Is het raadzaam fluoride aan kinderen te geven?
Voor gezonde en glanzende tanden vraag je je misschien af of het raadzaam is om fluoride aan kinderen te geven. Het gebruik van dit element in de mond is heel gewoon, maar je maakt je misschien zorgen omdat je niet weet hoe je het moet gebruiken, of het veilig is bij kinderen, of dat het echt nodig is.
In dit artikel zullen we die twijfels ophelderen die kunnen ontstaan over het gebruik van fluoride in de mond van kinderen. Inzicht in het belang van dit mineraal bij het voorkomen van gaatjes en weten hoe je het moet doseren zal het welzijn van de mond van je kind ten goede komen. Wij vertellen je in detail wat je moet weten.
Wat is fluoride?
Fluoride is een natuurlijk chemisch element dat voorkomt in water, lucht en bodem. Het komt ook in kleine hoeveelheden voor in sommige voedingsmiddelen, zoals kool, spinazie, druiven, vette vis, kip, tarwe, rijst en zwarte thee.
In de tandheelkunde wordt dit mineraal gecombineerd met andere chemische stoffen en gebruikt in de vorm van gels, pasta’s of spoelingen. Zo worden de voordelen ervan in de mond benut, want het is zeer effectief bij de preventie van cariës. Studies verwijzen naar (Spaanse link) verschillende werkingsmechanismen:
- Het verbindt zich met glazuurmineralen, waardoor deze sterker worden en beter bestand zijn tegen door bacteriën geproduceerde zuren.
- Het bevordert de remineralisatie van het tandweefsel.
- Het belemmert het metabolisme en de proliferatie van bacteriën, waardoor de productie van zuren afneemt.
Fluoride en de tanden van kinderen
Gaatjes in het gebit zijn een van de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Ze vertegenwoordigen de vernietiging van het harde weefsel van de tand als gevolg van zuren die door bacteriën in de mond worden geproduceerd bij het metaboliseren van koolhydraten in de voeding. Tanden kunnen op twee manieren profiteren van de werking van fluoride:
- Vóór het doorkomen: fluoride bereikt de tandstukken systemisch, dat wil zeggen door de inname van bepaalde producten die het micronutriënt bevatten.
- Na het doorkomen: het mineraal komt topisch aan en wordt rechtstreeks in de mondholte aangebracht.
Systemische fluoride bij kinderen
Systemische fluoridewerking vindt plaats via de inname van voedsel of water. Het mineraal wordt verteerd, komt in het bloed terecht en wordt verdeeld over de verschillende weefsels van het lichaam. Het wordt vooral afgezet in botten en tanden.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) is de optimale veilige concentratie fluoride in drinkwater 0,7 tot 1,2 milligram per liter. Hogere concentraties zijn giftig en kunnen fluorose veroorzaken. Bij lagere concentraties kan de kindertandarts daarentegen het gebruik van supplementen in druppels of tabletten aangeven bij patiënten met een hoog risico op gaatjes.
Wanneer is het raadzaam fluoride aan kinderen te geven?
Suppletie is alleen nodig voor kinderen die niet voldoende fluoride uit andere bronnen krijgen en bij wie een hoog risico op gaatjes is vastgesteld. Dit zijn enkele situaties die voor een tandarts aanleiding kunnen zijn om het gebruik van fluoridedruppels of -tabletten bij kinderen aan te bevelen:
- Actieve gaatjes op jonge leeftijd.
- Afwijkingen in het harde weefsel van de tanden en kiezen.
- Belemmeringen voor een goede mondhygiëne.
- Kinderen die een bijzonder risico lopen als ze cariës ontwikkelen: bijvoorbeeld door hartaandoeningen, hemofilie of immuniteitsproblemen.
In de wetenschappelijke literatuur (Engelse link) worden als eerste optie verbeteringen in de kwaliteit van het tandenpoetsen of het gebruik van een hogere concentratie fluoridetandpasta overwogen. Dus, tenzij je kindertandarts anders aangeeft, is het niet goed om fluoride aan kinderen te geven in de vorm van supplementen.
Plaatselijke fluoride bij kinderen
Als we het hebben over plaatselijke of topische fluoride, bedoelen we het direct aanbrengen van producten die het mineraal bevatten op de tanden. Hieronder vallen tandpasta’s, mondspoelingen en door tandartsen gebruikte vernissen en gels. Laten we eens kijken wanneer het raadzaam is om dit type fluoride aan je kind te geven.
Fluoride tandpasta’s
Fluoride tandpasta is de tandpasta die thuis veel gebruikt wordt. Kindertandpasta’s hebben optimale en veilige concentraties fluoride voor gebruik tijdens de kindertijd. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) geeft aan dat je ze het beste kunt gebruiken vanaf het moment dat de eerste tand van een kind doorkomt. De hoeveelheid te gebruiken product varieert naargelang de leeftijd van het kind:
- Kinderen van 0 tot 3 jaar: gebruik een bolletje tandpasta dat niet groter is dan de grootte van een rijstkorrel.
- Kinderen van 3 tot 6 jaar: de hoeveelheid tandpasta moet gelijk zijn aan de grootte van een erwt.
