Hoe lof en beloningen bij kinderen te gebruiken
Hoe oud kinderen ook zijn, bevestiging en aanmoediging zullen hen helpen zich goed te voelen over zichzelf. Zo bouwen ze aan hun zelfrespect en zelfvertrouwen. Soms kunnen beloningen ook nuttig zijn als je goed gedrag wilt aanmoedigen. Laten we het eens hebben over lof en beloningen voor kinderen, omdat ze, wanneer we dit gebruiken, een goede bron zijn om kinderen te disciplineren.
Lof
Lof is wanneer je je kind vertelt wat je leuk vindt aan zijn of haar gedrag. Het is een beloning voor hun ontwikkeling. Lof voedt namelijk het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van je kind.
Door complimenten te geven, laat je je kind dus zien hoe het positief over zichzelf kan denken en praten. Je helpt hem te leren herkennen wanneer ze het goed doen en zichzelf een schouderklopje te geven.
Waarom lof als beloning gebruiken?
Kinderen van verschillende leeftijden kunnen voor verschillende dingen worden geprezen. Je kunt een jonger kind prijzen voor het verlaten van de speelplaats wanneer daarom wordt gevraagd of voor het proberen om zijn eigen veters te strikken. Je kunt tieners prijzen omdat ze op de afgesproken tijd thuiskomen of aan hun huiswerk beginnen zonder eraan herinnerd te worden.
Beschrijvende lof
Beschrijvende lof is wanneer je je kind precies vertelt wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld: “Ik hou van de manier waarop je je kamer hebt ingericht.” Zo begrijpt je kind wat je bedoelt. Het is ook meer oprecht dan niet-specifieke lof, zoals: “Je bent een goede jongen.”
Pas op dat je niet te veel lof gebruikt. Lof kan zijn impact verliezen als het niet specifiek is of als je het gebruikt als je kind niets heeft gedaan. Dit kan je kleintje leren dat ze niets hoeven te doen om geprezen te worden. Of dat je woorden niet echt zijn.
Complimenten gebruiken om het gedrag van kinderen te veranderen
Kinderen hebben meer kans om gedrag te herhalen dat wordt geprezen. Dit betekent dat je complimenten kunt gebruiken om moeilijk gedrag te veranderen en te vervangen door gewenst gedrag.
De eerste stap is om te observeren wanneer je kind zich gedraagt zoals je wilt. Als je dit of een ander gedrag ziet dat je bevalt, trek dan meteen zijn of haar aandacht. Vertel je kind dan precies wat je leuk vond. In het begin kun je elke keer dat je het gedrag ziet loven.
Wanneer je kind het gedrag vaker begint te doen, kun je het minder prijzen. Als je complimenten gebruikt om het gedrag te veranderen, kun je de inspanning en prestatie prijzen door bijvoorbeeld te zeggen: “Dat is geweldig hoe je woorden hebt gebruikt om dat speeltje te vragen.”
Complimenten gebruiken lijkt misschien veel moeite, en op sommige dagen kan het moeilijk zijn om redenen te vinden om je kind te prijzen. Maar als je je kleintje regelmatig prijst, zal het al snel natuurlijk en normaal aanvoelen. Bovendien is het de beste beloning die je ze kunt geven om hun gedrag te verbeteren en hun zelfrespect te vergroten.
Lof en beloningen voor kinderen
Een beloning is het gevolg van goed gedrag. Het is een manier om “goed gedaan” te zeggen nadat je kind iets goeds heeft gedaan of zich goed heeft gedragen. Het kan een traktatie, een verrassing of een extra voorrecht zijn. Als beloning voor het netjes houden van de kamer kun je je kind bijvoorbeeld laten kiezen wat het eten straks gaat eten.
Beloningen kunnen ervoor zorgen dat je lof en aanmoediging beter werken. Het meeste gedrag wordt beïnvloed door de consequenties die erop volgen, dus als je het gedrag van je kind prijst en vervolgens beloont, is de kans groter dat het opnieuw gebeurt.
Beloningen kunnen in het begin goed werken. Maar het is het beste om ze niet te veel te gebruiken. Als je ze veel moet gebruiken, kan het nuttig zijn om de situatie te heroverwegen. Is er een andere strategie die je kunt proberen om het gewenste gedrag aan te moedigen? Of is de taak of het gedrag op dit moment te moeilijk voor je kind?
Houd er rekening mee dat omkoping en beloningen niet hetzelfde zijn. Bij omkoping wordt er smeergeld gegeven vóór het gewenste gedrag en daarna wordt een beloning gegeven. Beloningen versterken goed gedrag, maar steekpenningen niet.
Soms is het makkelijker om kritiek te geven dan om te prijzen. Slecht gedrag is vaak duidelijker dan goed gedrag. Je merkt bijvoorbeeld eerder wanneer je kind schreeuwt dan wanneer het rustig een boek leest. Probeer ook op goed gedrag te letten!
Tips voor het gebruiken van lof en beloningen bij kinderen
Help het zelfvertrouwen van je kind op te bouwen en moedig goed gedrag aan met deze tips:
- Als je je goed voelt over je kind, zeg dat dan. Kijk of je elke dag een paar bemoedigende woorden voor je kind hebt. Kleine dingen die je zegt kunnen in de loop van de tijd een groot effect hebben op je kind.
- Probeer meer te prijzen dan te bekritiseren. Probeer als richtlijn je kind zes keer te prijzen voor elk negatief woord dat je zegt.
- Zoek naar kleine veranderingen en successen. In plaats van te wachten tot je kind iets perfect heeft gedaan om een compliment te geven, kun je proberen elke inspanning of verbetering te prijzen.
- Accepteer dat iedereen anders is. Prijs je kind voor zijn unieke sterke punten en moedig hem aan om zich te ontwikkelen en enthousiast te zijn over zijn specifieke interesses (Engelse link). Dit zal je kind helpen een gevoel van trots en vertrouwen te ontwikkelen.
- Verras je kind met een beloning voor goed gedrag. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Bedankt voor het ophalen van het speelgoed; laten we naar het park gaan om het te vieren.”
- Prijs inspanning en prestatie. Erken en prijs hoeveel je kind verbetert. Zeg bijvoorbeeld: “Bedankt dat je eraan denkt je kamer op te ruimen.”
We hopen dat je deze tips over complimenten en beloningen voor kinderen in de praktijk zult brengen met je kleintjes om goed gedrag aan te moedigen en zelfrespect op te bouwen. Waar wacht je nog op om te beginnen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- J. Siegel, D,. Payne Bryson, T,. (2018) Disciplina sin lágrimas: Una guía imprescindible para orientar y alimentar el desarrollo mental de tu hijo. Editorial. DBooks