Verantwoord gebruik van sociale media voor kinderen

Nieuwe technologieën, internet en sociale media zijn zeer nuttige hulpmiddelen. In dit artikel lees je hoe je verantwoord gebruik van sociale media bij kinderen kunt bevorderen.
Verantwoord gebruik van sociale media voor kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig zijn kinderen digital natives. Daarom speelt internet een zeer belangrijke rol in de manier waarop ze zich verhouden tot andere mensen en tot de wereld. Ook al wil je dit misschien voorkomen, de manier waarop kinderen omgaan met nieuwe technologieën is iets onvermijdelijks. Daarom helpen we je om verantwoord gebruik van sociale media voor kinderen te promoten.

Veel ouders hebben nog steeds een negatieve mening over de digitale wereld. Sterker nog, ze denken dat het heel schadelijk is voor hun kinderen. Het is echter slechts een hulpmiddel, dat heel nuttig kan zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt.

Het heeft eigenlijk geen zin om sociale media te demoniseren of zelfs onze kinderen te verbieden ze te gebruiken, omdat ze het uiteindelijk toch zullen doen. Daarom moeten we hen voorlichten over het juiste gebruik van deze hulpmiddelen.

Verantwoord gebruik van sociale media voor kinderen

Meisje met behulp van sociale media.

Maak kennis met sociale media

Elke dag verschijnen er nieuwe apps en sociale-mediaplatforms. Soms hebben volwassenen het gevoel dat ze hen niet kunnen inhalen. Het is echter erg belangrijk om ze te leren kennen en te begrijpen hoe ze werken.

Als je dat doet, voel je je namelijk niet zo verloren als je kinderen met je erover praten. Bovendien kun je analyseren of ze geschikt zijn voor je kinderen. Bovendien weet je hoe je om moet gaan met de privacy-instellingen, wat erg belangrijke functies zijn.

Als je geïnteresseerd raakt in de technologische media die je kinderen leuk vinden, kun je met hen in contact komen. Bovendien begrijp je de manier waarop ze communiceren en kun je ze helpen om deze tools goed te gebruiken.

Praat met je kinderen over veiligheid en privacy

Een van de gevaarlijkste aspecten van sociale-mediaplatforms is de blootstelling en het gebrek aan privacy waarmee kinderen worden geconfronteerd. Daarom moet je met je kinderen praten over het belang van het voor zichzelf houden van hun wachtwoorden en het belang van voorzichtig zijn met de inhoud die ze delen.

Om dit te doen, kun je ze voorbeelden laten zien van echte gevolgen waarmee ze te maken kunnen krijgen als ze bijvoorbeeld privé-afbeeldingen of persoonlijke informatie delen.

Als je kinderen echter te jong zijn, houd dan toezicht op hun gebruik en help ze bij het aanmaken van hun accounts. Op deze manier heb je controle over de situatie.

Vergeet ook niet om hen uit te leggen dat je hun privacy niet schendt. Dit zou een wederzijds vertrouwensovereenkomst moeten zijn.

Bevorder hun zelfrespect

Jongeren zijn nogal geneigd om afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen, en sociale-mediaplatforms kunnen dit gedrag aanmoedigen. Als gevolg hiervan kunnen sommigen van hen met ernstige problemen worden geconfronteerd vanwege hun verlangen om aardig gevonden te worden en gevolgd te worden. En als dit niet gebeurt en mensen hun inhoud niet leuk vinden, kunnen ze zich heel slecht voelen.

Om deze situatie te voorkomen, is het erg belangrijk om hen te helpen een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Zorg ervoor dat ze weten hoe belangrijk ze zijn en dat ze zichzelf moeten vertrouwen.

Familie die toezicht houdt op de sociale mediaplatforms van hun dochter.

Leer ze om inhoud te kiezen

Het gebruik van sociale-mediaplatforms betekent niet dat kinderen alle soorten inhoud die ze aanbieden, moeten consumeren. Zorg er dus voor dat ze begrijpen dat ze de mogelijkheid hebben om positieve inhoud te kiezen.

Door dit te doen, kan de hele internetervaring compleet anders worden. Moedig ze daarom aan om positieve, verrijkende inhoud te kiezen. En bovenal moeten ze inhoud kunnen kiezen die ze echt leuk vinden.

Communicatie is de sleutel tot verantwoord gebruik van sociale media

Al met al is het allerbelangrijkste om een hechte band met je kinderen te hebben, te communiceren en elkaar te vertrouwen. Probeer ze niet de baas te spelen; luister naar hen, geef je mening en kom tot een akkoord.

Als je je kinderen kunt overtuigen dat je er bent om ze te begeleiden en niet om ze te vertellen wat ze moeten doen, zullen ze in jou en in jouw mening vertrouwen.

Voer tot slot open gesprekken over sociale mediaplatforms en deel je eigen ervaringen met hen. Op deze manier komen ze naar je toe wanneer ze twijfels of conflicten hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.