- Vanaf 6 jaar: tandpasta’s met een hogere concentratie fluoride worden gebruikt en er wordt een portie ter grootte van een erwt aangebracht.
Het tandenpoetsen moet door een volwassene worden gedaan totdat het kind ongeveer 6 tot 8 jaar oud is. Vanaf dat moment moet het poetsen onder toezicht en onder begeleiding gebeuren tot de adolescentie. Het is belangrijk dat kinderen leren de tandpasta na het poetsen uit te spugen en niet in te slikken. Evenzo mogen zuigelingen niet op tandpasta uit de tube zuigen of eten.
Fluoride mondspoeling
Fluoride mondspoelingen kun je gebruiken als aanvulling op het tandenpoetsen. Studies geven aan (Engelse link) dat het doel van mondspoelingen is om frequente en relatief lage concentraties van het mineraal te geven aan de meest gevoelige plaatsen in de mond. Er zijn speciale presentaties voor kinderen met aantrekkelijke kleuren en ontwerpen en aangename smaken. Er zijn echter verschillende dingen waar je rekening mee moet houden:
- De leeftijd en het vermogen van je kleintje om te spugen. Mondspoelingen worden niet aanbevolen voor kinderen onder de 6 jaar vanwege het risico van inslikken.
- Risico op gaatjes. Als je kind geen geschiedenis van cariës heeft, gezond eet, geen beugel draagt en een goede mondhygiëne heeft, kun je afzien van dit supplement.
Professionele fluoride
Fluoride gels en vernissen zijn producten die de tandarts gebruikt om gaatjes te voorkomen, gaatjes terug te draaien of te voorkomen dat gaatjes erger worden. Volgens een overzicht (Engelse link) van professioneel aangebrachte fluoriden zijn zowel gels als vernissen effectief. Voor kinderen onder de 6 jaar wordt alleen 2,26% fluoridevernis aanbevolen. Dit is een eenvoudige, pijnloze en comfortabele procedure voor het kind.
De risico’s van fluoride bij kinderen
Het regelmatige en gecontroleerde gebruik van fluoride vormt geen gezondheidsrisico voor kinderen. Tandfluorose is een gevolg dat kan ontstaan door een overdreven blootstelling aan het mineraal tijdens de vorming van tanden en kiezen. De aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van witte, gele of bruine vlekken op de tandoppervlakken. Het heeft echter geen invloed op de tandfunctie of veroorzaakt geen pijn, maar verandert eerder de esthetiek van de tanden.
Kan ik fluoride aan mijn kind geven?
Hoewel het belangrijk is om fluoride aan kinderen te geven, moet je geen andere bronnen zoeken dan fluoridetandpasta en drinkwater. Het is altijd gunstig om de mondgezondheid van je kind in handen te geven van een professional die oog heeft voor hun specifieke behoeften.
De voordelen van fluoride in de mond wegen op tegen de risico’s. Als je dit element verantwoord gebruikt, zal de mond van je kind profiteren van de eigenschappen ervan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aurlene, N., Manipal, S., Prabu, D., & Sindhu, R. (2019). Topical fluoride as a panacea for dental caries: A Review. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 11(9), 3320-3325. https://www.researchgate.net/profile/Nesa-Aurlene/publication/336133239_Topical_fluoride_as_a_panacea_for_dental_caries_A_Review/links/5d9184b892851c33e9489651/Topical-fluoride-as-a-panacea-for-dental-caries-A-Review.pdf
- Asociación Española de Pediatría. (2019). Flúor y prevención de la caries: cómo aplicarlo y a quién. Consultado el 26 de abril de 2023. https://enfamilia.aeped.es/prevencion/fluor-previene-caries-como-aplicarlo-quien
- Do, L. G., & Australian Research Centre for Population Oral Health. (2020). Guidelines for use of fluorides in Australia: update 2019. Australian Dental Journal, 65(1), 30-38. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/adj.12742
- Munteanu, A., Holban, A. M., Păuna, M. R., Imre, M., Farcașiu, A. T., & Farcașiu, C. (2022). Review of professionally applied fluorides for preventing dental caries in children and adolescents. Applied Sciences, 12(3), 1054. https://www.mdpi.com/2076-3417/12/3/1054
- Organización Mundial de la Salud (OMS). (2002). Criterios de Salud ambiental 227 – Fluoruros. Consultado el 26 de abril de 2023. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42415/WHO_EHC_227.pdf;jsessionid=ACDEB59C2996D67527F4F610FF2D3CCB?sequence=1
- Thalia, C. O. (2021). Bioquímica de la caries dental. In cibamanz2021. https://cibamanz2021.sld.cu/index.php/cibamanz/cibamanz2021/paper/view/360/0
- Toumba, K. J., Twetman, S., Splieth, C., Parnell, C., Van Loveren, C., & Lygidakis, N. Α. (2019). Guidelines on the use of fluoride for caries prevention in children: an updated EAPD policy document. European Archives of Paediatric Dentistry, 20, 507-516. https://link.springer.com/article/10.1007/s40368-019-00464-2