Mijn kind is bang om anderen teleur te stellen: waarom en hoe je ze kunt helpen
Het is mogelijk dat op een bepaald moment in het leven van je kind de angst opduikt om anderen teleur te stellen of niet te voldoen aan de verwachtingen van je ouders of van anderen. Het grootste probleem is dat dit uiteindelijk invloed op hen kan hebben en we moeten leren om hen te helpen de last en het schuldgevoel los te laten.
Angst is een veel voorkomend gevoel in het hele leven en we moeten het niet als iets negatiefs zien, want dat is het niet. Integendeel, het helpt ons om op voorhand gewaarschuwd te zijn en weerhoudt ons ervan bepaalde risico’s te nemen die ons leven of onze lichamelijke integriteit in gevaar kunnen brengen. Daarom kunnen we zeggen dat het een adaptieve en noodzakelijke emotie is.
Het probleem ontstaat wanneer angst ons blokkeert, wanneer deze irrationeel wordt en wanneer angst ons leven aanzienlijk hindert.
In dit artikel gaan we het hebben over een specifieke soort angst, namelijk de angst om anderen teleur te stellen. Waarom komt dit voor en hoe kunnen we onze kinderen helpen deze angst te overwinnen? Lees verder om erachter te komen.
Kinderangsten, waarom verschijnen ze?
Tijdens de kindertijd is het normaal dat verschillende angsten opkomen, vooral als je voor onbekende en onzekere situaties staat. Angsten ontwikkelen zich afhankelijk van de leeftijd of het ontwikkelingsstadium van het kind en dit is volkomen normaal.
Als onze kinderen baby’s zijn, hebben hun angsten te maken met het weg zijn van hun moeder, vader of verzorger en het geconfronteerd worden met onbekende mensen. Dan, tussen de leeftijd van 4 en 6, evolueren de angsten naar fantastische of onrealistische zaken, zoals monsters en geesten. Maar vanaf 7 jaar begint de angst om hun ouders of mensen die van hen houden teleur te stellen.
Wat kunnen de oorzaken zijn van de angst om anderen teleur te stellen?
Als de angst om anderen teleur te stellen bij kinderen of adolescenten opduikt, kunnen de oorzaken heel divers zijn. Onder hen kunnen we de volgende naar voren halen:
- Angst om fouten te maken en zich beoordeeld te voelen.
- Fouten of mislukkingen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn of waarvoor ze zelfs gestraft zijn.
- Een laag gevoel van eigenwaarde.
- Ouders met een autoritaire of overbeschermende opvoedstijl.
- Onzekerheden.
- Overmatig perfectionisme. Kinderen die denken dat als ze niet alles perfect doen, ze de mensen van wie ze houden of om wie ze geven zullen teleurstellen.
- Schaamte.
- Irrationele overtuigingen over de liefde of goedkeuring van anderen (ze geloven dat die afhangt van hoe goed of slecht ze iets doen). “Als ik ze teleurstel, zullen ze niet meer van me houden”.
Hoe kunnen we ze helpen met deze angst om te gaan?
Alle ouders maken zich zorgen en voelen zich ongemakkelijk als we zien hoe onze kinderen door bepaalde situaties worden benadeeld en we proberen manieren te vinden om ze te helpen zodat ze er niet onder lijden.
Hier zijn enkele sleutels om je kind te helpen de angst om anderen teleur te stellen te overwinnen. Let op!
- Ga na wat de oorzaak is van de angst van het kind.
- Praat met ze en leg uit dat het in bepaalde situaties normaal is om angst te voelen.
- Laat ze merken dat je er voor ze bent, dat je er altijd voor ze zult zijn, en dat je ze zult steunen, wat er ook gebeurt.
- Maak nooit grapjes over hun angsten.
- Valideer hun emoties en wat ze voelen. Probeer hun angst niet te minimaliseren; zeg niet “je hoeft niet bang te zijn” of ” je hebt geen reden om je zo te voelen”.
- Leer ze dat falen en fouten deel uitmaken van de menselijke toestand. We hebben allemaal fouten gemaakt en we zullen ze opnieuw maken. Bovendien helpen fouten ons te leren en als mens te groeien.
- Evalueer je ouderschap stijl (Engelse link) en denk na of je je kind op de een of andere manier onder druk zet of het gevoel geeft dat ze in alles moeten uitblinken om jou niet teleur te stellen.
- Bied ze middelen en opties zodat ze die angst om je in de steek te laten kunnen beheersen.
- Leg uit dat zelfs als ze niet alles perfect doen, niemand zal ophouden van ze te houden en ze zich niet in de steek gelaten zullen voelen.
- Zend je eigen angsten niet door. Bedenk dat jij de spiegel bent waarin je kinderen weerspiegeld worden.
Laat ze groeien en ervaren
Veel kinderen voelen deze angst omdat ze door een overbeschermende of autoritaire opvoedingsstijl zijn opgevoed, wat geen goede zaak is. Uiteindelijk levert het problemen op in het gevoel van eigenwaarde en in de ontwikkeling van het kind.
Hoewel het moeilijk is onze kinderen wat vrijheid te geven, is het toch belangrijk hen te helpen autonomie te verwerven, altijd met duidelijke grenzen. Ze moeten zelfstandig vaardigheden verwerven en de zekerheid hebben dat er niets zal gebeuren als ze ergens in falen. Werken aan hun gevoel van eigenwaarde (Spaanse link) is essentieel om deze angst om anderen teleur te stellen te bestrijden. We moeten duidelijk maken dat onze liefde niet afhangt van de resultaten die in bepaalde situaties behaald worden.
Over hoe je een kind met angst om anderen teleur te stellen kunt helpen
De angst om anderen teleur te stellen begint op te treden rond de leeftijd van 7 jaar, als kinderen zich al bewust zijn van hun fouten en de gevolgen ervan. Het is belangrijk dat we ze van jongs af aan laten weten dat ze waardevolle mensen zijn. Dat ze veel capaciteiten hebben en dat hun fouten hen zullen helpen om te leren en te groeien.
Laat je kind zien dat je altijd van hen zult houden om de prachtige persoon die ze zijn en niet om wat ze bereiken. En verder, dat hun inspanningen hen tot grootse dingen zullen leiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Méndez, F. X., Inglés, C. J., Hidalgo, M. D., García-Fernández, J. M., & Quiles, M. J. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: un estudio descriptivo. Revista Electrónica de Motivación y Emoción, 6(13), 150-163. En internet: http://reme.uji.es/articulos/amxndf4650710102/texto.html
- García, R. M. V., Ferrero B. S., & Raso, P. C. (2010). Miedos en la infancia y la adolescencia (Vol. 36179). Editorial UNED.
- Martínez, S. B. (2014). Los miedos en la pre-adolescencia y adolescencia y su relación con la autoestima: Un análisis por edad y sexo. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 1(1), 27-36. En internet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4696593