Ouders met verschillende religies: hoe je kinderen op te voeden

Het opvoeden van kinderen met ouders van verschillende religies vereist meer flexibiliteit dan het opvoeden van kinderen in een gezin met één geloofsovertuiging. Lees meer.
Ouders met verschillende religies: hoe je kinderen op te voeden
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 23 oktober, 2023

Nog maar een paar decennia geleden deelden de meeste huwelijken en gezinnen één geloofsovertuiging. Er zijn echter steeds meer interreligieuze gezinnen. Dit kan verschillende vragen oproepen over hoe je met kinderen over God praat en hoe je ze betrekt bij verschillende tradities. Als je je in deze situatie bevindt, willen we enkele tips met je delen voor het opvoeden van kinderen van ouders met verschillende religies.

Je hebt je misschien afgevraagd of het opgroeien met deze religieuze diversiteit negatief kan zijn voor je kinderen. Ook heb je misschien van sommige mensen in je omgeving het verwijt gekregen dat je hen van jongs af aan een geloof wilt bijbrengen. We doen het echter allemaal.

Zelfs in seculiere gezinnen wordt een bepaald geloof overgedragen (bijvoorbeeld agnosticisme) en het zijn de kinderen die kiezen om het ene of het andere pad te volgen als ze opgroeien.

Houd daarom in gedachten dat, verre van een beperking te zijn, thuis wonen met ouders met verschillende religies de ervaring van de kleintjes kan voeden en hen kan helpen toleranter te zijn tegenover anderen. Maar daarvoor moeten wel enkele basisrichtlijnen of principes worden gevolgd.

Multireligieuze gezinnen

Zoals we in de inleiding al zeiden, komen multireligieuze gezinnen steeds vaker voor. Volgens (Engelse link) het Survey Center on American Life deelt slechts 52% van de paren die in de afgelopen tien jaar getrouwd zijn, hetzelfde geloof. Dit in tegenstelling tot voorgaande decennia toen dat cijfer steeg tot 81%.

Specifiek, volgens een studie van het Pew Research Center (Engelse link), ondervond 27% van de millennials deze realiteit, en de trend van ouders met verschillende religies neemt toe. Dit roept enkele vragen op. “Wat zal de geloofsovertuiging van deze kinderen zijn? Hoe zal de ongelijkheid van religies thuis ervaren worden? Is het positief om de spiritualiteit van de kinderen te cultiveren of is het beter om dat niet te doen?”

Ouders met verschillende religies
Met elke nieuwe generatie groeien meer kinderen op in huizen met ouders van verschillende godsdiensten.

Welke opties zijn er?

Het is de moeite waard om te vermelden dat er geen juist alternatief is, maar dat elk gezin kan kiezen wat het beste past bij hun behoeften en voorkeuren:

  • In sommige huwelijken kan een van de echtgenoten besluiten het geloof van de ander aan te hangen en dit is het geloof dat ze doorgeven aan hun kinderen.
  • Het kan ook gebeuren dat beide echtgenoten hun eigen wereldbeeld aanhouden, maar slechts één kiezen om met hun kinderen te delen.
  • Een andere optie is om de kinderen te betrekken bij de leefregels, praktijken en tradities van beide godsdiensten. In deze gevallen kunnen deze als gezin worden beleefd of kan elke ouder de kinderen begeleiden in de praktijken van hun eigen geloof.
  • Tot slot kiezen sommige volwassenen ervoor om hun religieuze overtuiging niet aan hun kinderen over te dragen. Deze ouders geven er de voorkeur aan hen alleen op te voeden in waarden en in overeenstemming met de cultuur waarin ze zijn ondergedompeld. Hier kunnen ouders hun overtuigingen met hun kinderen delen, maar zonder ze echt aan een godsdienst toe te schrijven.

Zoals je ziet zijn de alternatieven legio en zullen ze in hoge mate afhangen van het belang dat elke echtgenoot aan zijn religiositeit hecht. Het is één ding om een echt vroom en praktiserend persoon te zijn, en het is iets anders om je gewoon cultureel verbonden te voelen met dat geloof.

Sleutels voor het opvoeden van kinderen van ouders met verschillende godsdiensten

Welke optie de ouders ook kiezen, er zijn enkele principes die aanwezig moeten zijn om een kwalitatief goede opvoeding te bieden. Deze zullen bepaalde wrijvingen, spanningen en conflicten in huis voorkomen. Bovendien zullen ze de kinderen in staat stellen op te groeien in een gezonde en vrije omgeving, los van de overtuigingen die het gezin belijdt.

