Wat als grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind?

Ouders en grootouders kunnen het oneens zijn over wat goed ouderschap is en dat kan leiden tot machtsstrijd en stress in het gezin. Ontdek enkele manieren om met deze situatie om te gaan.
Wat als grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 13 maart, 2024

Vaders en moeders zijn de belangrijkste verzorgers van een kind. Zij bepalen routines, eetpatronen en, in het algemeen, het dagelijks functioneren van het huishouden. Het komt echter vaak voor dat andere familieleden een mening hebben en zich ermee willen bemoeien. Dus, hoe ga je te werk als de grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind?

Als grootouders ouders adviseren of ondersteunen, helpen ze hun emotionele gezondheid te verbeteren. Het probleem is dus niet zozeer dat ze een andere mening of visie hebben dan de ouders. Er ontstaan eerder problemen wanneer ze hun visie proberen op te leggen of het gezag van de ouders proberen te omzeilen.

Opvoedingsverschillen onder ogen zien

Dit is een realiteit die heel ongemakkelijk kan zijn voor de betrokken partijen, maar het komt heel vaak voor. Volgens de CS Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health (Engelse link) melden minstens 4 van de 10 ouders dat ze in dit opzicht onenigheid hebben met de grootouders van het kind.

Wat zijn de meest voorkomende punten van wrijving? Over welke onderwerpen lopen de meningen zo uiteen dat er een conflict ontstaat? Wel, volgens hetzelfde onderzoek zijn dit de meest voorkomende punten waarop grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van hun kleinkinderen.

Discipline

Dit is een aspect van opvoeden dat elk gezin vanuit zijn eigen perspectief benadert. Grenzen, regels en schema’s worden vastgesteld door de ouders, maar de grootouders vinden ze misschien niet gepast en weigeren ze op te volgen.

Aan de ene kant kiezen sommige grootouders voor toegeeflijkheid en tolerantie en negeren ze de richtlijnen van de ouders van het kind, omdat ze begrijpen dat het hun rol is om zich erbij neer te leggen of omdat ze vinden dat zulke regels te rigide zijn. Een ander punt is dat sommige grootouders juist vinden dat de grenzen van de ouders te laks zijn en dat kinderen meer gezag nodig hebben.

Wat als grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind

Eten

Hier komen de dagelijkse eetgewoonten om de hoek kijken, evenals de toestemming om tussendoortjes, hapjes of snoepjes te eten. Veel gezinnen besteden veel zorg aan het voeden van hun kinderen en proberen gezonde gewoonten en een positieve houding ten opzichte van eten bij te brengen, en grootouders voldoen misschien niet aan deze ideeën.

Ze kunnen kinderen eten aanbieden dat ouders niet toestaan, op momenten die niet gepast zijn, of kinderen te veel alternatieven bieden als ze een maaltijd niet willen eten. Dit kan tot discussie leiden, omdat het niet overeenkomt met wat de ouders hebben ingesteld.

Schermtijd

Op het gebied van televisie en schermgebruik gebeurt er iets soortgelijks. De meest toegeeflijke grootouders staan hun kleinkinderen misschien overmatig gebruik toe om hen een plezier te doen of om ruzie met hen te vermijden, zelfs als ze weten dat hun ouders het er niet mee eens zijn.

Anderen daarentegen zijn misschien geschokt als ze hun kleinkinderen zo ondergedompeld zien in elektronische apparaten en vinden dat het gebruik ervan aan banden moet worden gelegd.

Goede manieren

Hoewel we misschien denken dat goede manieren universeel zijn, zijn er toch een aantal punten waarover verschillende generaties het oneens kunnen zijn. Traditioneel was er een tendens om meer respect bij te brengen voor autoriteit of ouderen, en bepaalde handelingen werden als onbetwistbaar beschouwd (bijvoorbeeld kinderen vragen om anderen te begroeten met een kus op de wang).

Tegenwoordig wordt in meer democratische opvoedingsstijlen gepleit voor het behandelen van kinderen als gelijken, het bieden van wederzijds respect en het aanmoedigen van kinderen om grenzen te stellen met betrekking tot hun eigen lichaam. Dit betekent bijvoorbeeld geen kussen geven uit verplichting.

Gezondheid en veiligheid

De gezondheid en veiligheid van kinderen veroorzaken ook verschillen, omdat er vroeger andere overwegingen waren. Aspecten zoals de positie waarin een baby moet slapen of hoe ze in de auto moeten zitten, zijn in de loop der tijd bijvoorbeeld veranderd. Al deze situaties kunnen onenigheid veroorzaken tussen grootouders en ouders.

Wat moet je doen als de grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind?

