Tandheelkundige lasers: voordelen in de pediatrische tandheelkunde
Voor kinderen, en soms ook voor volwassenen, is een bezoek aan de tandarts een tijd van spanning, angst en stress. Je moet weten dat het dankzij de technologische vooruitgang nu mogelijk is om tandheelkundige lasers te gebruiken bij verschillende tandheelkundige behandelingen voor kinderen. Dit verbetert de ervaring van het consult aanzienlijk.
Regelmatig bezoek aan de tandarts vanaf jonge leeftijd is essentieel om de mond van kinderen gezond te houden. Om ervoor te zorgen dat je kind zich prettig en op zijn gemak voelt bij deze bezoeken, moet de kindertandarts vertrouwen en veiligheid opwekken.
Het gebruik van lasers vergemakkelijkt niet alleen de procedure, maar bevordert ook het gevoel van welzijn en comfort van het kind. Lees verder en we vertellen je meer over deze nieuwe behandelmethode en de vele voordelen.
Tandheelkundige lasers bij de kindertandarts
Het gebruik van tandheelkundige lasers is populair geworden op verschillende gebieden van de geneeskunde, zoals oogheelkunde, gynaecologie, chirurgie, dermatologie en esthetische behandelingen. In de tandheelkunde winnen ze steeds meer terrein dankzij de voordelen die ze bieden en omdat het mogelijk is om ze bij kinderen te gebruiken.
Om beter te begrijpen waar dit hulpmiddel over gaat, moet je weten dat de term laser een acroniem is voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Deze technologie maakt het dus mogelijk om veel lichtbundels op één punt te concentreren, waarvan de tandarts het vermogen kan regelen. In de tandheelkunde is het een lichtstraal die door de optische vezel gaat en op de te behandelen of te verwijderen weefsels wordt gericht.
Er zijn verschillende technieken om dit instrument te gebruiken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee hoofdgroepen (Spaanse link):
- Hoog vermogen of chirurgische lasers: deze hebben een thermisch effect, omdat ze een grote hoeveelheid energie concentreren in een heel klein gebied. Ze hebben een grote capaciteit voor het snijden, coaguleren en verdampen van weefsels.
- Therapeutische of zachte lasers met laag vermogen: deze hebben geen thermische effecten en hun actieoppervlak is groter, dus ze worden niet gebruikt voor chirurgie. Hun effecten zijn onder andere celbiostimulatie, weefselregeneratie, versnelde genezing en pijnverlichting.
De American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD – Engelse link) erkent het oordeelkundig gebruik van lasers als een nuttig hulpmiddel bij de tandheelkundige zorg voor zuigelingen, kinderen en adolescenten, inclusief degenen met speciale zorgbehoeften.
De toepassingen van tandheelkundige lasers in de pediatrische tandheelkunde
Tandheelkundige lasers vereenvoudigen de zorg en bereiken goede resultaten bij de behandeling van verschillende veel voorkomende ziekten in de mond van kinderen. Omdat het gebruik ervan geluidloos en pijnloos is, biedt het bovendien comfort en veiligheid voor de kleintjes.
In welke situaties lasers gebruiken?
Het is altijd de kindertandarts die bepaalt wat de beste manier is om elk geval aan te pakken. In elk geval zijn er verschillende situaties (Spaanse link) die het gebruik ervan rechtvaardigen. Hier zijn de meest voorkomende:
- De vroege diagnose van gaatjes.
- De preventie van gaatjes: de toepassing van een tandlaser op glazuur bereikt een fotochemisch effect dat mineraaluitwisseling stimuleert en remineralisatie bereikt in combinatie met fluoride.
- De behandeling van trauma: klappen op de tanden komen vaak voor in de kindertijd. Tandheelkundige lasers kunnen worden gebruikt als hulpmiddel om pijn en ontsteking te verminderen.
- Gevoeligheid van het gebit: blootliggend tandbeen veroorzaakt ongemak bij het eten van warm of koud voedsel. De therapeutische laser heeft een pijnstillend effect en stimuleert de vorming van herstellend dentine.
- Herpes labialis: Herpes simplex infectie van de lippen komt veel voor bij kinderen en adolescenten. Tandheelkundige laser wordt toegepast in de prodromale perioden (wanneer de patiënt voelt dat de laesies op het punt staan te verschijnen) om het proces te versnellen en de duur van de symptomen terug te brengen tot 2 of 3 dagen.
- Aften: een laser kan worden toegepast op mondzweren en ulceraties om de pijn te verminderen en de genezing te stimuleren.
- Gingivitis: in combinatie met een goede mondhygiëne helpt de laser om tandvleesontstekingen te verminderen.
- Orthodontie: in dit geval kan het worden gebruikt om het ongemak te verminderen dat wordt veroorzaakt door orthodontische krachten op de tanden, vooral aan het begin van de behandeling en na bijstellingen.
- Chirurgie: het gebruik van lasers bij chirurgische manoeuvres verhoogt de precisie, verkort de tijd, bevordert de genezing en vermindert postoperatief ongemak. Dit maakt de operatie comfortabeler voor de patiënt.
