moe en meer ontspannen voelen.

8. Neem een warm bad

Wie vindt een warm bad niet ontspannend? Na een stressvolle dag op het werk is er niets lekkerder dan thuiskomen en in bad gaan. Nou, hetzelfde geldt voor kinderen. Als ze nerveus of gestrest zijn, helpt warm water ze te ontspannen. Bovendien kun je hun badspeeltjes erbij doen en een leuke tijd hebben terwijl ze ontspannen.

9. Neem een kop warme chocolademelk

Yummie! Als je je kind een kop cacao of warme chocolademelk geeft als je merkt dat het overstuur is, zal dit ook helpen om te ontspannen. De warmte van de chocolademelk zal wonderen doen.

10. Blaas een kaars uit

Deze techniek moet je natuurlijk altijd onder toezicht doen. Je steekt de kaars aan en vraagt je kind hem uit te blazen. Elke keer zet je de kaars verder weg, zodat ze dieper moeten ademen en harder moeten blazen om de kaars uit te blazen. Op deze manier help je ze om hun ademhaling onder controle te krijgen.

Veel plezier en ontspan!

Zoals je hebt gezien, kunnen deze technieken om kinderen te ontspannen heel nuttig zijn. Ze kunnen ook leuk voor ze zijn. Dus als je kinderen gestrest of nerveus zijn, aarzel dan niet om deze ideeën in de praktijk te brengen. Stress is voor niemand goed. Dus als we onze kinderen deze technieken leren om te kalmeren als ze angstig zijn, dragen we bij aan het verbeteren van hun fysieke en mentale welzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez, T. R., Rodríguez, C. M. G., & Pérez, R. C. (2005). Técnicas de relajación y autocontrol emocional. MediSur, 3(3), 55-70.
  • Ahmed, M. D. (2010). Actividades de relajación en Educación Infantil y Primaria. Innovación y experiencias educativas, 34, 1-9.
  • Nadeau, M. (24). Juegos de relajación. Málaga: Sirio.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.