Hoe kies je kinderondergoed?

Comfort is erg belangrijk bij het kopen van kinderondergoed. We laten je een paar veelgemaakte fouten zien en vertellen je hoe je de beste keuze kunt maken.
Hoe kies je kinderondergoed?
Samanta Ruiz

Beoordeeld en goedgekeurd door de docent Samanta Ruiz.

Geschreven door Samanta Ruiz

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderondergoed kiezen is voor nieuwe ouders een bezigheid vol twijfels. Op het eerste gezicht lijkt het een vrij eenvoudige taak. Maar een meer gedetailleerde analyse brengt veel variabelen aan het licht. De maat, het materiaal van het kledingstuk, het ontwerp en de kleur zijn maar enkele van de vragen die opkomen.

Zeker is dat het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van kinderondergoed het comfort is. Dit moet het uitgangspunt zijn en de hele keuze moet hier om draaien.

In dit artikel laten we je zien met welke criteria je rekening moet houden, welke fouten je moet vermijden en nog wat meer tips over dit onderwerp. Let dus op!

Kinderondergoed: hoe maak je de perfecte keuze

In het algemeen kunnen we kinderondergoed in twee categorieën verdelen: die voor dagelijks gebruik en die welke bij het seizoen passen. Weersveranderingen blijven voor je kleintje immers niet onopgemerkt en je moet erop anticiperen om te zorgen dat het kledingstuk past bij de lichaamstemperatuur van het moment.

Drie criteria dienen als eerste referentie voor de aankoop:

  • Ademend vermogen: Het is heel belangrijk dat kledingstukken ademend zijn. Want dat voorkomt vochtophoping tijdens het spelen. Dit vermindert de kans op infecties en houdt je kleintje de hele dag koel.
  • Stevigheid: Kledingstukken moeten rekbaar genoeg zijn om vrij te kunnen bewegen, maar ze moeten ook stevig zijn. Dat wil zeggen, ze moeten op hun plaats blijven en de dagelijkse activiteiten van het kind niet verstoren door te bewegen.
  • Smaak: Om afwijzing van ondergoed tot een minimum te beperken, is het heel belangrijk dat je bij je aankoopkeuzes rekening houdt met de smaak van je kind wat betreft ontwerp, kleur en stijl. Zo verminder je namelijk de kans op verspilling en maak je de aanschaf van nieuwe kledingstukken iets om naar uit te kijken.
Hoe kies je kinderondergoed
Je kinderondergoed moet aan een aantal technische eisen voldoen en ook comfortabel zijn om te dragen.

Deze drie variabelen zijn je uitgangspunt bij het kiezen van kinderondergoed. We delen nu een gids met je die je kunt gebruiken om bij de aankoop geen naïeve fouten te maken.

De leeftijd van je kind

Voor baby’s kies je het best voor zachte stoffen die zo mogelijk biologisch zijn. Zoek modellen die goed om de luiers passen en die gemakkelijk te openen zijn om te verschonen.

Als het kind alleen naar de badkamer begint te gaan, is het ook essentieel dat het ondergoed gemakkelijk omhoog en omlaag te trekken is. Ook is het belangrijk dat het tegen wassen bestand is. Er kunnen namelijk veel ongelukjes gebeuren!

Voor oudere kinderen is het essentieel dat de kleding comfortabel zit. Dit is namelijk de tijd dat ze beginnen te rennen, springen of fietsen. Daarvoor is dus soepele, elastische en zachte kleding nodig.

Kwaliteitsmaterialen van kinderondergoed

De fabricagematerialen voor kinderondergoed zijn legio, maar we raden je aan polyester en synthetische vezels te vermijden. Ze hebben namelijk allemaal een laag absorptievermogen en kunnen allergische reacties, zelfs dermatitis, veroorzaken.

De meest geschikte stof is daarom katoen, dat zacht is, hypoallergeen, ademend, en goede elasticiteit en steun biedt.

Ondergoed van organische materialen (Spaanse link), zoals onder andere bamboestof, zijde, lyocell en linnen is ook aan te bevelen. Kledingstukken van bamboe hebben de laatste jaren aan bekendheid gewonnen. Hun populariteit is voor een deel, en zoals deskundigen aangeven (Engelse link), te danken aan het feit dat ze warm zijn in de winter en koel in de zomer.

Passende maat van kinderondergoed

De maat van het kledingstuk moet passend zijn voor je kind. Want als het groter is, belemmert het de pasvorm, en als het een maat kleiner is, zit het oncomfortabel en laat het plekken of letsels achter op de huid.

