Hoe materialistische kinderen herkennen en opvoeden
Hoe wordt een kind materialistisch? In de huidige maatschappij denken veel mensen dat wie meer heeft gelukkiger is. Ze geloven ook dat het hebben van een betere auto of meer geld hen superieur maakt aan anderen. We zitten er echter helemaal naast en als gevolg daarvan kopiëren kinderen uiteindelijk het gedrag van hun referentiefiguren (zelfs de verkeerde) en krijgen ze dezelfde houding. Het gevolg is dat er steeds meer materialistische kinderen zijn.
Kinderen gaan denken dat hoe meer dingen ze hebben, hoe gelukkiger ze zullen zijn. En dit is deels onze schuld en deels de schuld van de industrie. Uit een onderzoek (Engelse link) van Suzanna J. Opree van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de meest materialistische kinderen minder gelukkig zijn, terwijl degenen die minder gelukkig zijn, materialistischer zijn.
Het gedrag van kinderen om koste wat het kost te willen bezitten, kan uiteindelijk een obsessie worden en leiden tot ongelukkig zijn. Waarom worden kinderen dan zo materialistisch? En wat kunnen ouders doen om te voorkomen dat hun kinderen zo worden? In het volgende artikel vertellen we je alles wat je moet weten over materialistische kinderen.
Waarom worden kinderen materialistisch?
Materialistische kinderen geloven dat hoe meer spullen ze bezitten, hoe gelukkiger ze zullen zijn. Daarom wordt dit hun belangrijkste doel: steeds meer bezitten om geluk te bereiken. Maar waarom wordt een kind zo materialistisch?
Door reclame
Reclame is een van de factoren die bijdragen aan materialistische kinderen. Kinderacteurs gebruiken speelgoed met felle kleuren en aanstekelijke muziek, terwijl hun gezichten geluk uitstralen. Als onze kleintjes dit zien, denken ze dat als zij die producten hebben, ze ook gelukkig zullen zijn.
We weten allemaal dat dit geluk van korte duur is, zodra ze ontdekken dat het er in de reclame veel leuker uitzag dan het in werkelijkheid is. Maar dan zien ze weer een andere reclame en weer willen ze het speelgoed dat ze daarin zien. Deze situatie herhaalt zich keer op keer.
Door zichzelf te vergelijken met andere kinderen
Een andere reden waarom kinderen materialistisch worden, is dat ze beginnen om te gaan met hun leeftijdsgenoten. Als gevolg daarvan beginnen ze zichzelf te vergelijken om te zien wie er meer heeft of wie het beste speelgoed heeft.
Op zoek naar sociale acceptatie
Een laag zelfbeeld, gebrek aan aandacht of zich kwetsbaar voelen, maakt kinderen vatbaarder voor materialisme. Kinderen met deze eigenschappen denken dat als ze meer spullen hebben, ze meer geaccepteerd zullen worden en het geluk zullen krijgen dat ze anders niet konden krijgen.
Aanbevelingen om te voorkomen dat kinderen materialistisch worden
We weten allemaal dat de omgeving waarin een kind leeft en opgroeit, bepalend is voor de manier waarop ze zich gedragen. In dit opzicht zijn volwassenen hun rolmodellen en voorbeelden om te volgen.
Aan de andere kant kunnen kinderen materialistisch worden, zelfs als hun ouders dat niet zijn, door de maatschappij. De consumentistische waarden van de maatschappij beïnvloeden hen van jongs af aan.
Hier zijn enkele aanbevelingen om deze situaties te vermijden:
- Ga als gezin zitten om tv te kijken: op deze manier kun je met je kinderen praten en ze uitleggen dat ze kritisch moeten zijn op wat ze zien. Niet alles wat op het scherm te zien is, is in werkelijkheid zo geweldig als het op tv lijkt.
- Sporten: dit is een activiteit die kinderen helpt om op een gezonde manier te socialiseren, samen te werken en te wedijveren.
- Leg ze het verschil uit tussen nodig hebben en willen: een paar gymschoenen nodig hebben omdat de gymschoenen die je hebt kapot zijn, is één ding, terwijl een stuk speelgoed willen dat nieuw op de markt is, iets anders is. Je hebt de sneakers nodig om te kunnen lopen, want je kunt niet op blote voeten gaan. Het speelgoed lost echter geen problemen op.
- Met het gezin quality time doorbrengen: je kunt samen met je kinderen uitjes plannen op basis van hun smaak en voorkeuren. Deze momenten brengen geluk voor je kinderen. In feite zijn deze momenten samen de beste cadeaus en ervaringen die je ze kunt geven.
- Gebruik geen omkoping om kinderen zich goed te laten gedragen: je kent vast wel zinnetjes als: “Als je stil bent en je goed gedraagt, trakteer ik je”. Hiermee laten we kinderen wennen aan goed gedrag om de beloning te krijgen. Bovendien draagt het bij aan de opvoeding van materialistische kinderen.
- Beperk het gebruik van televisie: de televisie helemaal verbieden is niet de bedoeling, want dan gaan ze er alleen maar meer naar verlangen. Het idee is om inhoud te kiezen die nuttige informatie en kennis biedt. Natuurlijk moeten we voorkomen dat ze altijd aan de tv gekluisterd zitten, zelfs als wat ze zien educatief is.
Materialistische kinderen opvoeden
In dit artikel hebben we gezien dat zowel de opvoeding als de maatschappij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van materialistische kinderen. Als we beloningen en straffen gebruiken, leiden we ertoe dat kinderen zich meer richten op het resultaat dan op het proces. Op deze manier zullen ze begrijpen dat ze door consumptie en materiële beloningen geluk zullen bereiken.
“We geven geld uit dat we niet hebben aan dingen die we niet nodig hebben, om indruk te maken op mensen die niet om ons geven.”
– Will Smith-
Het is belangrijk dat we kinderen waarden bijbrengen en het belang van ‘zijn’ in plaats van ‘bezitten’. Als deze waarden verloren gaan, voeden we kinderen op die niet in staat zijn om te waarderen wat echt belangrijk is in het leven en wat hen echt gelukkig kan maken. Het is de taak van ouders en opvoeders om hen de weg naar geluk te leren zonder zoveel behoefte aan materiële zaken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- https://pediatrics.aappublications.org/content/130/3/e486 Lower Life Satisfaction Related to Materialism in Children Frequently Exposed to Advertising. Pediatrics
- Buckingham, D. (2013). La infancia materialista. Crecer en la cultura consumista. Ediciones Morata.