Hoeveel tijd moeten je kinderen besteden aan studeren?

Veel ouders vragen zich af hoeveel tijd hun kinderen moeten besteden aan hun studie. Lees verder om te leren hoe je ze het beste kunt begeleiden.
Hoeveel tijd moeten je kinderen besteden aan studeren?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 04 oktober, 2023

Het is normaal dat ouders bepaalde twijfels hebben over de tijd die hun kinderen aan studeren moeten besteden, want te veel tijd is niet goed, en te weinig tijd ook niet. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen vrije tijd, studie en de mogelijkheden van de leerling. Daarom gaan we in dit artikel de volgende vraag beantwoorden: Hoeveel tijd moeten je kinderen aan studeren besteden?

Kinderen moeten zich studiegewoonten eigen maken en de nodige hulpmiddelen hebben om dat met succes te kunnen doen. Natuurlijk mag het ze niet ontbreken aan de nodige inspanning om hun dagelijkse doelen te bereiken. Maar, ze moeten ook rekening houden met de uren die ze eraan moeten besteden.

Aspecten die het studeren belemmeren

Een meisje kan zich niet concentreren op haar huiswerk
Gebrek aan motivatie is een van de oorzaken die de tijd die kinderen aan studeren besteden belemmeren. Het is belangrijk dat het kind het verlangen voelt om te leren zonder dat dit een verplichting is of een inspanning die te veel voor hem is.

Er zijn enkele aspecten die het studeren belemmeren en het is belangrijk om daar rekening mee te houden om zich bewust te zijn van het belang ervan en de studietechnieken te verbeteren. Laten we enkele van deze aspecten bekijken:

 • Emotionele toestand: als een student emotioneel niet in orde is, zal hij niet kunnen studeren omdat zijn concentratie niet van goede kwaliteit kan zijn. In dit geval zullen ze mentale storingen hebben, wat de concentratie belemmert.
 • Gebrek aan motivatie: als een leerling geen goede intrinsieke motivatie heeft om dingen met inspanning en vasthoudendheid te doen, zal het ingewikkeld worden.
 • Zeer moeilijke taken: de taken of studie die leerlingen moeten uitvoeren moeten in overeenstemming zijn met hun capaciteit en leeftijd. Als ze te veel eisen krijgen, kunnen ze heel snel gefrustreerd raken. Ook, als het te gemakkelijk is, zullen ze denken dat ze alles weten en niet de behoefte voelen om te leren. De concepten moeten in evenwicht zijn met hun vermogen.

Tips voor thuisstudie

Om thuisstudietijd een goede optie voor je kinderen te laten zijn en ook lonend, zijn er een aantal tips om in gedachten te houden. Let op, zodat je kinderen de studietijd veel beter benutten:

 • Zorg voor een rustige plek zonder afleiding. De studieruimte moet goede verlichting hebben, het juiste meubilair, en een geschikte temperatuur die niet te warm of te koud is.
 • Studiegewoonten moeten beginnen op de leeftijd van 6. Zo zullen ze, als ze opgroeien en de middelbare school bereiken, minder leerproblemen hebben.
 • Om ze in de gewoonte te krijgen, moeten ze van jongs af aan begeleid worden. Het gaat er niet om dingen voor ze te doen, maar ze te begeleiden bij het vinden van de juiste antwoorden.
 • Heb een realistisch studieplan. Het is heel belangrijk om rekening te houden met het vermogen van de leerling en de beschikbare tijd en tegelijkertijd flexibel te zijn.
Hoeveel tijd moet een kind aan studeren besteden
Het hebben van een geschikte studieplek waar geen afleiding is, is essentieel voor het kind om zijn dagelijkse doelen te kunnen halen.

Tabel met studie-uren naar leeftijd

Om te weten hoeveel uur een kind of adolescent moet studeren, moet je rekening houden met zijn leeftijd. Alleen zo kun je weten wat hun werkelijke concentratieniveau is. Hoewel er natuurlijk ook rekening moet worden gehouden met de eigenaardigheid van elke leerling.

Er zijn kinderen die er langer over doen om aandacht vol te houden onder de knie te krijgen, dus de werkelijke tijd die ze besteden aan studeren zal afhangen van ieders tempo. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het concentratievermogen dat een kind volgens zijn leeftijd kan hebben. Daarom moet op het volgende worden gelet:

 • Kinderen van 6 jaar: aandacht van 15 tot 30 minuten
 • Kinderen van 7 jaar: aandacht van 15 tot 35 minuten
 • Kinderen van 8 jaar: aandacht van 15 tot 40 minuten
 • Kinderen van 9 jaar: aandacht van 20 tot 45 minuten
 • Kinderen van 10 jaar: aandacht van 20 tot 50 minuten
 • Vanaf 10 jaar: 1 uur aandacht en met pauzes kan deze tijd verlengd worden

Onthoud dat deze tabel een richtlijn is en dat het er niet om gaat rigide te zijn ten aanzien van de studietijd. Het is belangrijk om flexibel te zijn, zodat de leerling op deze manier zijn capaciteit voelt zonder zijn motivatie te verliezen. In veel gevallen zijn het de kinderen zelf die de tijden bepalen vanwege hun evolutionaire ritme, dus je moet hen respecteren.

De motivatie van het kind is de sleutel

Als je rekening houdt met al deze tips, kun je een studietijd vaststellen voor de kinderen. Maar vergeet niet dat je altijd hun eigen tempo moet respecteren en hen moet motiveren, zodat ze beseffen dat leren hen grote voordelen oplevert. Een kind dat gemotiveerd is om te leren zal er geen moeite mee hebben dit te doen en goede studiegewoonten aan te leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Varios autores (2016) Ayuda a tus hijos con las técnLLicas de estudio. Editorial: Independiente

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.