Het bovenstaande zijn slechts enkele van de punten die ouders en grootouders van elkaar kunnen vervreemden wat betreft de opvoeding van kinderen, maar er zijn er nog meer. Denk bijvoorbeeld aan bedtijd of de neiging om sommige kleinkinderen beter te behandelen dan andere. Hoe kunnen we deze situaties in de hand houden? We delen een aantal sleutels in dit verband met je.

Begrip en proberen empathisch te zijn

Het is raadzaam om de situatie niet als een machtsstrijd te zien, maar om te proberen de andere partij te begrijpen. Meestal handelen grootouders niet uit opstandigheid. Ze doen wat ze het beste weten en kunnen of ze proberen gewoon van de tijd met hun kleinkinderen te genieten. Op dit punt speelt, zoals we al zeiden, de generatiekloof een belangrijke rol, omdat de ‘juiste’ manier van handelen nu anders is dan toen.

Zo is er in een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Sociale Wetenschap & Geneeskunde (Engelse link), gevonden dat ouders en grootouders een andere definitie hebben van wat gezond eten is. En dit kan leiden tot discrepanties.

Bovendien zijn ouderen misschien niet op de hoogte van nieuwe opvoedingsstijlen, de nieuwste medische aanbevelingen of de nieuwste veiligheidsmaatregelen. Ze zien de wereld zeker vanuit hun eigen meer traditionele perspectief en dit vanaf het begin begrijpen kan je helpen om de standpunten dichter bij elkaar te brengen.

Waar gaat het nou echt om bij de opvoeding van je kind?

Aan de andere kant moet je proberen te analyseren welke van deze meningsverschillen als groot en welke als klein moeten worden beschouwd. Het is waar dat er voor elke moeder en vader een aantal onoverkomelijke grenzen zijn die niet overschreden kunnen worden omdat ze centraal staan in hun opvoedingsstijl. Maar misschien zijn andere aspecten niet zo relevant of kunnen ze een beetje worden versoepeld.

Je vindt het bijvoorbeeld misschien niet erg als je kinderen wat snoep krijgen bij hun grootouders als ze elke dag goed eten. Of je bent misschien bereid om ze op die dagen wat later naar bed te laten gaan. Het is echt aan jou om te bepalen waar je bereid bent om compromissen te sluiten en waar niet.

Moeder en grootmoeder zijn het niet eens over de opvoeding

Assertieve communicatie is belangrijk als grootouders het niet eens zijn met de opvoeding van je kind

Als de grootouders het niet eens zijn met hoe jij je kinderen opvoedt, is het nog belangrijker hoe je communiceert wat je van hen nodig hebt dan wat je gaat zeggen. Als je jezelf krachtig maar respectvol kunt uitdrukken, ben je al halverwege. In dit verband kun je beginnen met hen te bedanken voor de liefde die ze je kinderen geven en de tijd die ze met hen doorbrengen, en dan een aantal objectieve feiten noemen die je graag zou willen veranderen.

Duidelijke en overtuigende redenen geven en dan vragen wat zij ervan vinden, zal hen ook helpen om meer mee te werken dan wanneer je alleen maar probeert op te leggen.

Focus op oplossingen wat betreft de opvoeding van je kind

Tot slot is het beter om praktisch te zijn dan te verdwalen in lange theoretische discussies. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen over boeken of tv-programma’s die jouw opvoedingsstijl uitleggen, plaatsen aanbevelen waar je biologische producten kunt kopen (als dit het dieet is dat je voor je kinderen wilt), of laten zien hoe je je baby in slaap brengt.

Als de grootouders het niet eens zijn met jouw opvoeding, is dialoog noodzakelijk

Kortom, als de grootouders het niet eens zijn met de manier waarop jij je kinderen opvoedt, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, omdat het gevolgen kan hebben. Volgens het eerder genoemde onderzoek leiden deze conflicten tussen ouders en grootouders er zelfs vaak toe dat eerstgenoemden de tijd die kinderen met laatstgenoemden doorbrengen, inperken.

Daarnaast kunnen, zoals wordt gesuggereerd in een onderzoek dat is gepubliceerd in het Health Education Journal (Engelse link), mogelijke meningsverschillen tussen grootouders en ouders de samenwerking van eerstgenoemden in de opvoeding ondermijnen, wat voor veel gezinnen zo noodzakelijk is.

Daarom is het beter om de dialoog aan te gaan, te onderhandelen en tot afspraken te komen, rekening houdend met het feit dat we allemaal het welzijn van het kind nastreven en dat grootouders de belangrijkste aanbieder van informele kinderopvang zijn.
-Rutter & Stocker, 2014-.

Onthoud echter dat jij als ouders bepaalt welk soort opvoeding en omgevingen het meest geschikt zijn voor het kind en welke grenzen niet overschreden mogen worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.