De voordelen van het gebruik van tandlasers in de pediatrische tandheelkunde
Het gebruik van tandlasers in de pediatrische tandheelkunde heeft veel voordelen, zowel voor het kind als voor de tandarts. Dit zijn de meest in het oog springende:
- Hun toepassing is geruisloos. Vervelende of storende geluiden en trillingen worden dus vermeden.
- In veel gevallen wordt pijn vermeden en de noodzaak voor verdovingsinjecties voorkomen.
- Ze kunnen ziek tandweefsel verwijderen.
- Bij de behandeling van gaatjes verwijdert de tandarts alleen het beschadigde weefsel en blijft de gezonde tand behouden.
- Ze helpen de patiënt om meer ontspannen en comfortabel te zijn tijdens de procedures.
- Ze prepareren tandoppervlakken en verbeteren de hechting van restauratiematerialen.
- De gebieden waar de laser wordt aangebracht worden ontsmet, waardoor het risico op terugkerende gaatjes afneemt.
- Ze zijn snel aan te brengen. Hierdoor kunnen sommige behandelingen in één bezoek worden uitgevoerd.
- Bij operaties elimineert het gebruik van lasers bloedingen en verbetert het de zichtbaarheid.
- Ze zorgen voor een snellere genezing met minder pijn, ongemak en ontstekingen.
- Ze zijn nuttig bij allergische patiënten of bij patiënten die geen verdoving kunnen gebruiken vanwege gezondheidsproblemen.
De contra-indicaties van tandheelkundige lasers bij kinderen
Hoewel de bijwerkingen van tandheelkundige lasers zeldzaam zijn, kan er na de eerste toepassing wat pijn optreden. Soms kan het ook slaperigheid en duizeligheid veroorzaken. Houd er rekening mee dat langdurige bestraling met therapeutische lasers gecontra-indiceerd (Spaanse link) is bij kinderen met schildklieraandoeningen, een lichtgevoelige huid of epilepsie. Het is ook niet aan te raden om dit hulpmiddel toe te passen bij bacteriële infecties zonder voorafgaande behandeling met antibiotica.
Door het gebruik van tandlasers voelen kinderen zich meer ontspannen
Het komt vaak voor dat kinderen tandheelkundige ingrepen afwijzen vanwege angst of ongemak. Het gebruik van tandlasers is een nieuw middel in de pediatrische tandheelkunde om de acceptatie van orale ingrepen door kinderen te vergroten.
Het is altijd de tandarts die voor elk kind de beste behandelingsalternatieven voorstelt op basis van hun behoeften. Maar nu, met tandlasers, weet je dat de snelheid, de stilte en de afwezigheid van pijn je kind zeker zullen helpen zich rustiger, zelfverzekerder en meer ontspannen te voelen in de stoel van de tandarts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rosales, M. A., Torre, G., Ch, S., Márquez, R., Ruiz, M., Pozos, A. D. J., & Garrocho, A. (2018). Usos del láser terapéutico en Odontopediatría: Revisión de la literatura. Reporte de casos. Odovtos International Journal of Dental Sciences, 20(3), 51-59.
- Holmberg, F., Muñoz, J., Holmberg, F., Cordova, P., & Sandoval, P. (2010). Uso del Láser Terapéutico en el control del dolor en ortodoncia. International journal of odontostomatology, 4(1), 43-46.
- Oltra-Arimon, D., España-Tost, A. J., Berini-Aytés, L., & Gay-Escoda, C. (2004). Aplicaciones del láser de baja potencia en Odontología. Rcoe, 9(5), 517-524.
- Walkyria, G. R., Elizabeth, S. D., Milagros, S. G., & Liset, P. S. (2021, October). El CONOCIMIENTO SOBRE LASERTERAPIA EN LOS PROFESIONALES DE ESTOMATÓLOGIA. In cibamanz2021.
- Rodríguez Cabrera, K. M., Díaz Cruz, C. E., Rosales Álvarez, Z., Victorero Gorte, M., & Llano Montanet, M. (2009). Efectividad de la terapia láser en el tratamiento de las subluxaciones por trauma dentario. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 13(2), 62-70.
- Borda, C. G., Villacampa, S. C., Zamora, S. P., Huasupoma, M. V., Gastelú, J. V., Butrón, C. R., … & Astete, A. G. (2006). Diagnóstico precoz de caries dental utilizando fluorescencia laser: Parte I. Odontología Sanmarquina, 9(1), 3-5.
- Porres Sam, V. (2008). Tratamiento de caries dental con láser de ER-YAG. Odontología actual, 5(60), 48-51.
- Maslucan, R. A., Nuñez, R. M., De García, M. P., Villanueva, C. T., Gil, J. V., & Ramos, N. V. (2020). Aplicaciones del láser de alta po-tencia en odontología pediátrica. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA, 19(2), 74-86.
- Maslucan, R. J. A., Crisóstomo, A. C., Ochante, P. M. M., Alburquerque, S. D. C., Cubas, M. L. G., & Flores, C. M. C. (2021). Aplicaciones del Láser de baja potencia en Odontología Pediátrica: Artículo de revisión. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA, 20(1), 60-70.