Moeten ouders hun kinderen complimenten geven?

Hoewel het positief is voor ouders om hun kinderen een compliment te geven, moeten ze dit niet overdreven doen. Vandaag zullen we kijken naar de redenen waarom.
Moeten ouders hun kinderen complimenten geven?
María Matilde

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog María Matilde.

Laatste update: 22 december, 2022

We krijgen allemaal graag een compliment als we iets bereiken of als we iets goed doen. Ouders moeten echter oppassen dat ze hun kinderen niet te veel (Engelse link) complimenten geven. Enerzijds kan dit leiden tot te hoge verwachtingen bij de volwassenen. En aan de andere kant kan het het voor de kleintjes moeilijk maken om verantwoordelijkheid te nemen en autonoom te worden.

Complimenten geven versus vleierij

Het werkwoord vleien verwijst naar de actie van het prijzen van een persoon op een overdreven en in het algemeen zelfzuchtige manier om hun trots of ijdelheid te bevredigen.

Wanneer een ouder een kind een compliment geeft, hoeft het niet per se een specifieke interesse te hebben. Bovendien zijn de meeste ouders die hun kinderen complimenteren, niet van plan, althans niet bewust, om hun ijdelheid eenvoudigweg te bevredigen of te vergroten.

Integendeel, als ouders hun kinderen complimenten geven, doen ze dat in de eerste plaats om hun liefde en genegenheid te tonen.

Moeten ouders hun kinderen complimenten geven

Het is dus goed voor ouders om hun kinderen positieve opmerkingen te geven als ze iets bereiken. Of om hun kwaliteiten en verdiensten met betrekking tot een activiteit of taak te benadrukken. Dit alles helpt kinderen namelijk hun persoonlijkheid en zelfrespect op te bouwen en zich gewaardeerd en geliefd te voelen. Hoewel de bedoelingen van ouders goed zijn als ze hun kinderen complimenteren, moet alles in het leven in de juiste mate zijn.

Regel van het leven: neem vleierij of beledigingen niet serieus.

Is het positief om onze kinderen complimenten te geven?

Ja, het is positief om onze kleintjes een compliment te geven. Maar zoals we al zeiden, moeten ouders de juiste balans vinden. Dat wil zeggen, het is goed om kinderen van tijd tot tijd een compliment te geven. Maar het is niet goed om het te overdrijven om de volgende redenen:

  • Het is één ding om kinderen te vleien zodat ze zich capabel, competent en zelfverzekerd voelen. Maar het is iets heel anders om ze het gevoel te geven dat ze ‘almachtig’ en beter zijn dan anderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en kinderen te leren onderscheid te maken tussen zelfvertrouwen en arrogantie.
  • Kinderen moeten leren dingen goed te doen, zich correct te gedragen en een goede houding te hebben. Maar ze mogen geen constante lof verwachten in ruil daarvoor. In plaats daarvan zouden ze deze dingen moeten doen omdat dit hun verantwoordelijkheden en verplichtingen zijn. Overmatige vleierij kan bij kinderen leiden tot afhankelijkheid en een gebrek aan autonomie.
  • In tegenstelling tot wat wordt gedacht over het sterker maken van kinderen, kan overmatige lof (Engelse link) van ouders ze zwakker maken. Kinderen moeten leren om dingen zelf te doen, met hun eigen inspanning en leren van hun fouten.
  • Door kinderen niet zo te vleien, kunnen ze hun frustraties beter beheersen. Het is beter om kinderen te leren vechten voor hun doelen en deze te bereiken door interne motivatie en niet door lof en lof van hun ouders.
  • Lof betekent niet liegen. Daarom moeten ouders hun kinderen accepteren zoals ze zijn, en voorzichtig zijn met het benadrukken van deugden of kwaliteiten die hun kinderen niet bezitten.
Een moeder en dochter liggend op de bank, glimlachend uit het raam.

Het is beter om kinderen aan te moedigen en te motiveren dan om kinderen uitbundig te prijzen

In plaats van kinderen een compliment te geven als ze eenmaal iets hebben bereikt, is het beter voor hun ouders om hun kinderen aan te moedigen en te motiveren, zodat ze genieten van de weg om hun doelen te bereiken. En op deze manier zullen ouders hun kinderen leren om te streven, constanter te zijn en te volharden.

Daarom is het prima om onze kinderen wat lof te geven als ze iets bereiken, zoals “Je bent een kampioen”. “Jij bent de beste”. “Je ziet er zo knap uit!” “Wat een geweldige baan!” Het is echter positiever om onze kinderen aan te moedigen en uit te dagen om hun projecten en dromen te verwezenlijken. En om ze te leren dat hun eigen verbetering belangrijker is dan de beste vleierij die er kan zijn.

En tot slot is het veel positiever voor ouders om hun kinderen de redenen en voordelen van goed gedrag en een goede houding te laten begrijpen, in plaats van ze simpelweg te prijzen voor deze dingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McCormack, P. (.n.d.). Formación de Padres de Familia. Cultivando el carácter de los niños. Alentar vs. halagar o elogiar. Recuperado de http://parentteachersupport.org/documents/0S6-Alentar-Halagar-Elogiar.pdf
  • Elias, M. J. (2014)Educar con inteligencia emocional: Cómo conseguir que nuestros hijos hijos sean sociables, felices y responsables. DEBOLS! LLO. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Mi7QAwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT3&dq=educar+a+los+hijos&ots=vcpYDzNS3h&sig=4xVGjujL7OoSnf5x05D8t9kVh-Q#v=onepage&q=educar%20a%20los%20hijos&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.