Het is goed voor kinderen om te stoeien met hun vader

Als kinderen stoeien met hun vader, hoef je je geen zorgen te maken. Het is normaal - zelfs gezond - en ze hebben een geweldige tijd terwijl ze bezig zijn.
Het is goed voor kinderen om te stoeien met hun vader
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

Voor moeders kan al het lawaai en gebons dat optreedt als kinderen stoeien met hun vader, een beetje alarmerend zijn. Dit soort luidruchtig spel helpt kinderen echter om gelukkiger en succesvoller te zijn. In het onderstaande artikel vertellen we je er meer over.

Stoeien met de vader

In Top Dog, een boek over de wetenschap van winnen en verliezen, beweren de auteurs Po Bronson en Ashley Merryman zelfs dat ruw spelen een concurrentievoordeel geeft aan kinderen. Bovendien beweren ze dat het hen helpt te bloeien in een wereld die steeds gecompliceerder wordt.

We weten door intuïtie dat er iets magisch gebeurt als een vader op de grond gaat liggen en zijn kinderen over hem heen laat klimmen. Zelfs als we een beetje bang zijn dat er iets kapot gaat of dat iemand gewond raakt… We weten dat dit soort spel speciaal is omdat het de emotionele band tussen vader en kind vergroot.

Vader kietelt dochter

Weet je echter dat deze relatie zelfs invloed heeft op de manier waarop onze kinderen naar de wereld kijken? En dat het invloed heeft op de manier waarop ze zichzelf in de wereld zien? Wist je dat wanneer kinderen stoeien met hun vaders, het hen helpt beschermen tegen depressie?

We moeten begrijpen dat stoeien een goede manier is voor kinderen om energie kwijt te kunnen en stoom af te blazen. Bovendien leert het hen hoe ze grenzen kunnen stellen. Als we de activiteit vanuit een nieuw perspectief bekijken, kunnen we ontspannen en zelfs genieten van deze momenten.

De band tussen kinderen en hun moeder

Als moeders wijden we elke vezel van ons wezen aan het voeden, verzorgen en beschermen van onze baby’s. Elke traan, elke val, elke kapotte knie, we zijn altijd klaar om naar binnen te rennen en om te troosten. Dankzij het moederschap zijn we meer verbonden en gesynchroniseerd met onze kinderen. We hebben een verbinding die veel dieper is dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.

Tijdens de eerste levensjaren vraagt ​​de ontwikkeling van onze kinderen veel van ons. Als ouders nemen we de rol van actieve deelnemers op ons en onze kinderen volgen voor het grootste deel ons voorbeeld. Van nature komt er echter een tijd dat we moeten stoppen met zo actief en betrokken te zijn.

De ouderband blijft op een onafhankelijke en zeer belangrijke manier groeien. Met moeders ontstaat de band tijdens de vroege kinderjaren. Bij vaders ontwikkelt het zich iets later wanneer vaders naar voren komen als een veilige basis vanuit waar kinderen kunnen verkennen en risico’s kunnen nemen.

Wat is stoeien?

Stoeien is in wezen een wederzijds agressief en interactief spel dat een hoog niveau van vertrouwen vereist. En het allerbelangrijkste: niemand mag gewond raken. Nadat kinderen aan dit soort spel hebben deelgenomen, voelen ze zich meer ontspannen, verbonden en gelukkig. Dit is essentieel als het gaat om het aangaan van sterke en duurzame banden met hun vaders.

Het legt in feite de basis voor het deel van hun ontwikkeling dat hen helpt om in de wereld te functioneren. Het baant ook de weg voor het succes en geluk van toekomstige generaties door kinderen op de juiste manier te socialiseren, zodat ze kunnen opgroeien tot goede ouders.

Het goede nieuws is dat er allerlei manieren zijn waarop kinderen kunnen stoeien met hun vader. Daarom kunnen vaders die minder van extreme lichamelijkheid houden, nog steeds gemakkelijk andere vormen vinden die beter passen bij hun stijl. In tegenstelling tot veel dieren, hebben mensen hun vader nodig voor veel meer dan alleen maar geboren worden.

Gezin speelt samen

Ouders spelen een sleutelrol bij de optimale ontwikkeling van de psychologische en emotionele eigenschappen van hun kinderen. Deze omvatten empathie, emotionele controle en het vermogen om door complexe sociale relaties te navigeren, om er maar een paar te noemen.

Stoeien met hun vader is goed voor kinderen

Als kinderen stoeien met hun vader, maakt de vader ze wat overstuur tijdens het spelen en kalmeert ze daarna weer. Dit patroon leert kinderen hun emoties te beheersen, een eigenschap die hen populairder maakt bij meesters en leeftijdsgenoten.

Kinderen die stoeien met hun vader, hebben meer kans om als volwassenen een gezonde relatie op te bouwen. Tegelijkertijd is de kans groter dat ze een sociaal stabiele positie verwerven en bekwaamde ouders worden. Op die manier geven vaders die investeren in de gezonde ontwikkeling van hun kinderen ook hun toekomstige kleinkinderen een voordeel.

Alle kinderen hebben liefdevol lichamelijk contact nodig, en zowel meisjes als jongens hebben het van hun vader nodig. Vaders en kinderen krijgen tijdens het stoeien de endorfine van sport en de oxytocine van een goede knuffel. Dit komt hen op dezelfde manier ten goede als de afscheiding van oxytocine die plaatsvindt wanneer een kind wordt getroost.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.