Hoe verwijder je een splinter bij een kind?

Het kan gemakkelijk zijn om een splinter bij een kind te verwijderen, als je maar weet met welke maatregelen je rekening moet houden.
Hoe verwijder je een splinter bij een kind?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 21 juni, 2023

Het lijkt misschien eenvoudig om thuis een splinter bij een kind te verwijderen. Toch moet men zich bewust zijn van de voorzorgsmaatregelen die men moet nemen, zowel voor als na het verwijderen. Het soort splintermateriaal, het vaccinatieschema van het kind, en de diepte van de wond zijn enkele van de factoren waarmee je rekening moet houden om te voorkomen dat je naar de dokter moet.

Wat is een splinter?

Een splinter is een klein stukje van een bepaald materiaal, zoals metaal, glas of hout, dat onder de buitenste laag van de huid vast komt te zitten. Splinters komen het meest voor bij kinderen, volgens studies gepubliceerd (Engelse link) in het American Journal of Surgery.

De samenstelling van de splinter bepaalt de reactie van de huideigen weefsels. Sommige materialen hebben namelijk de neiging meer allergeen en giftig te zijn dan andere.

A child looking at his foot while sitting on a wooden boardwalk.
Soms kan het gemakkelijk zijn om een splinter te verwijderen, maar andere keren kan de hulp van een medisch specialist nodig zijn.

Is het gevaarlijk om een splinter bij een kind te verwijderen?

Het belangrijkste op het moment van de verwonding is het beoordelen van de ernst van de verwonding en of het mogelijk zal zijn om de splinter bij het kind thuis te verwijderen. In sommige gevallen zit hij vaak zo diep dat verdere behandeling en verzorging nodig is.

Het is belangrijk om kennis of documentatie te hebben van de tetanusvaccinatiestatus van het kind om toekomstige complicaties te voorkomen. Tetanus is een infectie veroorzaakt door een bacterie die via verse wonden in de bloedbaan komt en dodelijk kan zijn.

Enkele eerdere overwegingen om een splinter uit een kind te verwijderen

Het belangrijkste is om in deze situaties rustig te blijven, omdat het kind hoogstwaarschijnlijk nerveus is en klaagt over pijn of ongemak.

Het is ook essentieel om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder de splinter wordt verwijderd, hoe eerder het nare moment voorbij is en verdere problemen worden voorkomen.

Je kunt zelfs iemand vragen om te helpen het kind te vermaken of af te leiden terwijl de extractie plaatsvindt.

Te volgen stappen om een splinter bij een kind te verwijderen

Vreemde lichamen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd (Engelse link) om te voorkomen dat ze een infectie of ontsteking veroorzaken. Doornen, hout of andere voorwerpen moeten snel verwijderd worden, terwijl glas, plastic en metaal met meer tijd verwijderd kunnen worden.

 • Voer een correcte reiniging van het splintergebied uit met water en zeep. Oefen geen overmatige druk of wrijving uit tijdens het ontsmetten.
 • Verdoof het gebied om ongemak en pijn bij het kind te voorkomen. Hiervoor kun je ijs gebruiken gewikkeld in een doek en dit een tijdje op het gebied laten rusten.
 • Nadat je een pincet met alcohol hebt gesteriliseerd, probeer je daarmee de distale punt van de splinter vast te pakken en eruit te trekken. Dit moet voorzichtig gebeuren om het vreemde lichaam volledig te verwijderen.
 • Als je de splinter volledig hebt kunnen verwijderen, moet je overgaan tot het opnieuw schoonmaken van het gebied met water en zeep. Als hij echter erg diep zit, moet een naald worden gebruikt.
 • Met een naald die eerder met alcohol is gesteriliseerd, kun je proberen de splinter eruit te halen.
A woman removing a splinter from another person's finger using a needle.
Als splinters niet volledig worden verwijderd, kunnen ze complicaties veroorzaken zoals infectie, ontsteking, granuloomvorming en toxische reacties.

Wanneer naar de dokter gaan?

Hoewel splinterwonden meestal oppervlakkig zijn en gemakkelijk en snel thuis kunnen worden behandeld, zijn er gevallen die de tussenkomst van een arts vereisen. Enkele aanbevelingen van de American Academy of Dermatology Association (Engelse link) om medische aandacht te overwegen zijn de volgende:

 • Hij zit diep in de huid verankerd.
 • De splinter is erg groot.
 • Hij is niet gemakkelijk te verwijderen.
 • De plaats ervan is in het oog.
 • Hij is gebroken en een deel ervan blijft achter in de wond.
 • De aanwezigheid van ettervorming, ontsteking of hevige pijn.

Het belang van desinfectie bij het verwijderen van een splinter bij een kind

Splinterwonden bij kinderen zijn veel voorkomende verwondingen. Het essentiële is dat je weet hoe je ze moet behandelen en hoe je het uitwendige agens moet verwijderen zonder secundaire bacteriële infecties te veroorzaken. Antisepsis en desinfectie, zowel voor als na de procedure, voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt en ingewikkeld wordt. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.