Respecteer het geloof van de ander

Het is essentieel dat beide ouders de overtuigingen van de ander diep respecteren. Dit betekent niet dat ze die delen of aanhangen, maar wel dat ze er tolerant tegenover staan.

Als er een machtsstrijd ontstaat waarin de ene volwassene het geloof van de ander probeert te diskwalificeren of belachelijk te maken, kan dat pijn en verwarring veroorzaken voor kinderen.

In feite is het leven in een multireligieuze familie een perfecte gelegenheid om te leren over diversiteit, tolerantie en empathie. Laten we die kans grijpen!

Zoek naar overeenkomsten

Hoewel elke godsdienst zijn eigen leefregels heeft, is de waarheid dat de meeste godsdiensten ook verschillende overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld de verbinding met zichzelf, introspectie, en het geloof in een God of superieur wezen.

Buiten de naam die eraan gegeven wordt en de specifieke praktijken die uitgevoerd worden, is er altijd een punt van overeenkomst. En als je dat als basis neemt voor de opvoeding, kan dat kinderen helpen om samenhang te voelen in hun omgeving.

Een gelukkig gezinsmoment
Als op een gegeven moment complexe situaties moeten worden aangepakt en er geen overeenstemming is tussen ouders, kan men zijn toevlucht nemen tot waarden, die meestal gemeenschappelijk zijn voor alle geloven.

Opvoeden in waarden

Waarden zijn de ultieme uitdrukking van dit gedeelde punt. Mensen van verschillende geloofsovertuigingen, evenals mensen die zich identificeren als agnost of atheïst, bepleiten en waarderen dezelfde kwaliteiten. Bijvoorbeeld vriendelijkheid, vrijgevigheid, empathie, anderen helpen, en de wens om te verbeteren.

Rekening houden met de leeftijd van het kind

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkelingsfase waarin een kind zich bevindt als het gaat om het overdragen van geloof. In hun jonge jaren kan het voor hen moeilijk zijn om abstracte concepten te begrijpen, te redeneren en kritisch denken toe te passen. Daarom zal het bijbrengen van een geloof in deze tijd vooral gebaseerd zijn op het delen van rituelen, tradities en familiepraktijken.

Later, als ze het stadium van de formele handelingen bereiken (het laatste stadium van de cognitieve ontwikkeling volgens het model van Piaget), zullen ze deze vaardigheden al verworven hebben. Daarom zul je vanaf 11 of 12 jaar met hen kunnen praten over overtuigingen, wat God betekent, en wat het belijden van een godsdienst inhoudt.

Flexibiliteit is de sleutel bij het opvoeden van kinderen met ouders van verschillende godsdiensten

Als laatste punt willen we je eraan herinneren dat het opvoeden van kinderen met ouders met verschillende godsdiensten meer flexibiliteit vereist dan het opvoeden in een gezin met één geloof.

Het is waar dat het cultiveren van spiritualiteit grote voordelen oplevert. Bijvoorbeeld, volgens een overzicht (Spaanse link) gepubliceerd in het educatieve tijdschrift Propósitos y Representaciones, bevordert het het gevoel van eigenwaarde, persoonlijke kracht en hoop. Het verbetert ook de lichamelijke en psychische gezondheid.

Geloof is echter zeer persoonlijk en individueel en mag nooit worden opgelegd. Uit een in 2008 in Social Science gepubliceerd onderzoek (Engelse link) bleek zelfs dat wanneer ouders hun kinderen in de richting van bepaalde religieuze overtuigingen proberen te duwen, de relaties complexer worden. Daarom worden ze slechter, van lagere kwaliteit, en met minder genegenheid.

Laten we daarom niet vergeten dat kinderen ook het recht hebben om hun geloofsovertuiging te kiezen. En, hoewel we met hen kunnen delen wat we als ouders denken en voelen, zal het uiteindelijk hun keuze zijn om dat pad wel of niet te volgen.

Als we het over multireligieuze gezinnen hebben, zal deze flexibiliteit nog duidelijker moeten zijn. Het is belangrijk om de aanbidding van elk lid te respecteren en te begrijpen dat spiritualiteit in de loop der tijd kan veranderen of wijzigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.