Het is belangrijk je aan deze eenvoudige regel te houden: de maat is voor ondergoed dezelfde als voor bovenkleding. Zo zullen broeken en onderbroeken dezelfde maat hebben, en T-shirts en sweatshirts ook.

Veel merken kinderondergoed bieden grafieken van hun maten met betrekking tot de leeftijd, het gewicht, de lengte en de taille van je kleintje. Wees niet te verlegen om ernaar te vragen.

De tijd van het jaar

Een van de functies van kinderondergoed is het helpen regelen van de lichaamstemperatuur. Daarvoor moet het vocht absorberen als het kind transpireert en warmte binnenhouden als het buiten koud is.

Daarom is het in de zomer essentieel lichte stoffen en T-shirts of tanktops met korte mouwen te gebruiken. Wat onderbroeken betreft zijn katoenen onderbroeken het koelst en het meest geschikt voor het zomerseizoen, terwijl boxershorts beter zijn tegen de kou.

Ontwerpen om vrij in te bewegen

Voor baby’s gaan ontwerpen van ondergoed hand in hand met functionaliteit en comfort bij het uit- en aantrekken van de kledingstukken.

Maar voor oudere kinderen hangt de keuze van het ontwerp af van de grootte van het kind, zijn activiteiten, en ook van zijn smaak en comfort. Daarom is het beter hen te raadplegen alvorens te kopen.

Vaak is de weigering om ondergoed te gebruiken niet zozeer te wijten aan de verandering van luier, maar aan iets veel eenvoudigers. Namelijk, dat het ontwerp niet past bij de verlangens of verwachtingen van het kind. Zonder twijfel zal je kind graag de kleren van zijn favoriete superheld dragen. Dit is iets waar merken in hun catalogi gelukkig rekening mee houden.

Kleuren van kinderondergoed

We weten dat kinderen dol zijn op kleuren en afbeeldingen op hun kleren. Bedenk echter wel dat veel soorten inkt agressieve elementen voor de huid bevatten.

Het is het beste te kiezen voor wit ondergoed of lichte en effen kleuren, vooral voor jongere kinderen of kinderen met een erg gevoelige huid. Als de fabrikant een zekere reputatie heeft, is het waarschijnlijk dat de inkten en materialen van optimale kwaliteit zijn, ook al betekent dit dat je je aankoopbudget iets hoger moet stellen.

Afwerkingen en etiketten

Details zoals naden of de plaats van de etiketten zijn belangrijk om je kind comfort te bieden.

Let erop dat de naden niet dik zijn, want die kunnen de huid tekenen en schaafwonden en zweren veroorzaken. Wat de etiketten betreft, is het het beste als ze genaaid of vastgeplakt zijn en van zachte stof gemaakt zijn. Grote etiketten uit het ondergoed knippen is misschien niet de beste optie. Als je het namelijk slecht doet, kunnen er randen ontstaan die de huid van je kleintje pijn doen.

Een kind op de wc
Als kinderen hun sluitspieren leren beheersen is comfort een essentiële factor.

Kinderondergoed kiezen: een gezamenlijke taak

Hoewel het waar is dat er altijd beperkingen zullen zijn bij het kiezen van kinderondergoed (in termen van budget, wat jij wilt, en wat je kind wil), is het uiteindelijk een gezamenlijke taak.

Neem je kleine mee winkelen voor ondergoed als hij of zij oud genoeg is, zodat je hem of haar actief bij het proces betrekt.

Het is natuurlijk dat jij de ‘technische aspecten’, zoals maat, materiaal, of kwaliteit, controleert, maar het is belangrijk dat je kind kleine kleine beslissingen begint te nemen die zelfvertrouwen opbouwen en zelfstandigheid bevorderen. Het vermindert ook het verplichte aspect en de weigering om ze te dragen door oplegging.

Het doel van weten hoe je het juiste ondergoed kiest is om kinderen het grootste comfort te bieden bij hun dagelijkse bezigheden, of dat nu op school, op de club of thuis is. Maar ook is het om hen te leren voor hun lichaam te zorgen, te beginnen met eenvoudige keuzes als deze.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prakash, C. Bamboo fibre. In Handbook of natural fibres. Woodhead Publishing. 2020; 219-229.
  • Marinez Barreiro, A, (2020) Moda sostenible: más allá del prejuicio científico, un campo de investigación de prácticas sociales. Sociedad y Economía, núm. 40, 2020 Facultad de Ciencias Sociales y Económicas- Universidad del Valle. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/996/99665044003/html/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.