Kinderen leren om geheugensteuntjes te gebruiken

Het is belangrijk om kinderen te leren geheugensteuntjes te gebruiken. Dit zijn strategieën om aan het geheugen te werken. Lees meer in het artikel van vandaag.
Kinderen leren om geheugensteuntjes te gebruiken
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 10 juni, 2023

Geheugensteuntjes zijn fundamenteel voor het leven. Daarom is het belangrijk dat kinderen ze van jongs af aan kunnen leren, want ze zullen grote voordelen opleveren voor hun leer- en academische leven. Bijvoorbeeld, het gebruik van geheugensteuntjes zal hen helpen om sneller te leren denken en, wanneer ze concepten moeten onthouden, zal het niet ingewikkeld voor hen zijn. Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat zijn geheugensteuntjes of ezelsbruggetjes?

Als we het hebben over ezelsbruggetjes, bedoelen we methoden om allerlei informatie die op een bepaald moment nodig is te onthouden. Deze strategieën kunnen door iedereen en op elke leeftijd gebruikt worden, zolang je er voldoende geheugencapaciteit voor hebt.

Je kunt bijvoorbeeld namen, begrippen, data of telefoonnummers onthouden. Dit zijn trucs om het onthouden gemakkelijker te maken. Daarom is het een prachtig hulpmiddel dat niet alleen een beter geheugen mogelijk maakt, maar ook de geest traint om wendbaarderte zijn .

Sleutels om kinderen te leren geheugensteuntjes correct te gebruiken

Zoals je ziet, zijn het hulpmiddelen waarmee kinderen niet alleen hun prestaties kunnen verbeteren, maar ook om hun geest te laten werken. Als ze ze regelmatig gebruiken, dan zullen ze ook merken dat hun geheugen verbetert. Dit zal hen een beter goed zelfbeeld geven ten aanzien van zichzelf en hun leervermogen.

Hieronder gaan we enkele van de hulpmiddelen binnen geheugensteuntjes uitleggen, zodat je ze aan je kinderen kunt gaan uitleggen. Zo zullen ze ze kunnen gebruiken wanneer dat nodig is.

Geheugensteuntjes maken met letters
Om acroniemen te gebruiken, combineer je gewoon de initialen van elk woord en maak je een nieuw woord dat goed klinkt in de dominante taal. Dit maakt het gemakkelijker te onthouden.

Gebruik acroniemen als geheugensteuntjes

Acroniemen zijn een veelgebruikt hulpmiddel. Ze worden gebruikt om een bepaalde zin of concept te onthouden. Om je te helpen deze hulpbron beter te begrijpen, laten we je een voorbeeld zien: Om de World Health Organization te onthouden, kun je deze terugbrengen tot het acroniem, WHO.

Op deze manier is het gemakkelijker om niet alleen de volledige naam te onthouden, maar ook de betekenis van elke letter om de woorden te ontcijferen. Hoewel dit ook gebruikt kan worden voor andere concepten en het genereren van woorden die niet bestaan, klinken ze goed en bevorderen ze een beter geheugen.

Maak een acrostichon

Hoewel ze enigszins lijken op acroniemen, zijn ze verschillend, dus het is een goed idee om beide methoden te kennen. Mentale behendigheid werkt in dit geval heel goed. Verzin gewoon een pakkende zin en gebruik de initialen van een bekend woord. De initialen worden verticaal gelezen en vormen het beginpunt van elk woord of zin.

Om het je beter te laten begrijpen, leggen we een eenvoudig voorbeeld uit dat ons helpt de taxidermische hiërarchie te onthouden:

  • Koningen (Koninkrijk)
  • Spelen (Stam of phylum)
  • Knikkeren (Klasse)
  • Op (Orde)
  • Fel (Familie)
  • Groene (Geslacht)
  • Strandlakens (Soorten)

Inhoud associëren met mentale beelden

In dit geval werken we aan mentale behendigheid door middel van visueel geheugen, want dat is heel krachtig. Je hoeft je alleen maar een beeld voor te stellen en in je geest te creëren dat verband houdt met de concepten die je wilt leren of onthouden. Indien nodig kun je plaatjes tekenen om de verinnerlijking te versterken.

Een kind is aan het kleuren
Het tekenen van plaatjes die samenhangen met woorden of concepten is een goede strategie om ideeën vast te leggen of te onthouden door middel van visueel geheugen.

Verhalen als geheugensteuntjes

Kettingverhalen is een goede techniek die ons helpt belangrijke concepten of woorden te onthouden. Hiervoor kun je mentale beelden maken voor elk concept of trefwoord. Vervolgens moet je het ene of het andere concept zo aan elkaar koppelen dat het lijkt op een geketend verhaal met mentale beelden. Het is belangrijk dat de concepten die onthouden moeten worden om ze dienovereenkomstig te onthouden.

Maak liedjes

Het maken van liedjes kan ook een goede strategie zijn voor het onthouden van concepten van welke aard dan ook. Bovendien is het heel plezierig voor kinderen, en ook effectief. Ze hoeven alleen maar hun creativiteit te gebruiken en teksten te maken met hun respectievelijke melodie om de belangrijkste concepten die ze moeten onthouden te onthouden.

Door middel van muziek kunnen ze beter onthouden. Je kunt bijvoorbeeld een liedje maken voor kinderen om de dagen van de week, de maanden van het jaar, of de tafels van vermenigvuldiging te leren.

Leer goed en met geduld met geheugensteuntjes

Om kinderen plezier te laten beleven aan het gebruik van geheugensteuntjes, is het natuurlijk essentieel om ze goed te onderwijzen. En vooral ook om geduld te hebben dat ze ze leren. Dit vereist oefening en doorzettingsvermogen. Zo zullen ze in de toekomst deze strategieën met gemak kunnen gebruiken wanneer dat nodig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hoffman, M. (2017) MATEMÁTICAS Fórmulas, reglas y reglas mnemotécnicas. Editorial: Alfaomega

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.