6 Apps voor kinderen met ADHD

Apps voor kinderen met ADHD kunnen helpen om aandacht, planning en emotioneel management op een boeiende en leuke manier te stimuleren.
6 Apps voor kinderen met ADHD
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De kinderen van tegenwoordig zijn digitale autochtonen. Ze begrijpen en hanteren technologieën met gemak en genieten er enorm van. Hoewel veel ouders zich zorgen maken over het gebruik dat hun kinderen van elektronische apparaten maken, kunnen ze ook grote bondgenoten worden in hun opvoeding. Door de juiste inhoud te kiezen, kunnen apps kinderen helpen aan hun cognitieve en aandachtsproblemen te werken, vooral apps voor kinderen met ADHD.

We mogen niet uit het oog verliezen dat aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) een van de meest voorkomende stoornissen bij kinderen is. Men schat (Spaanse link) zelfs dat 3 tot 7% van de kinderen er wereldwijd last van kan hebben. De moeilijkheden die met deze aandoening gepaard gaan kunnen een negatieve invloed hebben op het leven van een kind, of dat nu op school, in het gezin of in een sociale omgeving is.

Daarom zijn apps die op deze groep kinderen en adolescenten gericht zijn een waardevolle ondersteuning om hun behandeling te begeleiden. Wil je er meer over weten?

Dit zijn de 6 beste apps voor kinderen met ADHD

Er zijn veel toepassingen op de markt waarmee je aan geheugen, concentratie en emotioneel beheer kunt werken en oefenen. Vandaag richten we ons echter op apps speciaal voor kinderen met ADHD van belang zijn omdat ze compleet en plezierig zijn. Het hoofddoel is immers dat kinderen hun geest oefenen terwijl ze plezier hebben. Besteed aandacht aan de volgende mogelijkheden!

1. ADHD Trainer

Deze toepassing werd ontwikkeld door kinderpsychiater Kazuhiro Tajima met de bedoeling deze kinderen cognitief te stimuleren. Daartoe ontwierp hij de TCT methode, die bestaat uit een korte dagelijkse training, van ongeveer 10 minuten, waarin aan sleutelgebieden gewerkt wordt:

Visueel is de ADHD Trainer oogstrelend en aantrekkelijk voor kinderen. Deze app voor kinderen met ADHD heeft namelijk kleurrijke afbeeldingen, muziek en gevarieerde activiteiten. Bovendien biedt de app een geïndividualiseerd plan dat wordt aangepast aan de door het kind behaalde resultaten.

Daarnaast kunnen de prestaties op elk gebied vergeleken worden met die van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Het kan gebruikt worden tussen 5 en 12 jaar.

Apps voor kinderen met ADHD
Kinderen kunnen heel goed overweg met technologie en sommige apps kunnen belangrijk zijn als aanvulling op de behandeling van kinderen met ADHD.

2. Apps voor kinderen met ADHD: Focus Trainer

Gericht op het werken aan selectieve aandacht, biedt deze toepassing een leuk spel waarin kinderen niveaus van verschillende moeilijkheidsgraad moeten doorlopen. Vuurvliegjes verschijnen op het scherm en moeten gevangen worden als ze op het doel geplaatst worden. Ongetwijfeld is het een onderhoudende en effectieve activiteit om kinderen te helpen concentreren en ontspannen.

3. Jumpy Car ADHD

Deze technologie traint kinderen hun aandacht te richten op een relevante stimulus terwijl ze andere afleiders negeren. Daartoe moeten ze een auto zonder remmen besturen en de verschillende obstakels die verschijnen ontwijken.

Een heel positief aspect van Jumpy Car ADHD is dat het kinderen in staat stelt meer te leren over hun stoornis, wat het is, en hoe ze die kunnen overwinnen. Na het voltooien van elk level verschijnen dialoogvensters tussen een kind (Andy) en een psycholoog (Dr. Barks), die antwoord geven op veel voorkomende vragen over deze aandoening.

4. EpicWin

In deze takenmanager kunnen kinderen hun lijst van lopende activiteiten ontwerpen en met een heel bijzondere motivatie op pad gaan om ze te voltooien. De app laat je een avatar creëren die ervaring opdoet, voorwerpen verwerft, en epische avonturen beleeft terwijl hij de gestelde doelen bereikt. Productief zijn was nog nooit zo leuk!

Een meisje maakt een planner
Sommige apps moedigen kinderen aan hun huiswerk en verplichtingen na te komen in ruil voor het overwinnen van levels of uitdagingen in virtuele spelletjes.

5. iRewardChart

Deze app gebruikt positieve bekrachtiging om kinderen te motiveren hun opdrachten af te maken. Zo worden ouders bevrijd van het moeten aandringen en zeuren dat hun kleintjes hun verplichtingen nakomen.

In iRewardChart kun je een tabel maken met taken en een reeks beloningen waartoe het kind toegang krijgt als het een voldoende aantal gouden sterren heeft gehaald. Om dit te bereiken hoeft het kind alleen de gekozen activiteiten te voltooien.

6. Avokiddo Emotions

Onze laatste suggestie presenteert een reeks schattige dieren die verschillende stemmingen doormaken en waarmee het kind moet omgaan. Het is een spel in vrije stijl, zonder regels of doelstellingen, waarin het kind de verschillende emoties en de bijbehorende uitdrukkingen moet verkennen .

Technologie kan een virtuele therapie zijn voor kinderen met ADHD

Wat vind je van deze suggesties? Zoals je ziet zijn er een veelheid aan alternatieven, en ze zijn allemaal leuk en leerzaam. Met slechts een paar minuten per dag zal je kind aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken op hun belangrijkste probleemgebieden. Ze zullen aan verschillende cognitieve aspecten kunnen werken, zichzelf organiseren om hun taken te volbrengen, en hun emotioneel beheer verbeteren. En het mooiste is dat ze dat spelenderwijs doen.

Het is echter van cruciaal belang om evidence-based (Engelse link) en op onderzoek gebaseerde opties te kiezen om er zeker van te zijn dat ze aan de eisen van deze specifieke groep kinderen kunnen voldoen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Powell, L., Parker, J., Robertson, N., & Harpin, V. (2017). Attention deficit hyperactivity disorder: is there an APP for that? suitability assessment of Apps for children and young people with ADHD. JMIR mHealth and uHealth5(10), e7371.
  • Narbona, J. (2001). Alta prevalencia del TDAH:¿ niños trastornados, o sociedad maltrecha?.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.