Zeg geen negatieve dingen over de vader van je kind

Als je negatieve dingen zegt over de vader van je kinderen, kan je veel schade aanrichten. Je prioriteit moet zijn dat je kinderen zich veilig en gelukkig voelen.
Zeg geen negatieve dingen over de vader van je kind
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Een echtscheiding is niet het enige moment waarop de ene ouder negatieve dingen over de ander zegt. Dit kan ook gebeuren als de ene ouder niet aanwezig is in het leven van het kind, of zelfs wanneer het paar nog bij elkaar is. Echter, als je negatieve dingen zegt over de vader van je kinderen, kan je ze echt pijn doen. Daarom moet je het koste wat het kost vermijden.

Als je het gevoel hebt dat je partner je bedriegt, is het normaal om een verlangen te voelen om je woede te uiten. Betrek je kinderen hier echter niet bij. Je prioriteit moet altijd het beschermen en zo gezond mogelijk houden van je kinderen zijn.

Liefde geven en krijgen

Voor kinderen is hun familie het middelpunt van hun wereld. Papa en mama zijn de belangrijkste mensen in hun leven en hun veilige haven. Door de liefde en het vertrouwen dat ze van hun ouders krijgen, vormt hun persoonlijkheid en stellen ze zich open voor de wereld.

Vader en dochter geven elkaar een knuffel

Kinderen moeten kunnen liefhebben zonder zich schuldig te voelen. Daarnaast moeten ze onvoorwaardelijke liefde krijgen van hun ouders om zich emotioneel te ontwikkelen. Het gezin is hun veilige en gelukkige plek, wat hen het vertrouwen en de steun biedt om nieuwe dingen te ontdekken.

Het is een stabiele plek om even op adem te komen, waar ze zonder angst kunnen groeien. Familie is zo belangrijk dat we er alles aan moeten doen om te zorgen dat alles harmonieus en vredig verloopt.

Laat je kinderen van hun vader houden, ook als jij dat niet meer doet

De omstandigheden zijn niet altijd perfect. Misschien is de vader nooit in beeld geweest of ben je gescheiden. Bovendien kunnen er zelfs als jullie nog samen zijn conflicten en ruzies ontstaan die je relatie beïnvloeden.

Deze omstandigheden horen bij het leven. Als volwassenen moeten we ze op de best mogelijke manier onder ogen zien. Het is echter duidelijk dat dit nooit het welzijn van je kinderen mag beïnvloeden. Als het mogelijk is, probeer dit dan zo veel mogelijk te voorkomen. Uiteraard zal het invloed hebben op het leven van je kinderen, maar het kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van hoe de volwassenen om hen heen zich gedragen.

Misschien heeft de vader (of moeder) van je kinderen zich niet goed gedragen of heeft hij of zij je gekwetst of verraden. Misschien heb jij als ouder ook fouten gemaakt. Het is volkomen normaal dat je daarom boos of verdrietig bent.

Je moet echter wel je eigen emotionele proces doorlopen om te kunnen vergeven. Zonder twijfel moet het belangrijkste de bescherming van je kinderen zijn. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je kinderen niet slecht naar hun vader kijken en de band tussen hen blijft bestaan. Kinderen moeten van hun vader kunnen houden en zich door hem geliefd voelen. Dat hebben ze net zo hard nodig als jouw liefde.

Ouders maken ruzie in het bijzijn van hun kind

Wat gebeurt er als je negatieve dingen zegt over de vader van je kinderen?

Als je negatieve dingen zegt over de vader van je kinderen, steel je een belangrijk deel van hun ontwikkeling. Als je ze vertelt dat hun vader weg is gegaan omdat hij niks om zijn kinderen geeft en geen tijd met ze wil doorbrengen, snappen kinderen niet dat dit niet hun schuld is. Ze denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Je kinderen zullen het gevoel krijgen dat ze niet genoeg zijn, dat ze niet uitmaken en geen liefde verdienen.

Als je zegt: “Je bent net zoals je vader” of “Je vader is slecht, onverantwoordelijk en egoïstisch”, dan breng je ze in een hele moeilijke positie. Ze zullen zich gedwongen voelen een kant te kiezen en zich schuldig voelen omdat ze nog steeds van hun vader houden. In feite zullen ze een groot gat gaan voelen in hun kleine wereldje. Ze zullen geen stabiliteit en harmonie meer voelen, maar haat en verwarring.

Je denkt misschien dat je kinderen wel weten hoe hun vader is en dat je niet tegen ze moet liegen. Daarom denk je dat ze het recht hebben om de waarheid te weten. In werkelijkheid hebben ze het recht om kinderen te zijn. Ze verdienen het om zich geliefd en veilig te voelen, niet om met volwassen situaties geconfronteerd te worden. Als ze opgroeien, zullen ze vanuit een ander perspectief kijken en begrijpen wat ze hebben meegemaakt. Laat ze voor nu kind zijn en vredig opgroeien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez-Queija, I., & Oliva, A. (2003). Vínculos de apego con los padres y relaciones con los iguales durante la adolescencia. Revista de Psicología Social18(1), 71-86.
  • Nuñez Mederos, C. S., Pérez Cernuda, C., & Castro Peraza, M. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.