Voordelen van koken met je kinderen

Koken met je kinderen zorgt ervoor dat je de basis legt voor goede voeding en een solide gevoel van eigenwaarde. Lees meer over de voordelen!
Voordelen van koken met je kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 16 maart, 2024

Weet je nog toen je een kind was? Misschien was de keuken tijdens je kindertijd een verboden terrein voor je. Er is echter steeds meer bewijs dat het goed is om kinderen bij culinaire taken te betrekken. Daarom willen we het vandaag met je hebben over de voordelen van koken met je kinderen.

Vroeger was de keuken een terrein voor volwassenen waar je alleen toegang toe had om eten te halen, maar nooit om het te bereiden. De aanwezigheid van minderjarigen in deze ruimte leek gevaarlijk voor hen en er werd gedacht dat het binnenlaten van minderjarigen het kookproces alleen maar in de weg zou staan. Dit is echter een van de meest complete activiteiten, omdat het de fysieke, psychologische en emotionele ontwikkeling van kinderen voedt.

Door je kinderen te betrekken bij het bereiden van recepten, versterk je jullie band, verbeter je hun houding ten opzichte van eten en kunnen ze verschillende vaardigheden ontwikkelen. Lees verder voor meer informatie.

Ontdek de voordelen van koken met je kinderen

Zowel kinderen als volwassenen eten tussen de 3 en 5 maaltijden per dag, omdat voedsel de energie is die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Om dezelfde reden lijkt het vanzelfsprekend om kleintjes te betrekken bij de bereiding en uitwerking ervan. Maar als je er nog steeds aan twijfelt, zijn dit een paar van de voordelen van koken met je kinderen die je op andere gedachten zullen brengen.

Koken met je kinderen verbetert hun relatie met voedsel

Eetstoornissen komen steeds vaker voor en de incidentie ervan in de pediatrische populatie neemt toe (Spaanse link). Om dezelfde reden is het essentieel om kinderen vanaf het begin te helpen een goede relatie met eten te ontwikkelen. Een van de beste alternatieven hiervoor is om ze van jongs af aan in contact te laten komen met voedsel en te laten experimenteren met de texturen, geuren en smaken ervan door het vrijelijk te hanteren.

Koken met kinderen is een fantastische activiteit. Volgens een systematische review (Engelse link) gepubliceerd in Preventing Chronic Disease biedt koken verschillende voordelen voor kinderen. Het verbetert met name hun houding en gedrag ten opzichte van voedsel en zorgt ervoor dat ze eerder nieuwe producten uitproberen en eerder fruit en groenten kiezen en consumeren. Dit is de sleutel tot het aanleren van gezonde gewoonten en het voorkomen van obesitas en andere ziekten.

Voordelen van koken met je kinderen
Door je kinderen groenten te laten wassen, eieren te laten kraken of ingrediënten in een mengsel te laten roeren, geef je ze de kans om zich te onderscheiden en hun vaardigheden te zien verbeteren.

Boost hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen

Als ouders willen we dat kinderen een goed gevoel van eigenwaarde hebben, maar we weten niet altijd hoe we dat moeten stimuleren. Nou, koken met onze kinderen is een uitstekende manier om dit te bereiken. Met deze activiteit kunnen ze zichzelf testen en verschillende uitdagingen overwinnen, afhankelijk van hun capaciteiten.

Zelfvertrouwen wordt niet alleen ontwikkeld door woorden van aanmoediging, maar door te bewijzen dat we in staat zijn om taken aan te pakken en succesvol af te ronden. Het is waar dat je sneller klaar bent met het bereiden van een maaltijd als je het alleen doet. Maar door kinderen te laten proberen, falen en verbeteren, geef je ze waardevolle kansen om doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen te leren.

Bovendien zal die waargenomen zelfredzaamheid niet beperkt blijven tot het bereiden van voedsel alleen, maar ook geëxtrapoleerd worden naar andere uitdagingen die zich in hun leven zullen voordoen.

Koken met je kinderen versterkt de familiebanden

Vooral als ze jong zijn, vragen kinderen veel aandacht en willen ze constant vermaakt worden door de volwassenen om hen heen. Dit betekent echter niet per se dat je met ze moet spelen. In feite zijn alledaagse activiteiten heel interessant en boeiend voor ze.

Koken met je kinderen creëert een ruimte om over het dagelijks leven te praten, de emotionele intimiteit te vergroten en verschillende sociale vaardigheden te oefenen. Met deze communicatie leren ze onderhandelen, redeneren, instructies opvolgen, hun mening geven en luisteren naar de criteria van anderen. Dit alles in een speelse en veilige omgeving.

Moeder en dochter samen in de keuken
We moeten kinderen helpen om hun kookvaardigheden te verbeteren en tegelijkertijd creativiteit aanmoedigen en hen in staat stellen om te innoveren en verschillende gerechten te bereiden.

Bevordert divers leren

Tot slot mag je niet vergeten dat de keuken een centrum van zeer divers leren is. Aan de ene kant biedt het een grote verscheidenheid aan zintuiglijke prikkels waarmee je kunt experimenteren. Anderzijds is het ideaal voor het verbeteren van fijne en grove psychomotorische vaardigheden en het vergroten van de controle over lichaamsbewegingen.

Het is ook een goede plek om woordenschat te leren door het benoemen van voedsel, keukengerei en de handelingen die tijdens het koken worden uitgevoerd. En op dezelfde manier stelt het kinderen in staat om meer te leren over de natuur, het verbouwen van voedsel en wat er gebeurt bij het combineren van verschillende ingrediënten.

Koken met onze kinderen is een zeer complete en leuke taak

Zoals je kunt zien, biedt koken met kinderen eindeloze educatieve mogelijkheden. Zowel de handeling zelf van het bereiden van eten als de gesprekken die uit deze activiteit kunnen voortkomen, zijn ideaal om kleintjes over verschillende onderwerpen te leren. Bijvoorbeeld over de natuur, rekenen, taal, voeding en motoriek.

Koken met onze kinderen zorgt ervoor dat we de basis leggen voor goede voeding en een stevig gevoel van eigenwaarde. Ook kunnen we zo een hechtere band met ze smeden. Mis daarom de kans niet om van alle voordelen te genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cunningham-Sabo, L., & Lohse, B. (2013). Cooking with Kids positively affects fourth graders’ vegetable preferences and attitudes and self-efficacy for food and cooking. Childhood Obesity9(6), 549-556. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/chi.2013.0076
  • Dueñas Disotuar, Y., Murray Hurtado, M., Rubio Morell, B., Murjani Bharwani, H. S., & Jiménez Sosa, A. (2015). Trastornos de la conducta alimentaria en la edad pediátrica: una patología en auge. Nutrición Hospitalaria32(5), 2091-2097.
  • Hersch, D., Perdue, L., Ambroz, T., & Boucher, J. L. (2014). The impact of cooking classes on food-related preferences, attitudes, and behaviors of school-aged children: a systematic review of the evidence, 2003–2014. Preventing chronic disease11.
  • Prádanos Nieto, A. (2015). La cocina como recurso didáctico en educación infantil. [Trabajo Final de Grado, Universidad de Valladolid]. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/15948

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.