Wat te doen als je kind zijn klasgenoten slaat

Lees dit artikel met tips en advies als je kind zijn klasgenoten slaat en je niet weet hoe je dit gedrag kan veranderen en waarom het zich voordoet.
Wat te doen als je kind zijn klasgenoten slaat

Laatste update: 22 september, 2019

Wanneer een kind zijn klasgenoten slaat, kan dit erg schokkend zijn voor de ouders en een moeilijke situatie creëren voor docenten.

Dit gedrag zorgt ervoor dat de fysieke en mentale gezondheid van zijn of haar klasgenoten in gevaar komt. En natuurlijk krijg je ook problemen met de vriendschappen en personaliteit van je kind.

Je kan misschien het gevoel krijgen dat je je kind niet goed opvoedt. Dit probleem zorgt ervoor dat de ouders zich niet op hun gemak voelen. Het gebeurt namelijk wanneer zij er niet bij zijn om de situatie op te lossen.

Dit soort gedrag komt soms voor wanneer het kind erg impulsief is, of wanneer er thuis problemen zijn. Het kan echter ook gebeuren wanneer het kind iemand na doet of aandacht probeert te krijgen.

Wanneer een kind constant agressie en interactie op basis van geschreeuw en gescheld van zijn ouders en omgeving om zich heen heeft, zal het kind dit gedrag automatisch na gaan doen.

Zo zie je ook dat een kind het na zal doen wanneer een familielid anderen slecht behandeld.

Een meisje op school

Wat kan er gebeuren wanneer mijn kind zijn klasgenoten slaat?

Het eerste dat kan gebeuren als je kind zijn klasgenoten slaat is dat hij aangevallen wordt door andere kinderen. Als je kind anderen over hun streep heen trekt, kunnen andere kinderen de oplossing in eigen handen nemen.

Aan de andere kant kan het schoolbeheer ook drastische maatregelen nemen, misschien zelfs zo streng als je kind van school sturen.

Ook kan het zijn dat de klasgenoten je kind niet mogen, waardoor hij altijd alleen zal zijn of tijd spendeert met de verkeerde mensen. De sociale impact is ook erg belangrijk in deze gevallen, omdat de omgeving waarin je kind dit gedrag ontwikkelt hem kan beginnen af te wijzen. 

In het ergste geval, waar ouders vaak bang voor zijn, is het gedrag zo erg dat het kind naar een opvoedingsgesticht gestuurd moet worden.

Wat te doen als je kind zijn klasgenoten slaat?

1. Communiceer met je kind

Praat open met je kinderen over wat er gebeurt is. Vraag aan ze hoe je kan helpen. Het is altijd belangrijk om open te zijn met je kinderen, zodat je weet wat hun problemen, doelen en dromen zijn. 

Wanneer je kind nog jong is kan een psycholoog je helpen om het gedrag van je kind recht te zetten.

2. Neem contact op met een professional

Als het gedrag een duidelijk patroon heeft, kan een professional misschien helpen om achter de oorzaak van het probleem te komen.

Soms praten kinderen liever met een vreemde dan met hun ouders. Dit is een goede manier om problemen snel op te lossen via een persoon die bekend is met deze problemen.

3. Leer je kind dat hij zijn klasgenoten niet met geweld mag behandelen

Leer je kinderen niet om agressief te reageren wanneer ze aangevallen worden. Onthoud dat geweld voor meer geweld zorgt. Probeer je kind te leren om dingen uit te praten en om te gaan met stressvolle situaties die hen uit hun comfortzone halen.

Een boze vader

4. Wees een goed voorbeeld

Laat tolerantie zien wanneer je ergens heen gaat met je kinderen. Je zal je vaak in een vervelende situatie bevinden, zoals in het verkeer of in de rij in de supermarkt.

Als je agressief reageert waar je kinderen bij zijn, zullen ze leren dat dit een verdedigingsmechanisme is en zullen ze het later ook gaan gebruiken om hun eigen problemen op te lossen.

5. Creëer een gezond leven op basis van respect

Als laatste, creëer een gezond familieleven. Beloon je kinderen wanneer ze dit verdienen zonder ze te verwennen. Probeer daarnaast niet te veel te focussen op materiële dingen. Geef liefde aan je familie en weet wat er in het leven van je kinderen gebeurt, zonder hun privacy te schaden.

Het is belangrijk om te weten wat je kinderen op de televisie zien en welke videospellen ze spelen. Moedig ze daarnaast aan om een sport of activiteit uit te voeren waardoor ze minder stress hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.