De AEIOU-methode voor het opvoeden van kinderen

Het is belangrijk dat je je kinderen met liefde en respect opvoedt. De AEIOU-methode zal je daarbij helpen. Leer er meer over in het artikel van vandaag.
De AEIOU-methode voor het opvoeden van kinderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De AEIOU-methode richt zich op het opvoeden van kinderen met respect en liefde. Deze methode helpt de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en zal je relatie met je kinderen verbeteren.

Sommige ouders denken dat hun kinderen opvoeden met harde hand de beste manier is. Ze vinden het gepast om hun gezag op te leggen en hun kinderen angst in te boezemen, zodat ze naar hen zullen luisteren. Met andere woorden, het zijn autoritaire ouders.

Aan de andere kant zijn er andere ouders die een heel onderdanige houding aannemen als het op opvoeden aankomt. Ze geven hun kinderen alles wat ze willen en stellen geen grenzen, ook niet als ze zich misdragen.

Wat is de AEIOU-methode?

Samantha Biosca, een coach (Spaanse link), creëerde deze methode. Ze stelde vijf punten vast waarvan ze gelooft dat ze de sleutel zijn tot de opvoeding van kinderen. Deze punten zijn een reeks richtlijnen die ouders moeten volgen in hun dagelijkse relatie met hun kinderen. Door dat te doen, geven ouders hun kinderen een adequaat model.

De AEIOU-methode voor het opvoeden van kinderen

Deze vijf punten vallen samen met elke klinker van het alfabet. Laten we ze eens bekijken.

A: Actief luisteren

Als onze kinderen spreken, moet je meer doen dan alleen maar horen wat ze zeggen. Bovendien moeten we letten op hun lichaamstaal, want die drukt veel uit. In feite zeggen kinderen vaak meer met lichaamstaal dan met verbale taal.

Dus als je kleintje tegen je praat, is het belangrijk dat je hem alle aandacht van de wereld geeft. Let goed op hun lichaamstaal en op wat je kind je probeert te vertellen. Op die manier zullen ze zich begrepen voelen en jij zult hen beter begrijpen.

E: Een voorbeeld zijn (exemplify)

We weten allemaal dat kinderen leren door het voorbeeld van hun ouders te imiteren en te volgen. Als jij dus de hele dag op je telefoon zit, kun je niet verwachten dat ze niet hetzelfde doen.

Onthoud dat ouders rolmodellen zijn voor hun kinderen. Onze kleintjes nemen aan dat alles wat we doen juist is. Als je dus wilt dat je kinderen uitgroeien tot empathische, autonome en verantwoordelijke volwassenen, moet je hen het goede voorbeeld geven.

I: Informeer jezelf

Natuurlijk is er geen toverformule om onze kinderen op te voeden. Wat we echter wel kunnen doen is alle mogelijke informatie zoeken over de beste methoden om kinderen op te voeden. Er zijn duizenden boeken en handleidingen over. Ook zijn we in het tijdperk van het internet. Dus welke informatie je ook nodig hebt, je kunt ze online vinden.

Het is echter wel belangrijk dat je onderscheid weet te maken tussen waardevolle informatie en onjuiste informatie. Hoewel er veel ware en geldige informatie op het internet te vinden is, is er ook veel dat je niet moet geloven. Doe je onderzoek zorgvuldig.

O: Organisatie

Het is zo belangrijk om kinderen te leren hoe ze georganiseerd moeten blijven, zelfs al op jonge leeftijd. Zo zullen ze ook in hun volwassen leven georganiseerd blijven.

Als we het over orde hebben, hebben we het niet alleen over het geordend houden van hun kamers, maar ook over geestelijke orde. En hoe kun je ze dat leren? Je kunt routines en schema’s opstellen die hen helpen van jongs af aan georganiseerd te blijven.

Ook hebben kinderen grenzen en gewoonten nodig om zich veiliger te voelen en beter te functioneren.

Moeder helpt zoon

U: Unificeren

Met unificeren bedoelen we:

  • Consequent zijn als het om de opvoeding van je kind gaat. Je moet je altijd houden aan de richtlijnen die je gesteld hebt en regels en grenzen stellen. Je kunt bijvoorbeeld een regel hebben dat je kind geen TV mag kijken voordat het zijn speelgoed heeft opgeraapt. Dus, als ze hun speelgoed niet oprapen, maar je laat ze toch TV kijken, dan ben je niet consequent.
  • Beide ouders moeten het eens zijn over dezelfde opvoedingsstijl. Daarom, als er iets is waar jij en je partner het niet over eens zijn, moet je dat eerst uitpraten voordat je met je kinderen praat. Op die manier kun je tegenstrijdigheden vermijden die je kind uiteindelijk in verwarring kunnen brengen.

De AEIOU-methode: conclusie

De AEIOU-methode kan een heel effectieve manier zijn om je kinderen op een positieve manier op te voeden. Deze methode legt de nadruk op het behandelen van je kinderen met liefde en respect.

Onthoud dat positief opvoeden altijd de beste optie is, want je zult je kind daarbij geen pijn doen. Ook zal het je relatie met hen aanzienlijk verbeteren. Probeer de AEIOU-methode in de praktijk te brengen! Het zal geweldig zijn voor jou en je kinderen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.