De armen van een moeder zijn het beste toevluchtsoord

De armen van een moeder zijn het beste toevluchtsoord voor een kind. Hoe oud ze ook zijn, ze komen altijd naar mama voor liefde, bescherming en geborgenheid!
De armen van een moeder zijn het beste toevluchtsoord
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De armen van een moeder zijn het beste toevluchtsoord voor een kind, voor altijd. Vanaf het moment dat ze geboren worden en terwijl je kind groeit, maken de kleintjes er een nest. Als ze ter wereld komen, zijn die armen gewoon een noodzaak. Maar als kinderen eindelijk groot zijn, zijn ze een veiligheidsschild, een toevluchtsoord dat hen beschermt tegen alle kwaad.

Je armen zijn ook natuurlijke genezers van de diepste wonden. Ze hebben de gave om alle angst of kwelling te kalmeren, want ze zijn een onuitputtelijke bron van tederheid en geluk voor elk kind. Draag je kind dus zoveel als nodig is en houd het absoluut elke dag vast. Mis de kans niet, de tijd is nu!

De armen van een moeder, de nabijheid van hun ‘andere leven’

In hun leven in de baarmoeder werd dat kleine stukje van je wezen omhuld en omarmd door je eigen lichaam. Hetzelfde lichaam dat hen de hele dag, elke dag wiegde en ondersteunde. En zo voelde je kind zich gedurende de negen maanden van de zwangerschap veilig, beschermd en diep bemind.

De tijd kwam om naar buiten te gaan en de vreemde buitenwereld te ontmoeten. Je bent bevallen en je houdt je pasgeborene in je armen. Wat hen dan het meest tot rust brengt is gewoon te voelen wat hen aan dat vorige leven herinnert. Daarom worden je toon van je stem, de geur van je huid en de warmte van je lichaam hun kalmte en rust.

Daarom worden je armen hun gezelschap, zorg en liefde. Alleen door ervoor te zorgen dat je ze alles biedt, voorkom je dat je kind emotionele tekorten oploopt. Op korte termijn zou dit zich anders kunnen vertalen in houdingen die buitenstaanders als ‘wispelturig of vijandig’ zouden kunnen kwalificeren.

De armen van een moeder zijn het beste toevluchtsoord

Vanaf dan verplaatst dit proces van samensmelting met de moeder zich naar de achtergrond. Er opent zich een nieuw stadium. Daar zal de juiste combinatie van je armen, overgave, lichamelijk contact, luisteren en aanwezigheid essentieel zijn. Zoals je ziet, wordt de tijdspanne waarin je kind je eigen lichaam bewoont als het ware verlengd. Het gaat niet weg, maar neemt andere vormen aan.

De armen van een moeder, het instrument van een krachtige omhelzing

Het is waar. Een omhelzing is niet in staat problemen op te lossen. Evenmin weert ze het kwaad en de gevaren van onze omgeving af. Maar haar immense kracht is in staat om elk van onze wonden te helen. Zijn instrument, jouw armen, zullen altijd de magie bewaren van het herstellen van gebroken vleugels.

Een omhelzing van jou kan elke pijn verzachten en elk lijden verdoven. Door dit prachtige gebaar van liefde laat je je kind zien dat er iemand is die op hem wacht, gewoon omdat je meer van hem houdt dan van wat ook ter wereld.

Want er is geen omhelzing zo hartelijk en echt als die een moeder haar kind geeft. En terecht, een oprechte omhelzing is een teken van een liefde die brandt. Je armen strelen hun ziel, of die nu heel is of in stukken. Ze voeden ook hun gevoel van eigenwaarde en smeden een persoonlijkheid.

Een omhelzing is een uniek pak, maar het heeft het vermogen zich te vormen naar het lichaam van al je kinderen. Er gaat niets boven jouw lichaam, lieve moeder, om deze taal van het hart te spreken. Een zuivere taal, beheerst door het meest onvoorwaardelijke en eeuwige gevoel: oneindige liefde.

Dit tonen van genegenheid is het beste en meest complete communicatiemiddel. Het hoeft niet vergezeld te gaan van woorden. Met je armen kun je je kinderen de waarde leren van de meest communicatieve stilte. Geniet van de rust en de eeuwigheid die zo’n eenvoudig en vertederend moment kan brengen.

Een omhelzing is de kunstenaar die in staat is de mooiste glimlachen op de gezichten van je kinderen te tekenen. Ze dragen de gelukkigste momenten uit hun kindertijd in zich. Maar niet alleen kinderen genieten ervan. Want ze zijn de emotionele voeding van elk kind, maar ook van elke volwassene.

Er gaat niets boven de omhelzing van een moeder!

Moeder en kind hebben een speciale band

Inderdaad, er is niets in deze wereld dat kan tippen aan de armen van een moeder. Overgangsvoorwerpen en spelletjes van allerlei soort zullen je kind niet kunnen kalmeren en vermaken zoals jij dat doet. Niets kan het humeur van het kind verbeteren of zijn persoonlijkheid en gevoel van eigenwaarde vormen zoals jij dat kunt. Je lichaam is het beste toevluchtsoord dat een kind kan bewonen.

Laat daarom de kans niet voorbijgaan om het hart en de ziel van dit hulpeloze en onschuldige wezen te koesteren. In ruil daarvoor zal het je dagen en nachten met onvergelijkbare tederheid en liefde bieden. Ongetwijfeld een win-win deal. Het is vooral de heilige band die moeder en kind verbindt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.